«Είτε ισχύει η υπάρχουσα σήμανση, είτε τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες (φανάρια), εάν ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας παραβιάζεται από τους οδηγούς, θα συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα, είτε υλικών ζημιών, είτε σοβαρότερα» δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Αγίου Νικολάου Πέτρος Ζερβάκης, με αφορμή την λειτουργία φαναριών στον κόμβο της Κριτσάς εντός του 2022, όπως προανήγγειλε στην «Α» ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) Γιώργος Αγαπάκης.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Ζερβάκης, τα τροχαία που μέχρι στιγμής έχουν συμβεί στο σημείο (σ.σ. τα περισσότερα υλικών ζημιών και ορισμένα με ελαφριούς τραυματισμούς) και αυτά που ενδεχομένως θα συμβούν μελλοντικά, ήταν ή θα είναι αποτέλεσμα της έλλειψης παιδείας και ευσυνειδησίας των οδηγών και της μη τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και δεν έχουν να κάνουν με την σήμανση.
Για τα τροχαία ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας
Η σήμανση επί του κόμβου Κριτσάς, σύμφωνα με τον κ. Ζερβάκη είναι επαρκής: αυτό που ισχύει καθαρά είναι, βάσει και του Κ.Ο.Κ., η εκ δεξιών προτεραιότητα (με κύρια προτεραιότητα στο ρεύμα Άγιος Νικόλαος-Κριτσά και Κριτσά- Άγιος Νικόλαος).
«Τις ειδικές γνώσεις τις έχουν οι συγκοινωνιολόγοι»
Σε ότι αφορά αυτή καθ’ αυτή την απόφαση που προέκρινε ο Ο.Α.Κ. για την τοποθέτηση των φαναριών, ο Διοικητής της Τροχαίας αναφέρει ότι «είναι σεβαστή, άλλωστε τις ειδικές γνώσεις τις έχουν οι συγκοινωνιολόγοι και είναι και αρμόδιοι για να κρίνουν ποια είναι η λύση που τελικά θα εφαρμοστεί και ποιο είναι το καλύτερο σενάριο για τον συγκεκριμένο κόμβο».
Επαναλαμβάνει δε πως «εάν δεν τηρείται σήμερα η υπάρχουσα σήμανση, έτσι δεν θα τηρείται αύριο και ο σεβασμός στους φωτεινούς σηματοδότες με αποτέλεσμα σοβαρά τροχαία».
Δεν είναι «μπερδεμένος» ο παρών κόμβος;
Στο σημείο αυτό θέσαμε στον κ. Ζερβάκη τους προβληματισμούς πολλών συμπολιτών αλλά και επισκεπτών που διέρχονται από τον κόμβο, δηλώνοντας «μπερδεμένοι» από τις πολλές συμβολές και εξόδους και αγχωμένοι όταν περνούν από εκεί ιδίως σε ώρες αιχμής. Ο ίδιος επαναλαμβάνει πως οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και να τηρούν πιστά τον Κ.Ο.Κ. και την παραχώρηση της εκ δεξιών προτεραιότητας. «Αυτό που ευθύνεται για τροχαία ατυχήματα, είτε σοβαρά, είτε λιγότερο σοβαρά στο συγκεκριμένο σημείο, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και τίποτε άλλο» τονίζει.
Γιατί «προκρίθηκε» η λύση των φαναριών
Σημειώνεται ότι όπως είχε δηλώσει στην ΑΝΑΤΟΛΗ τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Αγαπάκης από τον Ο.Α.Κ., ήδη από το 2018 είχε ανατεθεί – στα πλαίσια σύμβασης που εξετάζει και την οδική ασφάλεια στο Καλό Χωριό – σε γνωστό μελετητικό γραφείο της Αθήνας που ασχολείται με οδοποιίες μία συγκριτική αξιολόγηση λύσεων ώστε να επιλεγεί η καλύτερη για την περίπτωση του ισόπεδου κόμβου της Κριτσάς. Από τον μελετητή έγινε και προκαταρκτική μελέτη κυκλικού κόμβου και προκαταρκτική μελέτη με φανάρια. Ο ίδιος βάσει της βαθμολογικής αξιολόγησης, που έγινε με κριτήρια όπως η λειτουργικότητα της λύσης, ο χρόνος υλοποίησης, το κόστος της κάθε λύσης, κατέληξε ότι βέλτιστη και πιο ασφαλής λύση είναι να τοποθετηθούν φανάρια από το να γίνει κυκλικός κόμβος.
Οι κυκλικοί κόμβοι, όπως είχε εξηγήσει ο κ. Αγαπάκης, γενικά θεωρούνται ασφαλείς όταν οι δρόμοι που συμβάλουν σε αυτούς πέφτουν κάθετα. Όταν κάποιοι δρόμοι, προσθέτει, όπως στην περίπτωση του κόμβου Κριτσάς, πέφτουν εφαπτομενικά, τότε δημιουργούνται θέματα ορατότητας των εισερχομένων και δεν έχουν πάντα το ίδιο επίπεδο ασφάλειας.
«Μιλάμε για ένα αποτέλεσμα μιας συνολικής αξιολόγησης που έγινε και όχι προσωπικών εκτιμήσεων, με τη λύση των φαναριών να θεωρείται συγκριτικά πιο ασφαλής. Και οι κυκλικοί κόμβοι είναι ασφαλείς, δεν σημαίνει όμως ότι δεν συμβαίνουν ατυχήματα και σε αυτούς», συνοψίζει ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ, αναφέροντας ως «μειονέκτημα στην εν λόγω περίπτωση ότι ο κόμβος έχει πάρα πολλές συμβολές, 4 εκ των οποίων εφαπτομμενικές».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ