Έργα οδικής ασφάλειας διεκδικεί η Κρήτη από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 60 εκατομ. ευρώ. Το Λασίθι υπολογίζεται πως από το σύνολο του ποσού αυτού θα έχει περίπου 8.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση δρόμων του επαρχιακού οδικού δικτύου, ενώ στο πλαίσιο της αναβάθμισης και του παλαιού εθνικού δικτύου αναμένεται να λάβει επιπλέον ποσά για να αναβαθμιστεί ένα σημαντικό κομμάτι του παλιού εθνικού εντός των ορίων του νομού Λασιθίου.
Να σημειωθεί ότι υπήρξε πρόσκληση που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά έργα για τις περιφέρειες της χώρας και τους δήμους κι έχει προϋπολογισμό 226 εκατομ. ευρώ. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν αντιμετωπίζονται στη λογική της άμεσης αξιολόγησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όποιος φορέας καταθέσει πρώτος την πρότασή του, αξιολογείται η πρόταση που καταθέτει και εφ’ όσον η μελέτη που έχει καταθέσει είναι επαρκής μετά την αξιολόγηση που υπάρχει θα προχωρεί στην διαδικασία να λάβει χρηματοδότηση. Στόχος είναι όσοι προλάβουν να απορροφήσουν τους διαθέσιμους πόρους, διότι το Ταμείο ανάκαμψης λειτουργεί με συγκεκριμένη πρακτική που απαιτεί άμεσες απορροφήσεις. Συνεπώς, εφ’ όσον οι προτάσεις πληρούν τις προδιαγραφές, εγκρίνονται, χρηματοδοτούνται και προχωρούν στην υλοποίησή τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, «στην ολοκληρωμένη αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου του νησιού στοχεύει η Περιφέρεια Κρήτης με τα έργα οδικής ασφάλειας που διαχρονικά υλοποιεί στην Κρήτη. Στο πλαίσιο αυτό ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατέθεσε στην Αθήνα, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, την πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης στο Ταμείο Ανάκαμψης, για την οδική ασφάλεια. Πρόκειται για την πρώτη πρόταση Περιφέρειας που κατατίθεται, είναι ύψους 60 εκατομ. ευρώ και περιλαμβάνει παρεμβάσεις, που θα αναβαθμίσουν το επαρχιακό και το παλιό εθνικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κρήτης».
Αναβάθμιση και βελτίωση
«Οι υπηρεσίες μας προετοίμασαν τις μελέτες με την καθοδήγηση τη δική μας και των αντιπεριφερειαρχών. Μπορέσαμε και καταθέσαμε πρώτοι την πρόταση των 60 εκατομ. ευρώ., που αφορά και τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες του νησιού, αλλά και όλο τον παλιό εθνικό δρόμο», εξήγησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, το παλιό εθνικό οδικό δίκτυο αφορά περίπου 27.000.000 ευρώ και οι περιφερειακές ενότητες έχουν περίπου από 8.000.000 ευρώ η καθεμία.
Αν το έργο τελικά εγκριθεί είναι πολύ σημαντικό γιατί θ’ αναβαθμίσει πολύ όλο το επαρχιακό δίκτυο του νησιού και θα δώσει μια μεγαλύτερη ασφάλεια στο νησί και ειδικά στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, που αντιμετωπίζει προβλήματα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να γίνει μια κρίσιμη ενίσχυση του οδικού δικτύου της Κρήτης που θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια λόγω και της κατασκευής του ΒΟΑΚ. Όπως επισημαίνουν οι τεχνικοί, με δεδομένη την κατασκευή του μεγάλου έργου του Βόρειου Οδικού Άξονα στην Κρήτη θα επιβαρυνθούν κυκλοφοριακά σημεία, τα οποία ανήκουν στο παλιό εθνικό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Αυτό θα συμβεί λόγω της αδυναμίας του ΒΟΑΚ να λειτουργήσει κανονικά την περίοδο της κατασκευής σε πολλά σημεία που θα γίνονται έργα. Το γεγονός πως για το δρόμο δεν προβλέπεται νέα χάραξη, καθιστά αναγκαία την βελτίωση των δευτερευόντων και παλιών οδικών αρτηριών. Συνεπώς, το έργο αυτό, εφ’ όσον ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να δώσει διέξοδο και σε κυκλοφοριακά προβλήματα- αφού προχωρήσει σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου Ανάκαμψης.