Ικανοποιημένοι σε γενικές γραμμές από την κίνηση και όντας σε κατάσταση αναμονής για την εξέλιξη του β΄ 15ημέρου του Ιουλίου και του Αυγούστου εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες Ταξί Αγίου Νικολάου, όπως μεταφέρει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Τυράκης.
Ο προηγούμενος μήνας κύλησε, όπως λέει, αρκετά καλά και πολύ κοντά σε επίπεδα κανονικότητας και νούμερα του 2019, της χρονιάς -ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού και τελευταίας προ πανδημίας. Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων κρατούν τους ιδιοκτήτες των ταξί ακόμη επιφυλακτικούς και βάζουν «φρένο» σε πρόωρη υπέρμετρη αισιοδοξία.
Ο κ. Τυράκης εκτιμά ότι η πλήρης κανονικότητα και μια πιο ομαλή συνολικά ροή στην αγορά θα μπορεί να επέλθει λογικά από την επόμενη σαιζόν.
Οι μετακινήσεις που εκτελούνται από ταξί στην περιοχή του Αγίου Νικολάου αφορούν και δρομολόγια από και προς αεροδρόμιο, αλλά κυρίως μεταφορές τουριστών (ως επί το πλείστον) από και προς τα ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή.
Την ίδια ώρα, πάντως, τα δυσθεώρητα ύψη, στα οποία έχουν φτάσει και σταθεροποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό οι τιμές σε αμόλυβδη βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης και στα μέρη μας (πάνω από 2,5/λίτρο η αμόλυβδη και 2 ευρώ/λίτρο το diesel κίνησης), προκαλούν «πονοκέφαλο» και στους οδηγούς ταξί. Αφού διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να πετύχουν σημαντικούς τζίρους ακόμη και εάν υπάρξει αυξημένη κίνηση και καλούνται να επωμιστούν μεγάλο βάρος των αυξήσεων, της τάξεως ακόμη και του 60%.
Ενδεικτικό, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί, είναι το ότι ένας επαγγελματίας που κάνει χρήση diesel κίνησης, για να γεμίσει μια μέρα το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του απαιτείται τώρα να σπαταλήσει περίπου 120 €, από τα περίπου 50 με 60 €, που χρειάζονταν αντίστοιχα πέρυσι τέτοια περίοδο.
Την κατάσταση αυτή δεν ελαφρύνει, σύμφωνα με τον κ. Τυράκη, παρά μόνο σε μικρό βαθμό, η πρόσφατη αύξηση (σε επίπεδα 18-22%) στο κόμιστρο – κάτι το οποίο είχαν εδώ και μήνες ζητήσει από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι οδηγοί ταξί, με το αίτημα να γίνεται αποδεκτό και το σχετικό ΦΕΚ να δημοσιεύεται ήδη από τέλη Ιουνίου. Όπως λέει ο κ. Τυράκης, «είναι μια αύξηση που απλά μας βοηθά να αντεπεξέλθουμε και εμείς στην ακρίβεια του καυσίμου -και ενώ το τιμολόγιό μας επιδέχεται αυξήσεις σε 9 σημεία, έχουμε πάρει μόνο στα 5, έχουμε δηλαδή πάρει σε μονή και διπλή διαδρομή, στη “σημαία”, δεν έχουμε πάρει για κίνηση από αεροδρόμιο, λιμάνια, σταθμούς λεωφορείων, καθυστερήσεις».
Σημειώνεται ότι πλέον το ποσό της ελάχιστης διαδρομής που μέχρι πρότινος βρισκόταν στα 3,20 € έχει ανέλθει στα 4 €, με τη «σημαία» (σ.σ. την εκκίνηση του ταξιμέτρου) από το 1,19 να πηγαίνει στο 1,80 €.
Παράλληλα, οι οδηγοί ταξί ζητούν, λέει ο κ. Τυράκης, να παραμείνει το 13% του φόρου στις μεταφορές, «που και αυτό θα βοηθήσει για να είναι φθηνότερο το ταξί – κι αυτό θέλουμε και εμείς για να μπορεί ο κόσμος να το χρησιμοποιεί».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ