Την Τρίτη θα συνέλθει σε ολομέλεια με τη νέα σύνθεσή της η Βουλή των Ελλήνων και θα εκλέξει τα όργανά της. Με ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει η εκλογή του Προέδρου, των Αντιπροέδρων, των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής. Το Προεδρείο της Βουλής προβλέπεται από το ίδιο το Σύνταγμα. Αποτελείται από τον Πρόεδρο της Βουλής, από επτά Αντιπροέδρους, τρεις Κοσμήτορες και έξι Γραμματείς. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η διακομματική του σύνθεση.
Από τα μέλη του Προεδρείου, οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος Αντιπρόεδροι, δύο Κοσμήτορες και τέσσερις Γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, που είναι η Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ο επανεκλεγείς βουλευτής, πρώην υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης, έχει δεχθεί πρόταση για μια από τις θέσεις στο προεδρείο της Βουλής και συγκεκριμένα του αντιπροέδρου, όπως εξ άλλου είχε σχολιάσει η ΑΝΑΤΟΛΗ εδώ και μέρες.
Το µέλος του Προεδρείου, είναι υποχρεωτικά βουλευτής, δεν μπορεί όμως να είναι και µέλος της Κυβέρνησης – υπουργός ή υφυπουργός. Ο Πρόεδρος της Βουλής και οι επτά Αντιπρόεδροι εκλέγονται στην αρχή κάθε βουλευτικής περιόδου και για όλη τη διάρκεια αυτής. Η εκλογή του Προέδρου της Βουλής είναι µια από τις σημαντικές στιγμές της λειτουργίας της Βουλής. Και αυτό, όχι μόνον διότι το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής είναι αυτό καθ’ εαυτό σημαντικό, αλλά και γιατί η μυστική αυτή ψηφοφορία εκλογής αποτελεί την πρώτη δοκιμασία συνοχής κάθε νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ο Πρόεδρος εκλέγεται µε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλ. µε 151 ψήφους). Εάν η πλειοψηφία αυτή δεν επιτευχθεί, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, και εκλέγεται ο σχετικώς πλειοψηφήσας.
Οι Αντιπρόεδροι ασκούν τις αρμοδιότητες που τους αναθέτει µε απόφασή του ο Πρόεδρος ή που αναφέρονται στον Κανονισμό. Οι Κοσμήτορες επικουρούν τον Πρόεδρο σε οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα της Βουλής, ενώ οι Γραμματείς επικουρούν τον Πρόεδρο στις συνεδριάσεις της Βουλής και έχουν όσες άλλες αρμοδιότητες τους αναθέσει ειδικά ο Πρόεδρος.
Ν.Τ.