Ένα πρωτοποριακό σύστημα που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο ως καλή πρακτική που μοιάζει πως έχει πρακτικά και ουσιαστικά αποτελέσματα για την αναβάθμιση των παρεχόμενων νοσηλευτικών υπηρεσιών.
Η παρουσίαση του Πληροφοριακού Συστήματος Ιατρονοσηλευτικών Κινήσεων «Πανάκεια» και η εφαρμογή του από τους νοσηλευτές στα Νοσοκομεία της Κρήτης, κέρδισε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων του συνεδρίου.
«Ο ιατρονοσηλευτικός φάκελος είναι ένα πληροφοριακό σύστημα που είναι καινοτόμο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό αλλά και την πληρότητα του και έχει δημιουργηθεί από τον διευθυντή πληροφορικής της έβδομης υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης κύριο Μοσχοβάκη και ξεκίνησε πιλοτικά από την νευροχειρουργική κλινική του ΠΑΓΝΗ πριν μερικά χρόνια και τώρα έχει απλωθεί στα νοσοκομεία της Κρήτης», σημειώνει η Δρ. Μαρία Σπινθούρη, πρώην Διοικήτρια του ΓΝΑΝ, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΓΝ Ηρακλείου «Βενιζέλειο Πανάνειο».
Η εφαρμογή του συστήματος «Πανάκεια» στα ιατρονοσηλευτικά τμήματα συνέβαλε θετικά στην καλύτερη οργάνωση της ιατρικής και νοσηλευτικής εργασίας. Πιο συγκεκριμένα το σύστημα εξασφαλίζει την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή των διαγνωστικών, θεραπευτικών και λοιπών ιατρονοσηλευτικών διαδικασιών και παρεμβάσεων και των ιατρικών οδηγιών καθώς και την άμεση ενημέρωση για τυχόν αλλαγές τους. Επιπλέον, εξασφαλίζει την άμεση και ενυπόγραφη πιστοποίηση της εκτέλεσης των ιατρικών οδηγιών, της χορήγησης φαρμάκων και των λοιπών νοσηλευτικών παρεμβάσεων από τους νοσηλευτές, σε ένα εύχρηστο και φιλικό περιβάλλον εργασίας, είτε μέσω ψηφιακής συσκευής (tablet) ακριβώς πάνω από τον ασθενή είτε σε σταθερό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επίσης, οι νοσηλευτές έχουν τη δυνατότητα καταγραφής ατομικής λογοδοσίας, ζωτικών σημείων, ισοζυγίου υγρών, μεταγγίσεων και των λοιπών νοσηλευτικών παρεμβάσεων ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένες και άλλες σημαντικές πληροφορίες για τους ασθενείς αναφορικά με τυχόν αλλεργίες, ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κλπ. Ταυτόχρονα, υπάρχει σύνδεση με άλλα τμήματα όπως το Τμήμα Διατροφής και το Τμήμα Φυσικοθεραπείας για τη συνολική κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Τέλος, υπάρχει προβολή της καθημερινής αγωγής των ασθενών και διευκολύνεται σημαντικά η διαδικασία ηλεκτρονικής παραγγελίας φαρμάκων.
Οι συνεχείς και ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που συμβαίνουν γύρω μας έχουν επηρεάσει και τον τομέα της υγείας. Η υιοθέτηση και η εφαρμογή σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων στην καθημερινή κλινική νοσηλευτική πρακτική είναι αναγκαία για τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας της παρεχόμενης φροντίδας. Οι νοσηλευτές έχουν ενεργό ρόλο σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον και με την κατάλληλη εκπαίδευση και κουλτούρα μπορούν να βελτιώσουν την εργασία τους και να συμβάλλουν τα μέγιστα προς όφελος των ασθενών.
«Η εφαρμογή σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων ιατρονοσηλευτικών κινήσεων στα νοσοκομεία συμβάλει σημαντικά στην αποτελεσματικότερη οργάνωση και τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας της παρεχόμενης ιατρονοσηλευτικής φροντίδας και την ελάττωση του φόρτου εργασίας. Η υλοποίησή τους απαιτεί βραχεία εκπαίδευση καθώς το σύνολο σχεδόν του προσωπικού είναι εξοικειωμένο με τη χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπως φάνηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του», επισημαίνει η κα Σπινθούρη.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως υπάρχει πλέον μια ολοκληρωμένη καταγραφή των δεδομένων του ασθενούς που μπορεί να είναι διαθέσιμη σε κάθε νοσοκομείο του νησιού και ουσιαστικά να αποτυπώνει την πορεία της νοσηλείας κάθε ασθενούς, βοηθώντας σε μια εποχή όπου δεν επαρκούν οι νοσηλευτές.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ