Το ποσό των 80.680 ευρώ διαθέτει ο Δήμος Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο προκήρυξης ανοιχτού διαγωνισμού, για την ανάθεση του έργου μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών από το Σταθμό Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών (στο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου) προς το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, στο Ηράκλειο (ΚΔΑΥ), αλλά και του υπολείμματος που αποτελείται από αστικά απόβλητα αναμεμειγμένα με τα ανακυκλώσιμα που απορρίπτονται κατά τη διαλογή, που επιστρέφει από το ΚΔΑΥ στο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου. Η προκήρυξη αφορά έργο μεταφοράς για 11 μήνες, από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης επιδιώκει να «ξεφορτώσει» στους δήμους τη δαπάνη μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέγουν οι Υπηρεσίες Καθαριότητας προς τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων. Ενώ μέχρι πέρυσι αναλάμβανε και πλήρωσε τη σχετική δαπάνη, φέτος αιφνιδίως, ο Δήμος Αγίου Νικολάου παρέλαβε επιστολή της Ε. Εταιρείας Ανακύκλωσης με την οποία γνωστοποιούσε μονομερώς την απόφασή της να καλύψει μόνο το 40% περίπου!
Το όλο ζήτημα τελεί υπό συζήτηση σε επίπεδο ΚΕΔΕ με τις αντίστοιχες εταιρείες ανακύκλωσης, δεδομένου ότι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων ήταν και παραμένει βασική λειτουργία για τους δήμους, με περιβαλλοντικές παραμέτρους και κανόνες οι οποίοι, όσο περνά ο καιρός γίνονται όλο και αυστηρότεροι, με αποτέλεσμα να κοστίζει ακριβότερα η μη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες. «Είμαστε σε επαφή με την ΚΕΔΕ και τους υπόλοιπους δήμους, για να δούμε πώς θα διαχειριστούμε το ζήτημα που έχει προκύψει», δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντ. Ζερβός.
Κατόπιν της γνωστοποίησης της αλλαγής πολιτικής από την Ε. Εταιρεία Ανακύκλωσης, ο Δήμος υποχρεώθηκε να εγκρίνει αυξημένο κονδύλι για να προχωρήσει στην ανάθεση έργου μεταφοράς. Παλαιότερα η μεταφορά γινόταν με το απορριμματοφόρο που είχε προσφέρει η Ε. Εταιρεία Ανακύκλωσης στο Δήμο, με τα γνωστά προβλήματα βλαβών που προκαλούνταν λόγω των συχνών δρομολογίων και της μεγάλης απόστασης που διένυε, και ως εκ τούτου, του «εκτροχιασμού» συχνά – πυκνά και του προγράμματος αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους. Ακολούθησε η ανάθεση σε εργολάβο, που μετέφερε τα ανακυκλώσιμα με κοντέινερ, μεταφορτώνοντας τα από το «Σταθμό Μεταφόρτωσης» ανακυκλώσιμων απορριμμάτων του Αγίου Νικολάου.
Το υπόλειμμα επιστρέφει πίσω!
Για αρκετά χρόνια, ο Δήμος Αγίου Νικολάου μετέφερε το υπόλειμμα από τα ανακυκλώσιμα στον ΧΥΤΑ των Πέρα Γαλήνων (στα όρια των νομών Ηρακλείου – Ρεθύμνης), πληρώνοντας το Δήμο Ηρακλείου για το μεταφορικό αυτό έργο και για τη χρήση του ΧΥΤΑ! Αλλά το οικονομικό κόστος ήταν τέτοιο, που τελικά υποχρέωσε το Δήμο να αλλάξει τακτική και το υπόλειμμα πλέον, από τον περασμένο Ιούλιο και μετά, επιστρέφει και θάβεται στο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου!
Το υπόλειμμα «αχρηστεμένων» από ανάμιξή τους με οργανικά και άλλα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα που επιστράφηκε στο Δήμο μας το 2021 ήταν συνολικά 660 τόνοι!!! Τα μισά περίπου κατέληξαν στο ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων. Από τον Αύγουστο του 2021, το υπόλειμμα που θάφτηκε στο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου ήταν 310 τόνοι περίπου – ποσότητα καθόλου αμελητέα, αν υπολογίσει κανείς ότι οι ποσότητες αυτές διανύουν δύο φορές την απόσταση!
Οι πολίτες πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός σχολιάζοντας την ποσότητα των ανακυκλώσιμων που απορρίπτει ως ακατάλληλα και τα οποία επιστρέφουν και θάβονται στο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου είπε: «έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι οι δημότες πρέπει να εφαρμόζουν τον Κανονισμό Καθαριότητας και να μην πετούν μέσα στους μπλε κάδους άλλου είδους απορριμμάτων εκτός από ανακυκλώσιμα υλικά. Δυστυχώς ο Δήμος δε διαθέτει μηχανισμό ελέγχου για να μπορέσει να εφαρμόσει όσα έχουν θεσμοθετηθεί. Και αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία, αλλά πραγματικότητα! Εφόσον δεν έχω τρόπο να ελεγχθεί τι πετά ο καθένας μέσα στον κάδο και δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση του δημότη να κάνει διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων από τα συμβατά απορρίμματα, το πρόβλημα θα υφίσταται…»
Το τέλος ταφής
Αναφέρθηκε επίσης στα πολλά ανοιχτά ζητήματα σε ό,τι αφορά το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. Ένα από τα μείζονα προβλήματα από πλευράς οικονομικής επιβάρυνσης, εφόσον επιβληθεί η εφαρμογή του όπως παρουσιάζεται, είναι το «τέλος ταφής».
«Εάν τελικά εφαρμοστεί, για το Δήμο Αγίου Νικολάου θα σημάνει επιπλέον δαπάνη 400.000 ευρώ ετησίως! Αλλά από το Δήμο Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού, δεν έχει ζητηθεί η υλοποίηση συγκεκριμένου έργου, ώστε να αποφευχθεί η ταφή. Και αν ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν προχωρεί, δεν φταίει ο δημότης Αγίου Νικολάου, για να επιβαρύνεται το τέλος ταφής. Διερευνάται αν μπορεί να αποφευχθεί», είπε ο δήμαρχος.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ