Παράδειγμα προς μίμηση αποτελούν οι υφάντριες της Ελούντας, κλώστριες της Σελήνης, όπως τονίστηκε κατά την πρόσφατη παρουσίαση καλών πρακτικών στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα που έγινε στο Ηράκλειο.
Ήταν μια εκδήλωση, όπου η Περιφέρεια Κρήτης (Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης, Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης (ΠΕΠΙΣ Κρήτης) και Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Εργαστήριο Μελετών για το Κοινωνικό Φύλο του Τμήματος Κοινωνιολογίας και Τμήμα Υπολογιστών) και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) (Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας), εστίασαν στην καινοτόμο Επιχειρηματικότητα Γυναικών και στις Βέλτιστες Πρακτικές στο πλαίσιο δράσεων για την προώθηση της ισότητας των φύλων.
Να σημειωθεί πως ως καλό παράδειγμα κοινωνικής παρουσίας και προσφοράς παρουσιάστηκε το έργο της εθελοντικής ομάδας υφαντριών (Κλώστριες της Σελήνης) του Προοδευτικού Συλλόγου Ελούντας και ο θετικός αντίκτυπος που έχει στην τοπική κοινωνία.
Η κ. Αικατερίνη Λεμπιδάκη Πρόεδρος του Συλλόγου σημείωσε «ευχαριστούμε πολύ που μας βρήκατε, μας εντοπίσατε και μιλάμε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό για αυτή τη δράση» δίνοντας το στίγμα μιας ξεχωριστής προσπάθειας.
Ουσιαστικά στο δεύτερο μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί στο πεδίο της επιχειρηματικότητας των γυναικών στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων συνεταιρισμών και συλλόγων, μεταφέρθηκαν εμπειρίες ανάπτυξης επιχειρηματικών ιδεών, προώθησης και επικοινωνίας, δεξιοτήτων, καθώς και του επιχειρηματικού αντικτύπου στην κοινότητα και την τοπική οικονομία.
Για τις έμφυλες ανισότητες και διακρίσεις
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας αναδείχθηκαν ζητήματα που αφορούν στη σημασία της επιχειρηματικότητας των γυναικών στην εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων και διακρίσεων, στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα και στη συμβολή της επιχειρηματικότητας των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Σε αυτό σύγχρονες γυναίκες επιχειρηματίες παρουσίασαν δυσκολίες, προκλήσεις και ευκαιρίες για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δράση, για την ενθάρρυνση, την κινητοποίηση και την ενδυνάμωση των γυναικών, μέσω της κατάρτισης στις βασικές αρχές λειτουργίας επιχειρήσεων, ενημέρωσης σχετικά με ζητήματα που άπτονται της οργάνωσης και της παρουσίασης βέλτιστων πρακτικών.
Απώτερος σκοπός ήταν η ενίσχυση της απασχολησιμότητας και της επιχειρηματικότητας και η άρση των πολλαπλών εμποδίων που δυσχεραίνουν την ένταξη και την παραμονή των γυναικών στην αγορά εργασίας, ως βασική προϋπόθεση για την πραγμάτωση της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και την κατοχύρωση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Να βρουν θάρρος και δύναμη
Η συνάντηση υπήρξε μια αφορμή, ώστε να μπορέσουν όσες γυναίκες το επιθυμούν να βρουν το θάρρος και τη δύναμη, στο δικό τους ταξίδι προς την αναζήτηση της προσωπικής τους ταυτότητας, ολοκλήρωσης και δημιουργίας, να αξιοποιήσουν τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους και να κάνουν το μεγάλο βήμα να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
«Ως Περιφέρεια Κρήτης, ΠΕΠΙΣ Κρήτης και Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας, αφουγκραζόμενοι τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε δράσεις και προγράμματα κινητοποίησης και υποστήριξης των γυναικών ώστε να συνεχίζουν να θέτουν στόχους, να προσπαθούν και να οραματίζονται. Ενώ ταυτόχρονα, αναπτύσσουμε συνέργειες με την κοινωνία των πολιτών και μηχανισμούς δικτύωσης για τη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου επικοινωνίας, συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών, γνώσεων και καλών πρακτικών, για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση όλων των πολιτών, τη στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στο δημόσιο και συλλογικό βίο, την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και προκαταλήψεων και την ουσιαστική προώθηση της ισότητας των φύλων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», τόνισε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς.