Εφικτή είναι η τοποθέτηση και λειτουργία της φωτεινής σηματοδότησης (φαναριών) στον κόμβο της Κριτσάς εντός του 2022, όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) Γιώργος Αγαπάκης.
Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενα ρεπορτάζ, η μελέτη είχε εγκριθεί από το Τεχνικό Συμβούλιο του ΟΑΚ τον περασμένο Σεπτέμβριο, για ένα θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια ντόπιους και επισκέπτες οδηγούς. Διερχόμενοι από το συγκεκριμένο σημείο έρχονται αντιμέτωποι με πολλές δυσλειτουργίες εξ αιτίας των πολλών συμβολών του κόμβου, ιδίως σε ώρες αιχμής.
Το προηγούμενο διάστημα εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. του Ο.Α.Κ. τα συμβατικά τεύχη, έχουν δηλαδή συνταχθεί οι διακηρύξεις, οι προϋπολογισμοί, οι τεχνικές περιγραφές. Τώρα ακολουθεί η διαδικασία της ανάρτησης στο σχετικό ηλεκτρονικό σύστημα από τις κεντρικές υπηρεσίες του Ο.Α.Κ. στα Χανιά. Κι αυτή αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Αγαπάκη, να έχει περατωθεί μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου. Η υποβολή των προσφορών εν συνεχεία αναμένεται περί τα μέσα Μαρτίου, όπως εκτιμά.
Μετά τον διαγωνισμό (που απαιτεί περίπου 15 ημέρες) και την υποβολή των προσφορών θα πρέπει να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος. Διαδικασία, που θα απαιτήσει διάστημα 4 με 5 μηνών, εάν δεν μεσολαβήσει κάποια προσφυγή ή ένσταση.
«Εντός του 2022 το έργο θα μπορεί να δουλεύεται», σημειώνει ο κ. Αγαπάκης.
Φανάρια με τηλεματική λειτουργία
Όπως έχει γράψει η ΑΝΑΤΟΛΗ, τα φανάρια που θα τοποθετηθούν και θα λειτουργούν σε όλες τις συμβολές δρόμων του κόμβου, θα διαθέτουν επαγωγικούς βρόγχους σε κάθε διέλευση με αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο. Αυτό θα δίνει το πλεονέκτημα να μεταβάλουν τους σχετικούς χρόνους, προσαρμοζόμενοι πλήρως με τον κυκλοφοριακό φόρτο και ανάλογα να διαμορφώνουν και τη διάρκεια του κόκκινου ή πράσινου σηματοδότη, ανά ρεύμα κυκλοφορίας, ώστε να μην δημιουργούνται μποτιλιαρίσματα.
Τα φανάρια αυτά θα αντικαταστήσουν ουσιαστικά τα ήδη υπάρχοντα, με τις αλλαγές των καλωδιώσεων, ενώ θα τοποθετηθούν και επιπλέον.
Πρωτοποριακό στοιχείο για φανάρια στην Κρήτη συνολικά, θα αποτελεί και η δυνατότητα να ρυθμίζονται από απόσταση, με τη λεγόμενη τηλεματική λειτουργία. Εάν π.χ. ο διαχειριστής (σ.σ. ΟΑΚ) ενημερώνεται για κάποιο πρόβλημα, θα μπορεί να το ρυθμίσει πατώντας ένα κουμπί από το γραφείο του με νέο τρόπο.
Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση
Υπενθυμίζεται ότι το όλο θέμα προχωρεί πλέον στο επόμενο στάδιο και μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Εν συγκρίσει με την μελέτη κόμβου-φαναριών που είχε προ τετραετίας περίπου (2018) εκπονηθεί από μελετητικό γραφείο της Αθήνας, που ασχολείται με οδοποιίες προκειμένου να γίνει μία συγκριτική αξιολόγηση λύσεων και να επιλεγεί η καλύτερη λύση για την περίπτωση του ισόπεδου κόμβου της Κριτσάς, αυτό που τώρα αλλάζει είναι ότι το έργο έλαβε πλήρη και εξασφαλισμένη πίστωση. Μετά και την αναθεώρηση των Σ.Α.Ε. (Συλλογικές Αποφάσεις Έργων) αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του συνολικού έργου (στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) με τίτλο «Ηλεκτροφωτισμός των γεφυρών στην περιοχή Άγιος Νικόλαος-Καλό Χωριό και φωτεινή σηματοδότηση του κόμβου Κριτσάς».
Το υπάρχον ποσό, σύμφωνα με τον κ. Αγαπάκη, δεν έφτανε για τα φανάρια και έτσι ο Ο.Α.Κ. ζήτησε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διάθεση πίστωσης που εξασφαλίστηκε μέσω και της αύξησης του προϋπολογισμού (300 χιλιάδες στο σύνολο του παραπάνω έργου), που ολοκληρώθηκε με την φετινή Σ.Α.Ε.. Η χρηματοδότηση του έργου (ύψους περίπου 215 χιλιάδων ευρώ) είναι εξασφαλισμένη-δεσμευμένη.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ