Μεγάλη έκπληξη στην πρόσφατη επίσκεψή μου στο ξενοδοχείο Santa Marina Boutique Hotel ήταν όταν ο κ. Δημήτρης Παπιδάκης μου παρουσίασε το «Ημερολόγιο» της Πυρηνελαιουργικής Εταιρείας «Ρούσσος», ένα πολύτιμο ιστορικό αρχείο της πόλης μας. Ως γνωστόν, στη θέση του σημερινού ξενοδοχείου υπήρχε το Πυρηνελαιουργείο «Ρούσος». Ακόμα είναι στα αυτιά μου, μαθητής του Γυμνασίου, ο ήχος από το φουγάρο του εργοστασίου κάθε 12 το μεσημέρι.
* Η πρώτη σελίδα του Ημερολογίου είναι γραμμένη -με καλλιγραφικά γράμματα, όπως όλες οι σελίδες- την 1η Φεβρουαρίου 1926, όπου διαβάζουμε τους 12 μετόχους εταιρείας «Ρούσος», όλοι της οικογένειας Κουνδούρου, πλην ενός του Γεωργίου Ι. Συγγελάκη. Το Ημερολόγιο ενημερώνεται καθημερινά με όλες τις δοσοληψίες της επιχείρησης και τα στοιχεία που μπορούμε να αντλήσουμε είναι πολύτιμα γιατί αποτελούν μέρος της ιστορίας της πόλης του Αγίου Νικολάου.
* Ο Στυλιανός Κούνδουρος στο βιβλίο του «Αφηγούμαι όσα ενθυμούμαι» (1990) αναφέρει: «Απ’ τη στιγμή που απολύθηκα από το στρατό, ασχολήθηκα προσωπικά με το εμπόριο και με διάφορες αντιπροσωπείες ελληνικών και ξένων οίκων. Η επιτυχής δραστηριότητά μου με κατέταξε μεταξύ των μεγαλυτέρων εξαγωγέων της περιοχής μας. Είμαι ο πρώτος που φόρτωσα λάδια για το Λονδίνο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χαρουπιών. Η εξαγωγή αυτή, των χαρουπιών, μόνο κατά το έτος 1934 ξεπέρασε τους έξι χιλιάδες τόνους, με αγοραστή τον έμπορο – εξαγωγέα κ. Μιχαλόπουλο από την Καλαμάτα. Εκτός όμως από το εμπόριο, το 1926, μετατρέψαμε το Πυρηνελαιουργείον «Ερμής» των Αδελφών Γ. Κουνδουράκη εις Α.Ε. με την επωνυμίαν Ανώνυμος Πυρηνελαιουργική Εταιρεία Ο Ρούσσος. Ανέλαβα την διεύθυνσή της και έτσι άρχισα να ασχολούμαι και με την βιομηχανία. Το όνομα Ρούσσος εδόθη γιατί ήταν το όνομα του πρεσβύτερου των τριών αδελφών μου. Τη διεύθυνση της εταιρείας αυτής εκράτησα αδιαλείπτως μέχρι το Δεκέμβριο του 1984, οπότε επωλήθη, ήτοι επί 58 συνεχή έτη».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ