Ήταν από εκείνες τις βραδιές που εξελίχθησαν σε απρόσμενα όμορφες, ιδανικές, χάρη στο χώρο, τον χρόνο, τους ανθρώπους. Η εκδήλωση της ΠΛΕΑΜ πραγματοποιήθηκε στον φυσικό της πλέον χώρο, στο προαύλιο του Παλιού Γυμνασίου, στην αυλή του νέου Λαογραφικού Μουσείου Νεάπολης.
Οι αίθουσες του Μουσείου ήταν ανοικτές και το μεγάλο φεγγάρι του Αυγούστου είχε λάβει δεσπόζουσα θέση στον ουρανό.
Την καλή κρητική μουσική σε ιδανικές εντάσεις συνόδευσαν το χορευτικό συγκρότημα, που παρουσίασε τα βήματα των παραδοσιακών κρητικών χορών και το απλό κέρασμα, λίγες ελιές, κουκιά, τυρί, αγγούρι και παξιμάδι, λίγη ρακή. Και ξαφνικά όλοι έγιναν μια παρέα, σαν τότε που η κάθε γειτονιά έκανε το γλεντάκι της.
Το προαύλιο του Παλιού Γυμνασίου είχε φίλους πολλούς. Η μουσική από το βιολί του Βαγγέλη Βαρδάκη και των συνεργατών του Μανόλη Λιαπάκη στο λαούτο και Γιώργου Φραγκάκη στην κιθάρα ξεκίνησε λίγο μετά τις 9.30, όταν το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού φώτιζε το μεραμπελλιώτικο κάμπο. Λίγο αργότερα εμφανίστηκαν και τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος από το Λαογραφικό Όμιλο «Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης» και έδειξαν με τον πιο διακριτικό, παράλληλα εντυπωσιακό και παραδοσιακό τρόπο τί σημαίνει κρητικός χορός.
Κατόπιν στον χώρο μπροστά από τους μουσικούς το Δ.Σ. της ΠΛΕΑΜ άνοιξε τον χορό και οι φίλοι του νέου Μουσείου ακολούθησαν.
Ήταν όμορφα, φιλικά, απλά -και ταυτόχρονα τόσο πλούσια βραδιά σαν αυτές που όλοι μας θέλουμε, που οι φορείς καλούνται συχνά να διοργανώνουν, χωρίς δυνατές εντάσεις ή περίσσια άλλα.
Σιωπή και περισυλλογή
«Λίγες οι νύχτες με φεγγάρι που μ’ αρέσουν», είπε ο Γιάννης Ρίτσος. Πανσέληνος σημαίνει ή μάλλον πρέπει να σημαίνει σιωπή. Περισυλλογή. Έρωτας αγιασμένος από το φως της. Η αυγουστιάτικη πανσέληνος επιβάλλεται σοφά με τη σιωπή της σε ένα χώρο όμορφο και ιερό, για να ακουστεί η μουσική που αναβλύζει μέσα από την παράδοση, το συναίσθημα και τις αναμνήσεις. Και αυτή η σιωπή, επιβάλλεται στο νέο Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης.
Λένε ότι για το αυγουστιάτικο φεγγάρι, μόνο οι ερωτευμένοι και οι ποιητές μπορούν να μιλήσουν. Αν και το φεγγάρι πατήθηκε από ανθρώπου πόδι, κρατάει γερά ακόμα την αίγλη του για όσους ακόμα μπορούν να ερωτεύονται, για όσους μπορούν να ονειρεύονται, για όσους τούτες τις πανσέληνες μέρες σε κάποιο βράχο σε ερημική ακρογιαλιά, αγκαλιασμένοι σιγοτραγουδούν: Ήσουνα φεγγάρι κι ήμουνα πουλί/ Πέταξα ψηλά για να σε φτάσω… … ή σε κάποιο μουσείο, σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο θυμούνται τη Μελίνα να τραγουδά ως Φαίδρα: Αστέρι μου φεγγάρι μου, της άνοιξης κλωνάρι μου.
Πανσελήνου βραδιά οι Έλληνες και οι επισκέπτες της χώρας, θα έχουν την τύχη να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα του ολόγιομου αυγουστιάτικου φεγγαριού σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία που θα παραμείνουν ανοιχτά, πέραν του συνήθους ωραρίου, για να μας “δροσίσουν” με μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις, προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης και διάφορες άλλες δραστηριότητες. Στο δικό μας χώρο τρεις μουσικοί και εννέα χορευτές, οι οποίοι δεν κατάγονται από τη Νεάπολη, θα μας δροσίσουν με όμορφους σκοπούς και χορούς του τόπου μας και θα μας παρασύρουν να διασκεδάσουμε όλοι μαζί σα μια μεγάλη παρέα. Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι βρίσκονται μαζί μας αφιλοκερδώς», ανέφερε από το Δ.Σ. της ΠΛΕΑΜ ο κ. Γιώργος Μαυροειδής.
Κάλεσε δε και παρακάλεσε τους φίλους που βρίσκονταν στην εκδήλωση, να ανοίξουν τα σεντούκια τους και να δώσουν στο νέο Μουσείο της ΠΛΕΑΜ ό,τι παλιό έχουν ώστε να μην σταματήσει η συλλογή να εμπλουτίζεται και να διαμορφώνεται.
Το Δ.Σ. της ΠΛΕΑΜ ευχαρίστησε θερμά τους μουσικούς και το χορευτικό συγκρότημα και τους δώρισε μια από τις εκδόσεις της.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ