Με περισσότερες από 380 τροποποιήσεις από το 2016 οπότε και ψηφίστηκε, ο Νόμος 4412/16 έχει ταλαιπωρήσει σε μεγάλο βαθμό μηχανικούς αλλά και τεχνικές υπηρεσίες σε Οργανισμούς και Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθυστερώντας πολλές φορές έργα να προχωρήσουν λόγω των σύνθετων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Σγουρού στην ΑΝΑΤΟΛΗ το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θέλοντας να απλοποιήσει το ισχύον, σύνθετο θεσμικό του πλαίσιο επεξεργάζεται το τελευταίο διάστημα μια σειρά αλλαγών σε κρίσιμες διατάξεις του, πριν θέσει το Νόμο σε δημόσια διαβούλευση και τον πάει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σχολιάζοντας τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δόθηκαν σε πρώτη φάση στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες και αφορούν την τροποποίηση βασικών διατάξεων του Νόμου, ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΑΚ) Μιχάλης Χωραφάς δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ πως αυτές εμπεριέχουν και θετικά αλλά και αρνητικά σημεία.
Μία από τις προωθούμενες αυτές αλλαγές του υπουργείου, είναι η ενίσχυση του συστήματος μελέτη – κατασκευή, ώστε να μπορεί να εκκινεί η διαδικασία δημοπράτησης των έργων αμεσότερα απ’ ό,τι ισχύει σήμερα, παράλληλα με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χωραφά, είναι ένα σύστημα που ενδείκνυται στις περιπτώσεις του κατεπείγοντος «και δεν είναι καλό να γίνεται σαν γενική πρακτική». Στην περίπτωση, εξηγεί, που κινδυνεύουν να χαθούν κονδύλια, όπως π.χ. του Ταμείου Ανάκαμψης που θα έχει συγκεκριμένο πιεστικό χρονοδιάγραμμα στο οποίο δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν κανονικές διαδικασίες «σε αυτό δεν έχουμε αντίρρηση και το βλέπουμε θετικό να υπάρχει αυτή η δυνατότητα αρκει να μην καταστρατηγείται και να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις».
Το σημείο στο οποίο κατ’ αρχήν το ΤΕΕ/ΤΑΚ διαφωνεί κάθετα, είναι στην πρόβλεψη η περιβαλλοντική αδειοδότηση να έχει ολοκληρωθεί πριν την ανακήρυξη αναδόχου, με τον όρο «οι εγκριθέντες περιβαλλοντικοί όροι να μην μεταβάλλουν ουσιωδώς το αντικείμενο του έργου» που αναφέρει το υπουργείο να μην είναι εύκολο να γίνει αποδεκτός, όπως λέει, ακόμη και στην περίπτωση του κατεπείγοντος. «Στην περιβαλλοντική αδειοδότηση μπορεί να προκύψουν πολύ σοβαρές τροποποιήσεις στην προμελέτη, όπως πολλές φορές έχουμε δει να συμβαίνει. Θα γίνονται δηλαδή δημοπρατήσεις που θα έχουν τον αυξημένο κίνδυνο να τροποποιηθούν; Θα γίνονται ουσιαστικά διαδικασίες που μετά θα καταρρέουν».
Πολύ σωστή είναι, σύμφωνα με τον κ. Χωραφά, η αλλαγή ώστε να μπορεί να ξεκινήσει γρηγορότερα από ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα η δημοπράτηση έργων ειδικής σημασίας για την οικονομία της χώρας, έργων δηλαδή που είναι ενταγμένα στο άρθρο 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. «Μέχρι σήμερα, εάν δεν συζητιόταν στο δικαστήριο η τιμή μονάδας με την οποία θα αποζημιωθεί ο κόσμος, εμείς συμφωνούμε να μπορεί να ξεκινήσει η δημοπράτηση αρκεί να υπάρχει μια έκθεση από πιστοποιημένο εκτιμητή που να δίνει καταρχήν κάποια ποσά και εν συνεχεία να αποζημιώνονται οι δικαιούχοι πριν τοποθετηθεί ο αναδοχος στο έργο».