Την Παρασκευή 26 Μαΐου στις 7 το απόγευμα εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου η έκθεση φωτογραφίας της Αγγελικής Σβορώνου και του Μαρίνου Τσαγκαράκη με τίτλο «Summer Inn Paradise».
Η οργανώτρια της έκθεσης, Αγγελική Σβορώνου, στο σύντομο εισαγωγικό κείμενο του καταλόγου της έκθεσης, μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της από τα τουριστικά θέρετρα της βορειοανατολικής Kρήτης. Σ’ αυτή την «ομολογία» της Αγγελικής Σβορώνου, συμπυκνώνεται ίσως η υγιέστερη σύγχρονη ματιά του νησιού μας, χωρίς εκθειασμούς κι ακρότητες, κι αξίζει να την απολαύσουμε παρακάτω. H Αγγελική Σβορώνου λοιπόν γράφει…
«Έφτασα για πρώτη φορά στον Άγιο Νικόλαο το φθινόπωρο του 2006 και έμεινα έναν χρόνο. Περνώντας συχνά με το ΚΤΕΛ ή με το αυτοκίνητο από την εθνική οδό που τότε διερχόταν από τα Μάλια, έβλεπα εικόνες που δεν είχα ξαναδεί: μέσα στο φυσικό πλούτο και την ακατέργαστη, άγρια θα μπορούσε να πει κανείς ομορφιά του τοπίου, παρεμβάλλονταν ξενοδοχεία μικρά και μεγάλα, ενοικιαζόμενα δωμάτια για κάθε βαλάντιο, πλαζ με παραταγμένες σαν στρατιωτάκια ομπρέλες και ξαπλώστρες, ταβέρνες με υπερμεγέθεις ταμπέλες, βρετανικές παμπ με τερατώδη δορυφορικά πιάτα, καταστήματα με σουβενίρ, πισίνες με γκαζόν, water sports και κάθε είδους χώροι αναψυχής σηματοδοτούσαν τη «χώρα που λέγεται Τουρισμός», όπως πολύ εύστοχα σημειώνει η Μαρία Γιαγιάννου στο κείμενό της για την έκθεση. Κάτω από τον όγκο των γυμνών βουνών, μπροστά στο απέραντο γαλάζιο του Κρητικού Πελάγους, οι κατασκευές αυτές φάνταζαν πρόχειρες, προσωρινές, σαν σπιρτόκουτα που ένας δυνατός άνεμος θα μπορούσε να διαλύσει. Κι όμως, φαινόταν να υπάρχει μια σύμπνοια ανάμεσα στα φαινομενικά αυτά αντίθετα, σαν το προαιώνιο φυσικό τοπίο να άπλωνε τα χέρια του και να αγκάλιαζε τις εφήμερες ανθρώπινες κατασκευές δίνοντας τους μια υπόνοια στιβαρής υπόστασης, μια υπόσχεση αιωνιότητας. Σαν να μην ήταν ξένα σώματα τα κτίσματα αυτά στο τοπίο, σαν να ήταν πάντα εκεί. Η Κρήτη και τα τοπία της έχουν πιστεύω αυτή τη δύναμη: να ρουφούν τον επισκέπτη και να τον κάνουν δικό τους χωρίς να μπορεί ή να θέλει να αντισταθεί. Γι αυτό και οι Κρητικοί δε φεύγουν εύκολα από τον τόπο τους, ή αν εκείνοι φύγουν, έρχονται άλλοι, ξένοι, και τους αντικαθιστούν, μαγεμένοι απ’ αυτή τη μεταφυσική έλξη του νησιού.
Βλέποντας για πρώτη φορά τις φωτογραφίες του Μαρίνου Τσαγκαράκη στην έκθεση Depression Era στο Μουσείο Μπενάκη όπου συμμετείχαμε και οι δυο ως μέλη της ομώνυμης κολεκτίβας, «είδα» ότι κι εκείνος «είδε». Σε διαφορετικό χρόνο, με τη δική του ματιά και με άλλη αισθητική προσέγγιση, αποτύπωσε τα αποτελέσματα της συνύπαρξης του τοπίου με τον άνθρωπο σε αιχμηρές, παράδοξες, μελαγχολικές αλλά και συχνά ποιητικές εικόνες. Η ιδέα της έκθεσης Summer Inn Paradise προέκυψε πολύ φυσικά, σε μια διάθεση να μοιραστούμε το αποτέλεσμα της κοινής αυτής φωτογραφικής μας εμπειρίας με τους θεατές και ο τόπος της έκθεσης δε θα μπορούσε να είναι άλλος παρά η Ανατολική Κρήτη. Στόχος της έκθεσης δεν είναι να κάνει κριτική, να καταγγείλει ή να ξύσει πληγές, οι φωτογραφίες άλλωστε μιλούν από μόνες τους και στον καθένα μπορεί να λένε πολύ διαφορετικές ιστορίες. Εμείς θελήσαμε απλά να δείξουμε αυτό που είδαμε, και να πούμε ναι, ήμουνα κι εγώ εκεί, και να η απόδειξη πως αυτό που είδα υπάρχει.»
Εγκαίνια Παρασκευή 26 Μαΐου 2017, ώρα 20.00
Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου.
Ώρες λειτουργίας 18.00-21.00 (Δε-Πα), 11.00-14.00 και 17.00 – 21.00 (Σα-Κυ)
Είσοδος: Ελεύθερη
Διάρκεια έκθεσης: 26 Μαΐου έως 18 Ιουνίου 2017