Βρέθηκα στο Καλό Χωριό και έτυχα σε συνήθη… φόρτο εργασίας των μελιτάκων, όπως λέμε εμείς στην Κρήτη τα μυρμήγκια. Είχαν φτιάξει την τρύπα στον κήπο και συνεχώς αποθήκευαν τα εφόδια του χειμώνα. Όλο το καλοκαίρι θα προετοιμάζονται. Οι μελιτάκοι αυτοί δεν ήταν οι μικρούληδες που βλέπουμε να κάνουν επιδρομές και στις κουζίνες των σπιτιών μας, αλλά οι λίγο πιο μεγάλοι. Ό,τι μετέφεραν ήταν τουλάχιστον ίσο με το βάρος τους και τουλάχιστον 3 και 4 φορές το μέγεθός τους.
Η Ελένη Βασιλάκη αναφέρει (e-storieskritis.gr) ότι τα μικροσκοπικά αυτά και άκακα πλάσματα, την καλοκαιρινή περίοδο, μετά το θέρος, ήταν εφιάλτης για τους αγρότες καθώς πήγαιναν στα αλώνια και «έκλεβαν» τους καρπούς από τα σιτηρά τους. Έτσι η λαϊκή θυμοσοφία είχε σκαρώσει γηθειές (μία διαδικασία δηλαδή να επιτευχθεί κάτι με μαγικό τρόπο) για τα μυρμήγκια, είτε για να μην πηγαίνουν στα αλώνια, είτε αν πάνε και πάρουν τους καρπούς να τους επιστρέψουν πίσω! Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, αυτού του είδους γηθειές, περιόριζαν τις απώλειες στα σιτηρά τους από τους μελιτάκους. Πιο δραστικός όμως τρόπος για τους παλιούς ήταν το να ρίξουν αλεύρι αλεσμένο ημέρα Κυριακή στη μυρμηγκοφωλιά γιατί μ’ αυτό ψοφούσαν οι μελιτάκοι.
Είχα διαβάσει ότι οι μελιτάκοι επεξεργάζονται τα δεδομένα καλύτερα από την… Google! Ένα μεγάλο όπλο για την επιτυχία τους είναι η συνεργασία των ομάδων τους η οποία έχει τέτοια συνοχή, ώστε να βάζει τάξη στο χάος των πληροφοριών που αφορούν την αναζήτηση της τροφής τους, με πολύπλοκα δίκτυα, τα οποία θα ζήλευε και η καλύτερη μηχανή αναζήτησης. Οι στρατηγικές που χρησιμοποιούν θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους ειδικούς, να αποτελέσουν πρότυπο για τη βελτίωση των ανθρώπινων τεχνικών, επίλυσης προβλημάτων σε πολλούς τομείς.
Η λέξη μελίτακας προέρχεται από το αρχαίο ρήμα μέλομαι που σημαίνει «επιμέλεια έχω και φροντίζω», τα χαρακτηριστικά δηλαδή γνωρίσματα των μελιτάκων. «Μελιτάκους έχεις ο κώλος σου;» λέμε γι’ αυτούς που δεν μπορούνε να κάτσουνε σ’ έναν τόπο για πολλή ώρα και συνεχώς… μεταξεσέρνουν!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ