Μια απόφαση που ελήφθη και δημοσιεύθηκε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές έχει προκαλέσει αναστάτωση στο χώρο των μεταφορών του τουρισμού. Συγκεκριμένα με απόφασή του ο τέως υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος περιόρισε ασφυκτικά την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας από τις επιχειρήσεις μίσθωσης αυτοκινήτων με οδηγό, υπέρ των ιδιοκτητών ταξί, με αποτέλεσμα να υποστηρίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου πως υπάρχουν μεγάλες αρνητικές συνέπειες στον ελληνικό Τουρισμό. Τη σχετική απόφαση προσβάλλουν στα δικαστήρια 15 επιχειρήσεις του κλάδου.
Η απόφαση ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΤΕΕΑΕ), ενώ επιστολές σε πολύ υψηλούς τόνους απέστειλαν τα σωματεία εκμίσθωσης οχημάτων με οδηγό σε ορισμένες τουριστικές περιοχές.
«Δεν έχουμε τα δεδομένα αυτά στην Κρήτη διότι υπάρχει διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα που υπάρχει να μεταφέρουμε κόσμο με βανάκια στο νησί. Εμείς εδώ και στην Εύβοια έχουμε το τρίωρο που πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα σε πελάτες υποχρεωτικά, ενώ στα νησιά είναι μισάωρο. Επίσης, το μεγάλο πρόβλημα που διαμαρτύρονται οι εκπρόσωποι των ταξί είναι τα βανάκια των τουριστικών πρακτορείων που δημιουργούν πρόβλημα στο έργο τους», επισημαίνει ο Γιώργος Φθενάκης, πολύπειρος στο χώρο των μεταφορών κι έχοντας δουλέψει ως επιχειρηματίας και με τις δύο ιδιότητες.
Να σημειωθεί πάντως, όπως μας εξηγεί, πως το μεταφορικό έργο που ασκούν με βανάκια στην Κρήτη συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι απολύτως εναρμονισμένο στις αυστηρές απαιτήσεις της νομοθεσίας και μάλιστα δίνονται στοιχεία online για κάθε κίνηση που γίνεται, τον πελάτη κά.
Όσα ακολουθούν
Αναφορικά με το πρόβλημα που υπάρχει στον κλάδο έχουν αποφασιστεί νομικές ενέργειες κατά της Απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 17/5/2023, δηλαδή 5 μόλις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Με την απόφαση προβλέφθηκε η υποχρέωση ανάρτησης της σύμβασης ολικής εκμίσθωσης των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό στο Ψηφιακό Μητρώο του ν. 4530/2018, τουλάχιστον 2 ώρες προ της ώρας έναρξης αυτής.
«Ο περιορισμός αυτός καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την άσκηση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων και την εξυπηρέτηση των τουριστών, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εξυπηρέτηση της υψηλής τουριστικής κίνησης που ήδη καταγράφεται φέτος στη χώρα μας και θα δυσφημίσει τον ελληνικό τουρισμό, προσβάλλοντας σημαντικά την εικόνα και τη φήμη της Ελλάδας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού σε παγκόσμιο επίπεδο», εξηγεί ο κ. Φθενάκης, δίνοντας το στίγμα του προβλήματος που ισχύει για όλους.
Για τους λόγους αυτούς, οι εταιρίες αποφάσισαν κατόπιν της κοινοποίησης Εξώδικης Διαμαρτυρίας στο αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες (σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο) κατά της απόφασης αυτής του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι νομικοί για λογαριασμό των επιχειρήσεων σε πρώτη φάση, θα καταθέσουν ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής κατά της Απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και σχετικές αναφορές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα, στις Γενικές Διευθύνσεις Ανταγωνισμού (DG COMP) και Κινητικότητας και Μεταφορών (DG MOVE). Σε δεύτερη φάση, θα καταθέσουν στα αρμόδια Δικαστήρια αγωγές αποζημιώσεως κατά του Ελληνικού Δημοσίου και θα προσφύγουν -εάν χρειαστεί- και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ).
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ