Ένα άρθρο για τον αρχαιολογικό χώρο του Ανάβλοχου, πάνω από το Βραχάσι, δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα Le Soir. Τίτλος του «Νέα ευρήματα ρίχνουν φως στις “σκοτεινές εποχές” της Ελλάδας». Η επικεφαλής των ανασκαφών, αρχαιολόγος Florence Gaignerot – Driessen αναφέρεται στις ανασκαφές στον Ανάβλοχο και στα πρώτα συμπεράσματα.
Οι έρευνες στον Ανάβλοχο ανασυγκροτούν σταδιακά τις γνώσεις που μας λείπουν για έξι από τους λεγόμενους «σκοτεινούς» αιώνες, μεταξύ της πτώσης των Μυκηναϊκών ανακτόρων, στην Εποχή του Χαλκού και της εμφάνισης των πόλεων-κρατών, στην αυγή της ελληνικής δημοκρατίας.
Σε ένα τοπίο με χαμηλή βλάστηση ανακαλύφθηκε ένας μνημειακός τύμβος διαμέτρου 15 μέτρων, η μόνη ταφική δομή αυτού του τύπου που ανακαλύφθηκε μέχρι τώρα στην Κρήτη. Ένα από τα βασικά στοιχεία των ανασκαφών της ήταν το ανάχωμα που ανακαλύφθηκε κάτω από σωρούς από πέτρες και φυτά και μας ρίχνει ένα εντελώς νέο φως στην περίοδο που ακολουθεί, περίπου, από το 1200 έως το 650 π.Χ.
Τα αποτελέσματα των ανασκαφών περιγράφουν επίσης μια αργή πρόοδο προς τη γέννηση μιας κοινωνίας των πολιτών. Πολύ κοντά στον Ανάβλοχο, στην αρχαία πόλη της Δρήρου έχει έλθει στο φως επιγραφή που αναφέρει για πρώτη φορά τον όρο “πόλις”, την ελληνική πόλη – κράτος και τον ορισμό των εκπροσώπων της. Χρονολογείται ακριβώς από το 650 π.Χ.: «Δεν είναι αυτές οι εποχές σκοτεινές, αλλά η γνώση που έχουμε γι’ αυτές», εκτιμά η Florence Gaignerot-Driessen, η οποία πρόσφατα απέσπασε το 1ο βραβείο Clio 2020 για τις αρχαιολογικές έρευνές της στον Ανάβλοχο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ