ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου
Κε Δήμαρχε,
Στις 28/5/2025, το Δημ. Συμβούλιο Αγίου Νικολάου έλαβε απόφαση για την παράταση οχλουσών εργασιών για δύο επιχειρήσεις στην περιοχή ‘’Πηγαϊδάκια’’ Ελούντας, πέραν της 15/5 όπως προβλέπει η κανονιστική απόφαση του 2007..
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων έγιναν στις 20/5/2025 ( Τυράκης Ευσταθ. ) και 26/5/2025 (INSIDE ZEUS/EDISSON) , δηλαδή και οι δύο εκπρόθεσμες.
Το Δημοτικό συμβούλιο συνήλθε την Τετάρτη 28/5, μετά από πρόσκληση που στάλθηκε την Παρασκευή 23/5. Επομένως η 1η αίτηση που ήταν πρωτοκολλημένη 3 μέρες πριν την αποστολή της πρόσκλησης θα έπρεπε να συμπεριληφθεί ως κανονικό θέμα στην πρόσκληση. Προφανώς όμως δεν αξιολογήθηκε από την Πρόεδρο ότι δεν έπρεπε !!! Στις 26/5 υποβάλλεται η 2η αίτηση, άρα μετά την αποστολή της πρόσκλησης.
Σε τέτοιες περιπρώσεις η πρακτική είναι να σταλεί με mail το όποιο θέμα προκύπτει για να ξέρουν οι Δημοτικοί σύμβουλοι τι θα συζητηθεί για να ευρίσκονται απροετοίμαστοι. Ανη πρόεδρος ενδιαφερόταν πράγματι για την έγκαιρη ενημέρωση των μελών του ΔΣ θα μπορούσε να έχει δώσει εντολή είτε στις 26/5 ή στις 27/5 να έχουν σταλεί οι αιτήσεις με mail για να ενημερωθεί το σώμα πριν το συμβούλιο. Πράγμα που δεν έκανενε.
Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία που απεκρύβησαν κατά την συζήτηση.
Στις 20/5 είχαν ενημερωθεί το Αστυνομ. Τμήμα αλλά και η Δημοτική Αστυνομία για την εκτέλεση οχλουσών οικοδομικών εργασιών και επισκέφθηκαν το εργοτάξιο όπως προκύπτει και από σχετικό έγγραφο του αστυνομικού τμήματος που ζήτησα και έχω. Όπως αναφέρει έκαναν απλώς σύσταση!!! Δηλαδή; Δεν τους σταμάτησαν αφού εργάζονταν παράνομα 5 μέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία της 15/5; Δεν διαπιστώθηκε παράβαση;
Επόμενη ενόχληση στις αστυνομικές αρχές στις 26/5. Την ίδια μέρα κατατίθεται η 2η αίτηση!!! Τι σύμπτωση !!!
Κατά την συνεδρίαση της 28ης Μαΐου η Πρόεδρος ενημέρωσε το σώμα για τις 2 αιτήσεις λέγοντας ‘’… ήρθαν τώρα …’’, (υπάρχει το ηχητικό ντοκουμέντο από το video της συνεδρίασης) δηλαδή την τελευταία στιγμή, παραπλανώντας σκόπιμα τα μέλη του ΔΣ αφού απέκρυψε ουσιαστικά και καθοριστικά δεδομένα για το συζητούμενο θέμα. Το εισήγαγε ως επείγον / έκτακτο, χωρίς την απαιτούμενη αιτιολογία του επείγοντος. Και στο αποφατικό της απόφασης αναφέρει τις αιτήσεις χωρίς ακριβή ημερομηνία (αριθμ. πρωτ. 7710/2025 και όχι 7710/20-5-2025 , 8038/2025 και όχι 26/5/2025 ως όφειλε) αποκρύπτωντας ηθελημένα πλέον τα πραγματικά στοιχεία παραπλανώντας και την Αποκεντρ. Διοίκηση Κρήτης παραθέτο-ντας ελλιπή στοιχεία για τον έλεγχο της απόφασης.
Επιπλέον σημειώνω ότι η απόφαση απαγόρευσης των εργασιών αποτελεί κανονιστι-κή διάταξη άρα απαιτείτο και διαβούλευση πριν τη συζήτηση ή έστω ενημέρωση των θιγομένων για να παραστούν στο συμβούλιο, ακόμα και μέσω του τύπου ή ανάρτησης του θέματος και των στοιχείων που υπήρχαν στα social media ή στο site του Δήμου.
Γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις που δεν μπορούν να ικανοποιούν όλα τα μέρη. Αντίστοιχο γεγονός συνέβη και την προηγούμενη δημοτ. περίοδο. Εδώ όμως έχουμε απόκρυψη στοιχείων και παραπλάνηση του ΔΣ, γεγονός που αποτελεί καταφανή παράβαση καθήκοντος από την πρόεδρο του ΔΣ και όχι μόνο.
Δεν μπορώ δε να δεχτώ ότι ο Δήμαρχος δεν γνώριζε άρα είναι άμοιρος ευθυνών αφού προφανώς ήταν ενημερωμένος ‘’για το όλο σκηνικό που στήθηκε’’ για να εκδοθεί θετική απόφαση υπέρ των αιτούντων όπως κατάλαβα και από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του. Εξ άλλου ο Δήμαρχος ενημερώνεται για τα θέματα που συζητούνται, τακτικά ή έκτακτα
Να σημειώσω ακόμα ότι εμείς – εκπροσωπώντας την κόρη μας που απουσιάζει αλλά και η οικογ. Μαυρικάκη Χάρη – που είναι από την άλλη πλευρά του εργοταξίου – είχαμε καλέσει τους εργοταξιάρχες και τον κ. Παπακαλιάτη Ελευθ. την 24/5, ημέρα Σάββατο, και συζητήσαμε για το πως θα διαχειριστούμε από κοινού το όλο θέμα δίνοντας του την δυνατότητα – άτυπα – κάποιες μέρες που δεν θα υπήρχαν πελάτες να κάνουν εκσκαφικές εργασίες και εργασίες σκυροδέτησης . Με τον κ. Παπακαλιάτη εγώ είχα συναντηθεί στο εργοτάξιο και στις 22 ή 23/5 για το ίδιο θέμα. Προφανώς δεν ‘’βολεύτηκαν’’ με την συμφωνία μας και έχοντας ‘’μπάρμπα στην Κορώνη’’ έκαναν αίτηση και πήραν θετική απόφαση ακριβώς όπως τους βόλευε. Η 1η αίτηση (Τυράκη Ευστ.) αγνοήθηκε– μάλλον δεν είχε ‘’μπάρμπα’’ – ενώ με την 2η αίτηση εισήχθει το θέμα ‘’εν κρυπτώ και παραβύστω’’ και με φερετζέ την 1η αίτηση πέρασε. Πολλά τα μπετά εδώ βλέπετε …
Τέλος, η Πρόεδρος ψήφισε θετικά να συζητηθεί το θέμα ως έκτακτο εκτός ημερησίας χωρίς να αιτιολογήσει το γιατί αλλά … καταψήφισε τις αιτήσεις !!!! . Οποία υποκρισία !!!
Λυπάμαι κύριοι, όχι γιατί λάβατε την απόφαση που λάβατε εις βάρος των συμφερόντων επιχειρηματιών της περιοχής ‘’Πηγαϊδάκια’’, αλλά για όλη την σκηνοθεσία που στήθηκε για να προκύψει η απόφαση που προέκυψε. Άξιο το έργο σας.
Κε Δήμαρχε,
Όπως συνηθίζει να λέει και η Πρόεδρος σας – και όχι η Πρόεδρος του ΔΣ – ‘’…έχετε τα gats…’’ και κάνετε ότι σας βολεύει παρανομώντας ασύστολα ικανοποιώντας ‘’υποχρεώ-σεις’’ αν και η ηγεσία του Δήμου ως δικηγόροι θα έπρεπε να λειτουργούν ως πραγματικοί ταγοί της ένομης τάξης !!! .
Αλαζονεία και αδιαφάνεια σε όλο της το μεγαλείο.
Το παραπάνω γεγονός βέβαια δεν είναι το μόνο αποδεικτικό της αλαζονείας και αδιαφά-νειας της δημοτικής αρχής. Οι αυθαίρετες κατασκευές που φυτρώνουν στην πλατεία χωρίς αντίδραση των αρχών – όλων των αρχών -, η ταλαιπωρία της μεταφοράς της λαϊκής, οι παράνο-μες εξέδρες στο λιμάνι, η ένταξη έργων προσωπικών εξυπηρετήσεων στο πρόγραμμα του Δήμου, η καπήλευση και ιδιοποίηση συνεχιζόμενων έργων, η απώλεια πόρων από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, και τόσα άλλα αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της φιλοσοφίας της σημε-ρινής δημοτικής αρχής.
Υ.Γ. 1 Η Πρόεδρος όμως την ελαστικότητα εφαρμογής νόμων και διατάξεων την κάνει
πράξη καθημερινά, αφού από το γραφείο της στο Εμμ. Μοδάτσου, παίρνει την μοτοσυκλέτα της, πηγαίνει αντίθετα στην Καπ. Ταβλά και φτάνει στην πλατεία !!! Τελευταία φορά την συνάντησα σήμερα 6/5 στις 9.25, μάλιστα της το φώναξα. Αλλά σιγά μην ιδρώσει το αυτί της. Οι κακές συνήθειες έχουν γίνει δεύτερη έξη πλέον. Το κάνει όμως γιατί θεωρεί ότι έχει ‘’… gats …’’ και ‘’μπαρμπάδες στην Κορώνη’’.
- Υπάρχουν video με τις εκτελούμενες εργασίες όλο αυτό το διάστημα που προφανώς δεν είναι αυτές για τις οποίες τους δόθηκε η παράταση στη διάθεση της κάθε αρχής.
- Οι εργασίες – με βάση την απόφαση- συνεχίζονται μόνο στο INSIDE που έχει ‘’μπάρμπα στην Κορώνη’’ . Ο κ. Τυράκης Ευστ. έχει σταματήσει. !!!
- Επιχείρηση της περιοχής κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα. Και ω του θαύματος οι επιχειρηματίες του INSIDE πήραν αναβολή για τις 11/6 !!!!!!! Δηλαδή την επομένη της λήξης της παράτασης που δόθηκε !!! Θα σταματήσουν εκείνη την μέρα τις εργασίες και όλα μέλι – γάλα!!!
- Σις 30/5 κατέθεσα ένσταση κατά της ληφθείσας απόφασης στην Αποκ. Διοίκηση Κρήτης. Στις 31/5 απέστειλα και την απόφαση καθώς και πρόσθετους λόγους ένστασης. Παρακάλεσα να εξετασθεί το δυνατόν συντομότερα λόγω της περιορισμένης ισχύος της απόφασης. Προφανώς δεν έχω πάρει ακόμα απάντηση.
- Αλήθεια ο Δικηγορικός Λασιθίου τι έχει να πει για την Πρόεδρο που είναι μέλος του;
ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΜΜ. ΖΕΡΒΟΣ
Πολιτ. Μηχ/κός ΕΜΠ
πρ. Δήμαρχος Αγ. Νικολάου