Την αρχαιολόγο κ. Γεωργία Μοσχόβη, η οποία έχει κάνει και έχει προσφέρει τόσα πολλά για τη Σπιναλόγκα, ρωτήσαμε και αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα της Unesco, αν ο φάκελος θα κατατεθεί ξανά.
Η απάντησή της μάλλον μας απογοήτευσε: «Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο. Το θέμα δεν έχει λήξει, το αρμόδιο Υπουργείο είπε ότι θα το επανεξετάσει. Όμως νομίζω ότι δεν έχει γίνει κάτι. Από τη δική μας πλευρά κάναμε ό,τι καλύτερο. Δεν γνωρίζουμε αν έγιναν ή γίνονται οι κατάλληλες επαφές».
– Με αφορμή διάφορα κείμενα που έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας, αναφέροντας την Σπιναλόγκα ως Καλυδών, να αναφέρουμε ότι η αλλαγή του ονόματος της Σπιναλόγκας σε Καλυδών έγινε την δεκαετία του 60 στο πλαίσιο μια σειράς αλλαγής ονομάτων, σε όλη την Ελλάδα, που θεωρήθηκε ότι δεν είναι εύηχα ή θυμίζουν περιόδους κατοχής.
Ευτυχώς, το όνομα αυτό δεν καθιερώθηκε ποτέ γιατί, όπως μας επιβεβαίωσε και η αρχαιολόγος Γεωργία Μοσχόβη, το «Καλυδών» δεν έχει καμιά σχέση με ιστορική πηγή που να σχετίζεται με τη Σπιναλόγκα. Όμως, το προεδρικό διάταγμα ακόμα ισχύει και θα πρέπει να αλλάξει. Καλυδών είναι το όνομα αρχαίας πόλης της Αιτωλίας κοντά στον Εύηνο ποταμό.
ΛΕΩΝ.Κ.