Σε διαρκώς ανοδική πορεία βρίσκεται το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης.
Σε προπτυχιακό επίπεδο, ο κ. Παναγιωτάκης σημειώνει ότι αναμένεται να ευοδωθεί το αίτημα για την ένταξη του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και στο 2ο επιστημονικό πεδίο.
Το αίτημα αυτό για την ένταξη του Τμήματος και στο 2ο επιστημονικό πεδίο (σ.σ. σήμερα ανήκει στο 4ο πεδίο) που είχε σταλεί στο υπουργείο Παιδείας τον Ιούνιο του 2022 και ήταν το δεύτερο στη σειρά (στο πρώτο από το 2021 η απάντηση ήταν αρνητική) έχοντας την υποστήριξη πολλών θεσμικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής και της Κρήτης (Περιφέρεια, ΠΕΔ) συνολικά, είχε απορριφθεί τότε από το υπουργείο.
Όπως και τότε υπερθεμάτιζε το αίτημα, ακαδημαϊκοί λόγοι (διαθέτει από το 2019 δωρεάν πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών, από το 2021 δωρεάν πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με θέμα «Διοίκηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός»), η ερευνητική πορεία του Τμήματος (δεύτερη θέση ανάμεσα στα 34 περιφερειακά Τμήματα Οικονομικής Κατεύθυνσης στην Ελλάδα), ο αριθμός των φοιτητών, η έλλειψη ισχυρής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνολικά στο νομό Λασιθίου αλλά και εθνικοί λόγοι για τη χώρα μας όπως η μεγάλη έλλειψη π.χ. σε επιστήμονες τεχνολογίας και πληροφορικής σε σχέση με τις ανάγκες, αιτιολογούν συνολικά το αίτημα για ένταξη και στο 2ο επιστημονικό πεδίο, όπως είχε αναλυθεί σχετικά και από τον πρόεδρο του Τμήματος Δ.Ε.Τ. Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη.
Και κατ’ επέκταση, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο πρόεδρος, είναι κάτι που θα ενδυναμώσει τη βιωσιμότητα του Τμήματος και θα απομακρύνει τον κίνδυνο συρρίκνωσης της Σχολής τα επόμενα χρόνια αφού ο αριθμός των εισακτέων που θα προκύψει αναμένεται να είναι περίπου διπλάσιος από τον σημερινό.
«Έλλειψη σε επιστήμονες
πληροφορικής και τεχνολογίας»
Όπως αναφέρει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Παναγιωτάκης, το Τμήμα αιτήθηκε για 3η φορά την ένταξή του στο 2ο πεδίο «και δοθείσης ευκαιρίας με την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ευελπιστούμε τώρα σε θετική απόφαση».
Με αυτό που αλλάζει ίσως τα δεδομένα στο σήμερα να είναι η μεγάλη έλλειψη που υπάρχει, όπως λέει, σε επιστήμονες πληροφορικής και τεχνολογίας. «Και ένας τρόπος να λυθεί αυτό ουσιαστικά χωρίς κόστος για το υπουργείο Παιδείας, αφού δεν θα χρειαστεί να ανοίξει π.χ. ένα καινούργιο τμήμα, είναι να ενταχθούν τμήματα όπως το δικό μας και στο 2ο επιστημονικό πεδίο προκειμένου να καλύψουν τις κενές τους θέσεις. Στο Τμήμα το δικό μας για παράδειγμα υπάρχουν κάποιες κενές θέσεις που μπορούν να μηδενιστούν εάν προχωρήσει το θέμα αυτό της ένταξης».
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, το Τμήμα έχει ενημερώσει θεσμικά για το εν λόγω ζήτημα τόσο τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Λασιθίου της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, όσο και τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Μανώλη Μενεγάκη, «που πρόκειται και αυτοί να ενημερώσουν σχετικά τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη και υπάρχει αισιοδοξία ότι το αίτημά μας θα γίνει αυτή τη φορά αποδεκτό».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ