Διανύουμε εποχή που οι διάφοροι κάκτοι βγάζουν το μοναδικό λουλούδι τους, ή τα λουλούδια τους, πολλά από τα οποία είναι μιας βραδιάς.
Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι τα λουλούδια των κάκτων που κάθε χρόνο αντικρίζουμε στην περιοχή Αράπικα του Αγίου Νικολάου. Οι κάκτοι αυτοί ανήκουν στο γένος Echinopsis, που προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Η ονομασία του είναι ελληνικής προέλευσης, από την αρχαία ελληνική λέξη εχίνος (echinos) που σημαίνει σκαντζόχοιρος και αχινός και τη λέξη όψη (opsis), από τα πολλά και πυκνά αγκάθια του φυτού. Το όνομά του είναι γνωστό και ως κάκτος σκαντζόχοιρος, κάκτος αχινός ή κάκτος πασχαλινό κρίνο.
Είναι αλήθεια ότι όσο «άσχημοι» ή άχρωμοι είναι κάποιοι κάκτοι, τόσο όμορφα είναι τα λουλούδια τους. Γιατί άραγε έχουν αυτά τα όμορφα λουλούδια; Μία απάντηση είναι για να προσελκύσουν επικονιαστές. Οι κάκτοι ζουν κυρίως σε ερήμους και πολύ ξηρά περιβάλλοντα, όπου τα έντομα και τα άλλα επικονιαστικά ζώα είναι σχετικά σπάνια. Γι’ αυτό προσπαθούν να «επενδύσουν» σε εντυπωσιακά άνθη, με έντονα χρώματα και μεγάλο μέγεθος, ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα προσελκύσουν αυτά τα λίγα επικονιαστικά είδη. Οι κάκτοι δεν ανθίζουν συνέχεια, αλλά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα (μερικές φορές μόνο για λίγες ώρες ή μια νύχτα!), ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια.
Η λέξη κάκτος είναι αρχαία ελληνική. Οι περισσότεροι κάκτοι ζουν σε μέρη θερμά και ξηρά. Έτσι αναγκάζονται να εξοικονομήσουν νερό. Ως αποτέλεσμα αυτής της εξοικονόμησης, οι κάκτοι δεν έχουν φύλλα, αλλά αγκάθια που εμποδίζουν τα φυτοφάγα ζώα να τους φάνε! Επειδή οι κάκτοι δεν έχουν φύλλα, η φωτοσύνθεση γίνεται από τον βλαστό τους.
Στην Ελλάδα πολλά είδη κάκτων εισήχθησαν από άλλες χώρες. Τον 19ο αι. μας ήρθαν από την Αυστραλία, οι φραγκοσυκιές. Οι κάκτοι γενικά μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στα εύκρατα κλίματα.