Παρακολούθησα στο πανευρωπαϊκό δορυφορικό κανάλι Euronews ένα ρεπορτάζ για τον ιχθυοτουρισμό (τουρισμός αλιείας). Στην ενότητα Ocean έγινε αναφορά γι’ αυτήν την μορφή εναλλακτικού τουρισμού που έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Ειδικότερα στον κόλπο του Μεραμπέλλου ο ιχθυοτουρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει μια θαυμάσια πρόταση.
* Όταν μιλάμε για αλιευτικό τουρισμό εννοούμε τη φιλοξενία ατόμων σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη με σκοπό την αναψυχή, την επίδειξη αλιευτικών μεθόδων και γενικά την παροχή τουριστικών υπηρεσιών που συνδέονται με την αλιεία.
* Σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον ρόλο του αλιευτικού τουρισμού αναφέρεται ότι είναι σημαντικό να αναπτυχθούν ο αλιευτικός τουρισμός και ο ιχθυοτουρισμός ως μορφές «διακοπών δράσης», με σημαντικά οφέλη, όπως η προώθηση της ναυτικής κουλτούρας και αλιευτικών παραδόσεων και η εκπαίδευση σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και διατήρησης των ειδών.
* Σε ΚΥΑ σχετική με τις «Προϋποθέσεις, όρους και διαδικασία για τη διενέργεια αλιευτικού τουρισμού από επαγγελματίες αλιείς» αναφέρεται ότι κατά τη διενέργεια αλιευτικού τουρισμού οι επαγγελματίες αλιείς προβαίνουν σε επίδειξη τεχνικών αλιείας, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική αλιευτική νομοθεσία, χρησιμοποιώντας τις αλιευτικές μεθόδους και εργαλεία τα οποία καθορίζονται στην αλιευτική άδεια του σκάφους. Οι επιβαίνοντες τουρίστες, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να ξεπερνά τους 12, επιτρέπεται να αλιεύουν μόνο με τα εργαλεία πετονιά, συρτή και καθετή, τα οποία πρέπει να είναι καταχωρισμένα στην αλιευτική άδεια του σκάφους. Ο χειρισμός των εργαλείων πραγματοποιείται χειροκίνητα και όχι με μηχανική υποβοήθηση.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ