Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας από 29 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου ανοίγει τα πανιά του και ταξιδεύει σε πολλές πόλεις της Κρήτης, της Ελλάδας και όλης της υφηλίου. Το μεγάλο ταξίδι του Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο ξεκινάει τιμητικά από την γενέτειρα του την Ιεράπετρα και την πατρίδα του την Κρήτη με ταυτόχρονες εκδηλώσεις στο Οροπέδιο Λασιθίου και στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά, προβάλλοντας τον πολιτισμό της εικόνας στην καρδιά της κοινωνίας.
Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του ο θεσμός « 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας», φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα « Αφιέρωμα: Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας καινοτομεί πραγματοποιώντας διήμερο εκπαιδευτικό και ενημερωτικό πρόγραμμα σεμιναρίων σκηνοθεσίας και σεναρίου σε παιδιά Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από καθηγητές διακεκριμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους στο χώρο. ‘Ετσι, το Φεστιβάλ γίνεται το εφαλτήριο δημιουργίας, επικοινωνίας και συμμετοχής των νέων παιδιών δίνοντας τους το βήμα, ώστε να αποκτήσουν τη δική τους καλλιτεχνική ταυτότητα στο κινηματογραφικό, μουσικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.
Το σεμινάριο πραγματοποιείται το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017, στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στην Ιεράπετρα
Ώρες σεμιναρίων: 17:00 – 19:00 και 19:00 – 21:00
Καθηγητής Σεναρίου είναι ο κ. Χρίστος Σολωμός. Σπούδασε Θέατρο στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών στο Λονδίνο (RADA) και εκπαιδεύτηκε στο Θέατρο Butoh και στην Κινησιολογία από τον Kazuo Ohno Sensei στο Τόκιο.
Το 1995 στράφηκε στο ντοκιμαντέρ και ίδρυσε την ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής Petra Film με αντικείμενο το δημιουργικό ντοκιμαντέρ. Το 1996 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ντοκιμαντέρ για την παραγωγή και τη σεναριακή έρευνα του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Meri Amen – Αναζητώντας τον Τάφο του Αλέξανδρου» (35mm, 77′, σε σκην. Θωμά Μοσχόπουλου). Γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην Αίγυπτο και βασισμένη σε μία πολυετή ιστορική έρευνά του, η ταινία αποτελεί μία ποιητική και μυθική αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και του Ελληνισμού στην Ανατολή, προβλήθηκε σε διεθνή φεστιβάλ και τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και απέσπασε διεθνή βραβεία και διακρίσεις.
Από τότε, έχει συνεργαστεί ως ερευνητής, σεναριογράφος, σκηνοθέτης ή συμπαραγωγός με ελληνικές και ευρωπαϊκές παραγωγές ντοκιμαντέρ και έχει γράψει και μεταφράσει σενάρια για τον κινηματόγραφο και θεατρικά έργα.
Το 2003 συμμετείχε ως ερευνητής στη σειρά ντοκιμαντέρ του BBC «Talk Greek» (6Χ20′) με θέμα τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα. Το 2005 έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ «Κερατσίνι: Μέσα από τα Μάτια του» (45′, SYN Productions), με θέμα την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής του Κερατσινίου.
Το 2012 έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ «Κύπρος: Νήσος Αγίων» για τη σειρά «Προσκυνήματα» (55′, παραγωγή White Fox για την ΕΤ3), με θέμα τον Χριστιανικό πολιτισμό στον χώρο της Μεσογείου.
Το 2015 εργάστηκε ως Διευθυντής Παραγωγής για την Google SMB Films και τις βρετανικές εταιρίες παραγωγής Brightside TV και Across The Pond, ενώ συμμετείχε ως αφηγητής στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ της Ελένης Βλάσση «Ένας Θεός Γεννιέται» το οποίο άνοιξε το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας και τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις.
Το 2017 έγραψε το σενάριο και έκανε την αφήγηση του ντοκιμαντέρ «Ελαίας Δρόμοι» της Ελένη Βλάσση το οποίο άνοιξε το 4οΔιεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας με τεράστια απήχηση στο κοινό.
« Υπάρχει σενάριο της «πραγματικότητας» και τί χρειάζεται; Ποια η μορφή του; Ποια τα χαρακτηριστικά του; Ποια είναι η σχέση κειμένου και εικόνας; Ποιες είναι οι ιδιομορφίες της γραφής του σεναρίου στο ντοκιμαντέρ; Έρευνα ή παρατήρηση; Αφήγηση ή μυθοπλασία; Καταγραφή της αλήθειας ή δραματοποίηση; Ποιος είναι ο ρόλος της σκηνοθεσίας και του μοντάζ στο σενάριο ενός ντοκιμαντέρ;»
Καθηγητής Σκηνοθεσίας είναι ο κ. Γιάννης Φραγκουλάκης, Σκηνοθέτης – μοντέρ. Από το 1987 εργάζεται σε παραγωγές των τηλεοπτικών σταθμών ΕΤ-1, ΕΤ-2, Seven-X, Creta channel και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Η μικρού μήκους ταινία του «Στα ψέματα» τιμήθηκε με Α΄ κρατικό βραβείο ποιότητας και με το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο 32ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Από το 1999 διδάσκει Σκηνοθεσία, Μοντάζ και Αισθητική της Εικόνας σε ιδιωτικές σχολές της Αθήνας και την τριετία 2008-2010 είχε την διεύθυνση σπουδών του τομέα Κινηματογράφου – Τηλεόρασης του ΙΕΚ ΔΟΜΗ. Έχει σκηνοθετήσει video clip, διαφημιστικά, εκπομπές λόγου, τηλεοπτικά πολιτιστικά περιοδικά, ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ.
«Αυτό που συμβαίνει όταν ένα κινηματογραφικό συνεργείο «στήνει» το γύρισμα μιας σκηνής σ’ ένα δωμάτιο, μια πλατεία ή ένα καφενείο, είναι η σε τρείς διαστάσεις και σε πραγματικό χρόνο σύνδεση της πραγματικότητας με τη φαντασία. Ταυτόχρονα είναι κι ένα σημαντικό βήμα σε μια διαδικασία μετατροπής μιας ιστορίας, από ανάγνωσμα σε θέαμα. Από σενάριο σε ταινία δηλαδή. Μια πρώτη λοιπόν ξενάγηση στα όχι και τόσο μυστικά περάσματα αυτής της διαδικασίας, θα επιχειρήσουμε στη διάρκεια αυτού του σύντομου σεμιναρίου.»
Οι προβολές
Η καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελένη Βλάσση μας καλεί να γίνουμε θεατές και πρωταγωνιστές στις προβολές που θα πραγματοποιηθούν στην Ιεράπετρα, στο Οροπέδιο Λασιθίου και στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά, από 29 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου 2017.
Ιεράπετρα – 29 Σεπτεμβρίου με 2 Οκτωβρίου – Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη – 10 το πρωί μέχρι 10 το βράδυ
Σεμινάρια σκηνοθεσίας και σεναρίου – 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου – Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη Ιεράπετρα – 17:00 – 21:00
Οροπέδιο Λασιθίου – 1 Οκτωβρίου και 2 Οκτωβρίου – 10 το πρωί μέχρι 10 το βράδυ
Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου – Χανιά – 30 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου – 6 το απόγευμα μέχρι 12 το βράδυ
Είσοδος Δωρεάν σε όλες τις προβολές και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.
Πλήρης Πρόσβαση στα ΑΜΕΑ.