Στην τελική ευθεία φαίνεται να οδεύει η διαδικασία για την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας σε Πυροσβεστικό Σταθμό.
Πρόκειται για σημαντικό θέμα που αποτελεί χρόνιο αίτημα της περιοχής, δεδομένων των αναγκών που υπάρχουν, του απομακρυσμένου σημείου που βρίσκεται (νησί πάνω σε νησί όπως κάποιοι την αποκαλούν). Άλλωστε ο Δήμος Σητείας είναι ένας μεγάλος σε έκταση δήμος, διαθέτοντας παράλληλα υποδομές όπως το αεροδρόμιο, το λιμάνι, ο ΑΗΣ Αθερινόλακκου για τις οποίες απαιτείται αντίστοιχα κάλυψη
Η αναγκαιότητα αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας αναδεικνύεται και μέσα από μία ιστορική αναδρομή της λειτουργίας του, από τότε που δημιουργήθηκε μέχρι και σήμερα.
Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας, ανέφερε ο Προϊστάμενός του, Αντιπύραρχος κ. Παύλος Καπετανάκης, «ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του το 1998 στην λογική ανάπτυξης Πυροσβεστικών Κλιμακίων στην ελληνική επικράτεια για την κάλυψη δασικών πυρκαγιών. Ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχεια των δασικών σταθμών που είχαν αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές από την στιγμή που έγινε η ανάληψη της δασοπυρόσβεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Δημιουργήθηκε λοιπόν μία δομή για την ένταξη μόνιμου προσωπικού και δασοπυροσβεστών στην περιοχή της Σητείας και μάλιστα ο αρχικός σχεδιασμός ιστορικά φαίνεται ότι αφορούσε την ανάπτυξη Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς ήταν μία απομακρυσμένη περιοχή σε σχέση με τη μόνη μέχρι τότε Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αγίου Νικολάου.
Η εγκατάσταση της δομής έγινε στον χώρο του πρώην Επαρχείου Σητείας, ο οποίος διατέθηκε από το Δήμο Σητείας και μάλιστα η χωροθέτηση του ενός οχήματος που διέθετε τότε, ήταν στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Αρχικά σε ό,τι αφορά την στελέχωση της δομής, καλύφθηκαν κάποιες θέσεις μόνιμου προσωπικού κυρίως με τον ρόλο του Αξιωματικού Υπηρεσίας και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γινόταν πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων για να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες από τότε απαιτήσεις της περιοχής. Υπεύθυνος της κάθε βάρδιας ήταν ένας μόνιμος πυροσβεστικός υπάλληλος. Μετά την ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου, οι μόνιμοι πυροσβεστικοί υπάλληλοι εξακολουθούσαν φυσικά να εργάζονται, ωστόσο η συνολική κάλυψη της δομής γινόταν με την διαδικασία των αποσπάσεων, μεταφορά ατόμων στην Σητεία από κάποιους άλλους Σταθμούς, ακόμα και από το Ηράκλειο.
Το 1999 με διαγωνισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ορίστηκαν δέκα μόνιμοι πυροσβέστες για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας, οπότε ξεκίνησε πλέον και η τακτική στελέχωση του. Ορίστηκε παράλληλα και Αξιωματικός για την ανάληψη θέσης και Προϊσταμένου του Κλιμακίου.
Από το 2000 έως το 2003 καταγράφηκε αύξηση αναγκών της περιοχής και κατέστη επιτακτική η αλλαγή κάποιων δεδομένων. Το Κλιμάκιο (μεταξύ άλλων ) εφοδιάστηκε με δεύτερο και ακολούθως και τρίτο όχημα για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του τόπου και πλέον ο χώρος στάθμευσης των οχημάτων του (μπροστά από το κτήριο στην κεντρική πλατεία και πίσω, δίπλα στο ταχυδρομείο) δε μπορούσε να εξυπηρετήσει τη λειτουργία της δομής δεδομένου ότι αρκετές φορές τα πυροσβεστικά οχήματα “παγιδεύονταν” από Ι.Χ. αυτοκίνητα και δεν μπορούσαν να κινηθούν.
Στο πλαίσιο αυτό το 2003 έγινε μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας, στον χώρο όπου λειτουργεί μέχρι και σήμερα, κοντά στο Δημοτικό γήπεδο Σητείας. Την ανάληψη του μισθώματος του κτηρίου έχει αναλάβει ο Δήμος Σητείας. Η συγκεκριμένη θέση παρουσίαζε σημαντικά πλεονεκτήματα δεδομένου ότι μπορούσε -έτσι κι έγινε- να δημιουργηθεί ένα αμαξοστάσιο για την στάθμευση των οχημάτων, τα οποία μπορούν να μετακινηθούν προς πάσα κατεύθυνση σαφώς πιο εύκολα. Επίσης στο νέο χώρο υπήρξε η δυνατότητα οργάνωσης κοιτώνων και γραφείων για την καλύτερη λειτουργία του Κλιμακίου.
Το 2006 ακολουθεί μία εσωτερική αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, καθώς ξεκίνησε η διαδικασία περισσότερων προσλήψεων εποχικού προσωπικού (το οποίο εργάζεται κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου) και αυξήθηκαν οι Αξιωματικοί που υπηρετούν στη Σητεία. Ανέλαβε δε, καθήκοντα και η πρώτη γυναίκα Πυροσβέστρια στο Κλιμάκιο. Παράλληλα ξεκίνησε η οργάνωση των εσωτερικών δομών, όπως δημιουργία αρχείου για την εξυπηρέτηση πυρασφάλειας (το κεντρικό αρχείο βρίσκεται στην Ιεράπετρα) κι άλλων, με σκοπό την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη.
Επιπρόσθετα σταδιακά το Κλιμάκιο ενισχύθηκε και με επιπλέον οχήματα, σύγχρονα με τον απαραίτητο εξοπλισμό, κατάλληλα για την ανταπόκριση σε περιστατικά αστικά, δασικά, χημικά κλπ. Επίσης ακολουθήθηκε μία διαδικασία ειδικών εκπαιδεύσεων του προσωπικού, επί παραδείγματι σε θέματα ειδικής διάσωσης, πρώτων βοηθειών, ανταπόκριση περιστατικού σε αερολιμένα κι άλλα. Διότι η Σητεία παρουσιάζει και αυτές τις ιδιαιτερότητες. Έχουμε να καλύψουμε μία πολύ μεγάλη ζώνη (από τον Πλάτανο σε ό,τι αφορά το βόρειο άξονα μέχρι την Ανάληψη στο νότιο ) και υπάρχουν και κάποιες ειδικές εγκαταστάσεις όπως είναι ο αερολιμένας, το λιμάνι, το κομμάτι του Αθερινόλακου, ένας μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών. Έχουμε ένα πολύ δύσκολο οδικό δίκτυο. Είμαστε μία έντονα ξηροθερμική περιοχή αλλά και μία μεγάλη σε έκταση αγροτική περιοχή. Υπήρχε λοιπόν πάντα μία έντονη κινητικότητα. Είχαμε και έχουμε πολλά περιστατικά στην περιοχή».
Πολλά και δύσκολα
Και, όπως είναι γνωστό, σημειώνονται περιστατικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Είτε αφορούν φωτιές που εκδηλώνονται από τον Φεβρουάριο και μέχρι το Δεκέμβριο, είτε περιστατικά που αφορούν διασώσεις και παροχή βοήθειας σε φαράγγια.
Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας διαθέτει σήμερα επτά πυροσβεστικά οχήματα, 25 μόνιμους εργαζόμενους και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου το δυναμικό του φθάνει και τα 35 άτομα. Οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες της περιοχής οδήγησαν πριν από δύο χρόνια στην οργάνωση του Εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου του Χανδρά, όπου βρίσκεται μόνιμα κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, πυροσβεστικό όχημα για την αρχική κάλυψη της κεντρικής και νότιας περιοχής του Δήμου Σητείας.
Βάσει όσων προαναφέρθηκαν, σχεδόν από τη δημιουργία του, είχε τεθεί ως αναγκαιότητα η αναβάθμιση του Κλιμακίου σε υπηρεσία και υπήρχε και το αντίστοιχο πλάνο από την πλευρά της Πυροσβεστικής. Ωστόσο αυτό δεν υλοποιήθηκε κι έτσι το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας λειτουργεί μέχρι σήμερα υπό την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας. Στη διάρκεια των χρόνων η ανάγκη αναβάθμισης εντεινόταν και έτσι από το 2000 ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμισή του.
Εφ’ όσον αυτό συμβεί θα υπάρχει η δυνατότητα αυτοδιαχείρισης μέσων, πόρων και προσωπικού, το οποίο και αναμένεται να αυξηθεί. Η αναβάθμιση του Κλιμακίου θα συμβάλει στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Παράλληλα αναμένεται και αύξηση των οργανικών θέσεων για το Νομό Λασιθίου.
Πέρα των αυξημένων συμβάντων που έχει να διαχειριστεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας, τα τελευταία χρόνια προκύπτουν και πολύ δύσκολα (εκτός των μεγάλων πυρκαγιών ), όπως οι πλημμύρες του 2019 και ο σεισμός του 2021. Ο ρόλος του είναι καθοριστικός δεδομένου ότι σηκώνει το κύριο βάρος τέτοιων συμβάντων
«Πρόκειται πράγματι για δύσκολα περιστατικά που δικαίως επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση, καθώς φάνηκε ότι επιχειρησιακά το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο μπόρεσε να ανταποκριθεί με την συνεργασία και των άλλων δομών βέβαια του Δήμου, όπως είναι η Πολιτική Προστασία, το ΕΚΑΒ, η Αστυνομία, το Λιμενικό, οι Εθελοντικές ομάδες της ΕΔΕΑΚ και του Περιφερειακού Τμήματος Σητείας του ΕΕΣ», κατέληξε ο κ. Καπετανάκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ