Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης εξακοσίων περίπου προσφύγων και μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή 75 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων του Νομού Ηρακλείου.

Αρχικά ενημερώθηκε η ιταλική ακτοφυλακή και στην συνέχεια το ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν τέσσερα παραπλέοντα σκάφη,  δύο σκάφη του Λιμενικού, αεροσκάφος του Λιμενικού και ένα Super Puma.

Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι πρόσφυγες είναι μισοβυθισμένο. Μέχρι στιγμής έχουν επιβιβαστεί στα παραπλέοντα σκάφη περίπου 260 άτομα.

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα στη θαλάσσια περιοχή 75 ναυτικών μιλίων νότια των Καλών Λιμένων στην Κρήτη και οι καιρικές συνθήκες είναι καλές (4-5 μποφόρ).

Οι πρόσφυγες πιθανόν να είχαν ξεκινήσει από τη βόρεια Αφρική με προορισμό την Ιταλία.

Τις τελευταίες ημέρες πάνω από 220 πρόσφυγες έχουν αφιχθεί στην Κρήτη. Αυτή τη στιγμή 112 φιλοξενούνται στη Νεάπολη, ενώ τις προηγούμενες ημέρες 64 είχαν φιλοξενηθεί στη Σητεία.

Μετά το σφράγισμα του Αιγαίου, τα κυκλώματα διακινούν πρόσφυγες και μετανάστες στην νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, κυρίως προς Ιταλία, με αποτέλεσμα κάποια σκάφη να καταλήγουν στην Κρήτη.
Φωτογραφία αρχείου