Ήταν Σάββατο απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου, όταν μαζί με 50 ακόμη άτομα βρέθηκα στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου, ένα όμορφο και παραδοσιακό χωριό που απέχει από το Ρέθυμνο 11 χλμ. και σε υψόμετρο 360 μ.
Ο τελευταίος σταθμός του προγράμματος εκδρομής που πραγματοποίησε το Εντευκτήριο Γυναικών Λιμνών, με στόχο την επίσκεψη στο εκεί Στρατιωτικό Μουσείο.
Η πρώτη μας ματιά έπεσε σε ένα πολεμικό αεροπλάνο, ένα ελικόπτερο και μερικά πυροβόλα που χρησιμοποιήθηκαν σε προγενέστερους πολέμους, όλα αυθεντικά και γνήσια τοποθετημένα σε ειδικές βάσεις στην εξωτερική αυλή του μουσείου.
Ακριβώς μπροστά μας το εντυπωσιακό κτίριο που στεγάζει τα εκθέματα του μουσείου. Είναι ένα ενετικό κτίριο άριστα αναπαλαιωμένο και καλαίσθητα συντηρημένο.
Κτίστηκε το 1610 με ενετική τεχνοτροπία και αποτελούσε εξοχική κατοικία (έπαυλη) αρχοντικής οικογένειας με το όνομα «Κλόντιο». Σε περίοπτη θέση της εσωτερικής αυλής είναι εντοιχισμένο το οικόσημο της οικογένειας.
Το 1646, όταν οι Οθωμανοί είχαν καταλάβει την Κρήτη, το κτίριο έπεσε στα χέρια τούρκου Αγά, ο οποίος το μετέτρεψε σε κονάκι (διοικητήριο). Με την πάροδο του χρόνου άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες και ο τελευταίος ονόματι Κοτζαμπάσης, το 1905 το παρεχώρησε ερειπωμένο, σχεδόν ετοιμόρροπο στην κοινότητα Χρωμοναστηρίου. Το 1998 η κοινότητα το παραχωρεί στο Γενικό Επιτελείο Στρατού με αρχηγό το στρατηγό Μανούσο Παραγιουδάκη και αρχίζουν οι εργασίες για την ανακαίνιση του κτιρίου και τη στέγαση του μουσείου.
Οι εργασίες τελείωσαν το 2010 και στις 20 Μαΐου του ιδίου χρόνου γίνονται τα εγκαίνια παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Φράγκου Φραγκούλη και του επίτιμου Αρχηγού ΓΕΘΑ Μανούσου Παραγιουδάκη.
Τα πολύτιμα κειμήλια χωρισμένα κατά χρονικές περιόδους είναι περίτεχνα τοποθετημένα σε χωριστή για κάθε περίοδο αίθουσα. Έτσι έχομε αίθουσα της εποχής το 1821 και του 1ου και 2ου παγκοσμίου πολέμου. Αίθουσα βενετσάνικης ενδυμασίας και οπλισμού της εποχής. Αίθουσα στολών του Ελληνικού Στρατού και αίθουσα Μάχης της Κρήτης και Ιταλογερμανικής κατοχής.
Το μουσείο διαθέτει ακόμη ξεχωριστή αίθουσα με 6 θέσεις Ίντερνετ από τις οποίες μπορεί όποιος θέλει να έρθει σε επαφή, με όλο το υπάρχον οπτικοακουστικό υλικό, βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες γνώσεις. Υπάρχει ακόμη Γραφείο Διεύθυνσης και Γραμματείας, αίθουσα Συνεδρίων και άλλοι βοηθητικοί χώροι.
Η βίλα Κλόντιο διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά της ενετικής και μετέπειτα οθωμανικής περιόδου. Ειδική πύλη για τους ευγενείς και δευτερεύουσες για το προσωπικό και τα ζώα που εκτρέφονταν. Μεσαιωνικό σύστημα υδρορροών, οι οποίες συγκέντρωναν τα νερά της βροχής, τα οποία συνέχεια με υπόγειους αγωγούς κατέληγαν σε υπόγεια δεξαμενή μεγάλης χωρητικότητας. Αποθήκες φύλαξης τροφίμων και στάβλους με περίτεχνες πέτρινες ταΐστρες για τα ζώα.
Μπορεί ακόμη ο επισκέπτης να δει το οθωμανικό χαμάμ, πατητήρι σταφυλιών και πρωτόγονο ελαιουργείο.
Η ψυχή όμως του μουσείου είναι ένας υπαξιωματικός πεζικού με συνεργάτες 4 εφέδρους στρατιώτες.
Μας υποδέχτηκαν στην είσοδο με πλατύ χαμόγελο και με περισσή ευγένεια μας έκαμαν μια λεπτομερή ξενάγηση, η οποία μας καθήλωσε. Ήταν ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας που αληθινά άξιζε τον κόπο. Η ικανοποίηση όλων ήταν έκδηλη και η επίσκεψη στο μουσείο θεωρήθηκε σαν το σπουδαιότερο σημείο της εκδρομής.
Ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας αυτόν και τους συνεργάτες του και ευχόμαστε κάθε καλό για τις οικογένειές τους.
Προγραμματίσετε και εσείς μια επίσκεψη στο Στρατιωτικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου και είμαι σίγουρος όταν θα μείνετε ικανοποιημένοι.
Λίμνες 20/9/2016
ΜΙΧ. ΤΟΥΤΟΥΔΑΚΗΣ
Συντ/χος Δάσκαλος