Μια ακόμα διάκριση απέσπασε το μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, που λειτουργεί στα Χανιά, κερδίζοντας το βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς.

Η βράβευση, σύμφωνα με ανακοίνωση του μουσείου, έγινε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονομής των ελληνικών βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το περιοδικό +Design, υπό την αιγίδα της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στην Αθήνα.

Το βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς παρέλαβε η διευθύντρια του μουσείου Τυπογραφίας, Έλια Κουμή, η οποία έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του μουσείου, που λειτουργεί από το 2005 και αφηγείται την πορεία της τυπογραφίας από την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι σήμερα, σε μία έκταση 1.200 τετραγωνικών μέτρων.

Η κ. Κουμή ανέφερε πως περισσότεροι από 6.000 μαθητές παρακολουθούν ετησίως τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, αριθμός που αυξάνεται κάθε χρόνο. Αυξανόμενη είναι η ροή και των επισκεπτών στο μουσείο για να γνωρίσουν την εφεύρεση που άλλαξε την ροή της ιστορίας.

Στα παραπάνω, σύμφωνα με την ίδια, συνετέλεσε και η υποψηφιότητά του για το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς» το 2016, ένα βραβείο που απονέμεται από το European Museum Forum και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και ο ετήσιος διαγωνισμός αφίσας για την Τυπογραφία που διοργανώνει το μουσείο, με σημαντικά χρηματικά έπαθλα και συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

 

Από το 2012 το μουσείο είναι μέλος του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας, ενός δικτύου που έχει μέλη του τα μεγαλύτερα αντίστοιχα μουσεία της Ευρώπης. Φέτος, το μουσείο Τυπογραφίας διεκδίκησε και πρόκειται να φιλοξενήσει στα Χανιά το ετήσιο συνέδριο και την γενική συνέλευση του Συνδέσμου, στις 11, 12 και 13 Μάιου.

Παράλληλα, θα φιλοξενηθεί και η δεύτερη συνάντηση του working group που εργάζεται για την δημιουργία του Διεθνούς Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας, με εκπροσώπους από την Νότια Κορέα, όπου είχε γίνει η πρώτη συνάντηση και άλλες χώρες. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)