Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό τον οποίο και χαρακτηρίζει «σύγχρονο Πινόκιο» ασκεί ο Λευτέρης Αυγενάκης ενόψει της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. «Αυτή η κυβέρνηση είχε τις ευκαιρίες της, δοκιμάστηκε και απέτυχε», δηλώνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κάνει λόγο για δύο κόσμους, του λαϊκισμού και του ψεύδους, που -όπως λέει- πρεσβεύει ο κ. Τσίπρας, και της αξιοπιστίας και της υπευθυνότητας, που πρεσβεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι πολίτες βλέπουν ότι το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο, προσγειωμένο, όχι η ακατάσχετη παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Και γι΄ αυτό μας εμπιστεύονται», σημειώνει και τονίζει πως μετά τις εκλογές θα πρέπει να προκύψει μία αξιόπιστη κυβέρνηση που θα μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Ακολουθεί η συνέντευξη του γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη στον Δημήτρη Κοτταρίδη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επειδή έχουμε μπει σε τροχιά ΔΕΘ και με δεδομένη την αρνητική εικόνα που έχει πλέον η κοινωνία για τις «υποσχέσεις» των πολιτικών αρχηγών από το εκεί βήμα, πώς θα κάμψετε αυτή τη δυσπιστία που υπάρχει; Πώς θα κάνετε τους πολίτες να ακούσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να τον εμπιστευτούν;

 

Ο κ. Τσίπρας είναι ο σύγχρονος «Πινόκιο». Γι΄ αυτόν ειδικά, η ΔΕΘ είναι ένα μόνιμο σκηνικό εμπαιγμού και ψεύδους για λόγους πολιτικής ιδιοτέλειας. Ποιος ξεχνά το αλήστου μνήμης πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το σκίσιμο των Μνημονίων, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τόσα άλλα; Ας μην κρυβόμαστε, αυτή η κυβέρνηση είχε τις ευκαιρίες της, δοκιμάστηκε και απέτυχε.

Οι πολίτες παρακολουθούν και ξέρουν πού είναι στραμμένο το δικό μας βλέμμα: Στην επόμενη μέρα. Στην ελπίδα για τα παιδιά που γεννήθηκαν τον 21ο αιώνα, στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, στο μέλλον, στις δουλειές, στην ασφάλεια των πολλών, στη ζωή που αξίζουν οι νέοι άνθρωποι. Οι πολίτες βλέπουν ότι το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο, προσγειωμένο, όχι η ακατάσχετη παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Και γι΄ αυτό μας εμπιστεύονται.

Και ο κ. Τσίπρας, πάντως, για μείωση φόρων έλεγε και μείωση του ΕΝΦΙΑ… Δηλαδή λίγο πολύ αυτά που λέει και ο κ. Μητσοτάκης.

Οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ αποτελούν «θηλιά στο λαιμό της κυβέρνησης» η οποία του προκαλεί τρόμο. Σας θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που έλεγε «ο ΕΝΦΙΑ δεν διορθώνεται, μόνο καταργείται». Και σας ρωτώ, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε θα τον μειώσουμε 50%; Η γιατί δεν μίλησε για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ; Το 50% ακούγεται πιο ωραίο. Ναι, αλλά το 50% δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε, γιατί δεν έχουμε τόσα ισόποσα μέτρα περικοπής δαπανών.

Λοιπόν, αυτά τα οποία είπαμε δεν είναι στον αέρα. Είναι μετρημένα, κοστολογημένα και εφαρμόζονται την επόμενη ημέρα. Έχουμε δυο διαφορετικούς κόσμους: Τσίπρας ίσον ψέμα και λαϊκισμός, Μητσοτάκης ίσον αξιοπιστία και υπευθυνότητα.

 

Σε μία εβδομάδα, πάντως, θα έχουμε στη ΔΕΘ τον πρωθυπουργό ο οποίος, όση κριτική και να του ασκεί η ΝΔ, έχει κάποια όπλα στο χέρι του, όπως για παράδειγμα ότι έκλεισε η συμφωνία, ότι υπάρχει μια σημαντική άνοδος των επενδύσεων στη χώρα, βγήκαμε έστω και με αυτό τον τρόπο στις αγορές…

 

Ποια είναι τα όπλα του; Η δεύτερη αξιολόγηση που έκλεισε το καλοκαίρι του 2017, αντί του φθινοπώρου του 2016 ενώ τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν παραπεμφθεί για το 2018; Η εξαγγελία για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που κατάντησε ανέκδοτο, καθώς η κυβέρνηση απέτυχε, 2,5 χρόνια τώρα, να μας εντάξει σε αυτό; Η διαβεβαίωση ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και τελικά ψαλίδισε τις προβλέψεις της στο μισό και αντί για ανάπτυξη 2,7%, προβλέπει 1,8% για το 2017; Η ανάπτυξη που δεν ήρθε ποτέ, ενώ η Ελλάδα παραμένει καθηλωμένη, την ώρα που η ευρωζώνη αναπτύσσεται; Ο στόχος της αποκλιμάκωσης του ύψους του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2% που αποδείχτηκε ένα ακόμη ψέμα και ο κ. Τσίπρας υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και δέσμευσε τη χώρα σε διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060; Οι επενδύσεις που εμείς δρομολογήσαμε και αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να αποδεχθούν όταν τις πολεμούσαν για χρόνια, όπως έγινε με τον ΟΛΘ, με την Cosco, με τα περιφερειακά αεροδρόμια, με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με το «Ελληνικό»;

Ποια είναι τα όπλα του; Και να σας πω. Οι επενδυτές πλέον γνωρίζουν, πως εάν θέλουν να επενδύσουν δεν μπορούν να απευθυνθούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Η σωστή διεύθυνση για επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι Πειραιώς 62 στο Μοσχάτο. Και πλέον όλοι -και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό- γνωρίζουν ότι μετά τις εκλογές θα προκύψει μια σοβαρή κυβέρνηση, που θα δώσει πραγματικές αναπτυξιακές προοπτικές στη χώρα. Και αυτό δημιουργεί συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας. Και αυτό είναι κέρδος για την χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ανοιχτά πως η χώρα δεν πάει καλά, πως υπάρχουν προβλήματα σημαντικά, πως η ανάκαμψη δεν θα είναι αυτή που ευελπιστεί η κυβέρνηση. Και θέλω να ρωτήσω, αν τα πράγματα είναι έτσι και η χώρα πάει σε εκλογές το ΄18, μια κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγνωρίσει την ευθύνη που έχουμε ως χώρα απέναντι στους δανειστές. Κάθε άλλη προσέγγιση θα έβλαπτε την αξιοπιστία της χώρας μας και θα μας εξομοίωνε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που άλλα -ανερυθρίαστα- υπόσχεται και άλλα κάνει. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα είναι αξιόπιστη τότε μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις απαιτήσεις. Θα κάνουμε ειλικρινή διάλογο με τους πιστωτές μας και θα διεκδικήσουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και μικρότερα πλεονάσματα. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να λύσουμε προβλήματα και παθογένειες στο εσωτερικό μας που ίσως δεν προβλέπονται καν στα μνημόνια, αλλά ξέρουμε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν, όπως πολυνομία, λειτουργική δημόσια διοίκηση, υγεία για όλους, παιδεία, ασφάλεια.

Ως γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ πώς βλέπετε τη συμμετοχή της κοινωνίας, και το ρωτώ επειδή οι πολίτες έχουν κουραστεί και έχουν αποστασιοποιηθεί από τα κόμματα. Πόσο εύκολο είναι να τους επαναφέρετε να συμμετάσχουν στα κομματικά όργανα, να έρθουν να σας ακούσουν στις ομιλίες σας;

Οι πολίτες γνωρίζουν πλέον ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν δεν ψεύδεται διχάζει, και όταν δεν διχάζει λασπολογεί, γιατί δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο. Ωστόσο, θα ήταν μεγάλη ήττα για τη χώρα να αφήσουμε το πολιτικό αυτό παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μοιρολατρία και μηδενισμός. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πει: «Η πολιτική είναι το μοναδικό εργαλείο που διαθέτουν οι πολίτες για τη διακυβέρνησή τους. Όταν επιτυγχάνει ευημερούν. Όταν αποτυγχάνει δυστυχούν». Αυτό οι πολίτες το ξέρουν και παρακολουθούν τους πολιτικούς, δεν είναι αδιάφοροι, αλλά και όσοι δεν το γνωρίζουν, θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν. Η συμμετοχή νέων ανθρώπων στο Μητρώο Στελεχών είναι εντυπωσιακή και αποδεικνύει ότι η ανανέωση της ΝΔ προχωράει σε πείσμα των καιρών και αναζωογονείται από το οξυγόνο της κοινωνίας. Η καθολική ενεργοποίηση του στελεχιακού δυναμικού της παράταξής μας αποδεικνύει αυτόν τον αέρα ανανέωσης που πνέει στο εσωτερικό του κόμματος.

Πώς βλέπετε τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά; Έχετε κάποια «προτίμηση», με δεδομένο ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ρίξει το γάντι για συνεργασία την επομένη των εκλογών;

Η Νέα Δημοκρατία σέβεται την αυτοτέλεια των κομμάτων και παρακολουθεί με ενδιαφέρον, τις ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά. Ωστόσο προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι η ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο επανεκκίνησης που θα έχει ως βασική φιλοσοφία μια σειρά μεταρρυθμίσεων στο κράτος, την παιδεία, την οικονομία. Η κοινωνία θέλει η επόμενη κυβέρνηση να είναι ισχυρή, σταθερή αυτοδύναμη, και με έτοιμο σχέδιο που θα μπει σε εφαρμογή από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών.