Σε ύφεση βρίσκονται σήμερα οι πνέοντες άνεμοι που σε συνδυασμό με το δείκτη υγρασίας, θερμοκρασίας και τα λοιπά στοιχεία που λαμβάνει υπ’ όψιν της η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας,  κατατάσσει από τα υψηλά επίπεδα επιφυλακής 4 που είχε φτάσει ο νομός τις προηγούμενες μέρες – οπότε είχαμε και τις δύο μεγάλες πυρκαγιές – στο μέσο επίπεδο 2 την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς.

Εντούτοις, οι δύο μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν από την περασμένη Πέμπτη σε Αχλάδια και Σελάκανο, μέχρι και χθες το μεσημέρι χαρακτηρίζονταν από κατάσταση «μερικού ελέγχου» με κίνδυνο αναζωπυρώσεων ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούσαν τοπικά.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου Μιχ. Βασιλάκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι από το απόγευμα της Κυριακής  επέστρεψαν στον Άγιο Νικόλαο τα οχήματα που είχαν διατεθεί στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, στις περιοχές της Σητείας και στο Σελάκανο. Αν και μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχε δοθεί πλήρης κατάσβεση, στις περιοχές αυτές παρέμεναν πυροσβεστικά οχήματα των κατά τόπους, Π.Κ. Σητείας και Π.Υ. Ιεράπετρας.

Το Ανακριτικό Τμήμα της Π.Υ. Αγίου Νικολάου μετέβη χθες στις καμένες περιοχές ξεκινώντας την έρευνα για να διαπιστώσουν τις αιτίες πρόκλησης των πυρκαγιών αυτών.

Θυμίζουμε ότι στην πυρκαϊά στα Αχλάδια Σητείας, κάηκαν 3.000 στρέμματα  εκ των οποίων τα 1000 στρέμματα γεωργικά και τα 2000 στρέμματα δασικά – χορτολιβαδικά. Στις σοβαρές «παράπλευρες» απώλειες της φωτιάς συμπεριλαμβάνονται πολλές κυψέλες με μέλισσες και εκτεταμένο αρδευτικό δίκτυο που απανθράκωσε η φωτιά.

Στην πυρκαγιά στο Σελάκανο κάηκαν 80 στρέμματα δασικού χαρακτήρα εκτάσεων.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ