Ο σημερινός άνθρωπος, κουρασμένος από τις συνθήκες της καθημερινής ζωής στις μεγάλες πόλεις, ερχόμενος στην Κρήτη, ένα νησί με ξεχωριστή φυσιογνωμία και ταυτότητα, μπορεί να ανακαλύψει ζεστασιά, ανθρώπινη επικοινωνία, φιλοξενία, αλλά και να λάβει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα.
Τι όμως μπορεί να προσφέρει ο θρησκευτικός τουρισμός;
Η Είσοδος των επισκεπτών σε ένα ταπεινό εξωκκλήσι ή μοναστήρι είναι μια ευκαιρία προσέγγισης της ορθόδοξης παράδοσης του νησιού.
Η γνωριμία με τα θρησκευτικά μνημεία και τις ιερές μνήμες της τόπου, αλλά και η βαθιά αίσθηση που αυτά μεταδίδουν, συνδέεται με την αναζήτηση ενός πνευματικού τρόπου ζωής, βασισμένου στις αυθεντικές παραδοσιακές αξίες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες παρουσιάζει και η συνεχώς αυξανόμενη βιολογική καλλιέργεια της γης. Με πρωτοπόρες στη δραστηριότητα αυτή πολλές μονές που την εφαρμόζουν, με στόχο τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και τη συνειδητοποίηση της ιερότητας της κτίσης.
Επίσης, οι ξένοι που έρχονται στον τόπο μας, στο πλαίσιο επιστημονικών προγραμμάτων θρησκευτικού τουρισμού και οι οποίοι ενδιαφέρονται για θέματα που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, επισκεπτόμενοι τις μονές, έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, την εφαρμογή ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.
Ο θρησκευτικός τουρισμός ενέχει τη δυνατότητα της προσωπικής γνωριμίας μας, με τα προπύργια της ελληνορθόδοξης παράδοσης, προσφέροντάς μας ένα βιωματικό και ζωντανό μάθημα πίστης, Ιστορίας και πολιτισμού και επανασυνδέοντάς μας με τις πάντοτε ζωντανές και εύχυμες ρίζες του Γένους μας.

Οι επισκέπτες γνωρίζουν τα ήθη και έθιμα του νησιού και νιώθουν πνευματική κατάνυξη και ειδικά κατά τις μεγάλες πανηγύρεις που είναι οι γιορτές για να τιμήσουν τον άγιο -προστάτη του κάθε χωριού ή της πόλεως. Αυτές οι πανηγύρεις αποτελούν αφορμή συνεύρεσης του τοπικού πληθυσμού, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεων του τόπου.
Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος μας μπορεί να συμβάλει ενεργά στην ανάδειξη του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού συνεργαζόμενος με την Ιερά Μητρόπολη και είναι ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας καθώς η Ιερά μας Μητρόπολη προεδρεύει της Συνοδικής Επιτροπής επί του Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας Κρήτης. Επίσης μπορεί να υπάρξει συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τις Ενορίες αλλά και τους πολιτιστικούς συλλόγους που θα ήθελαν να αναδείξουν της Πανηγύρεις και τα έθιμα του τόπου τους που πραγματοποιούνται προς τιμήν των Αγίων των χωριών αλλά και των πόλεων.
Μαυρικάκης Γ. Ματθαίος
Υποψήφιος Δημ. Κοινότητας Ελούντας