«Φωτιές άναψε» η επίσημη ανακοίνωση του  ΣΥΡΙΖΑ, που δημοσιεύθηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,  για τη στήριξη υποψηφίων Δημάρχων στους Δήμους – μεταξύ άλλων – και του Ν. Λασιθίου.

Στο Δήμο Αγίου Νικολάου αναφέρει ότι στηρίζει τον συνδυασμό «ΑλλάΖουμε τον Δήμο» με υποψήφιο το Νίκο Κοκκίνη, στο Δήμο Ιεράπετρας το συνδυασμό «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα» με υποψήφιο τον  Αργύρη Πανταζή, στο Δήμο Σητείας τον Νίκο Καραμανωλάκη και το συνδυασμό του «Δήμος Σητείας Μαζί στο αύριο» και τον Γιάννη Στεφανάκη στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου και το συνδυασμό του «Λασιθιώτικο Κάλεσμα».

Ωστόσο ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από πλευρές των συνδυασμών και θα ακολουθήσουν αργότερα, όπως επισημαίνουν, επίσημες ανακοινώσεις διάψευσης.

Η ανακοίνωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν ακολούθησε τη λογική των κομματικών χρισμάτων γιατί σέβεται και πιστεύει βαθιά στις αυθεντικές αυτοδιοικητικές διεργασίες που ενθαρρύνουν την συμμετοχή των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις και οδηγούν στη διαμόρφωση αυτοδιοικητικών σχημάτων με συγκεκριμένες θέσεις και προγράμματα για τους δήμους και τις περιφέρειες.

Πορευθήκαμε με βάση τη λογική των προγραμματικών συγκλίσεων και συμβάλαμε στη συγκρότηση ευρύτερων συνδυασμών. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου θα γίνουν για πρώτη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής δίνοντας το πρόκριμα για ευρύτερες συγκλίσεις και συνεργασίες, ανοίγοντας μια νέα εποχή για την Αυτοδιοίκηση, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών. Στόχος μας πάντα είναι μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού.

Στη βάση αυτής της λογικής καλούμε τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και να υπερψηφίσουν τους παρακάτω αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς.

Νομός Λασιθίου

Δήμος Αγίου Νικολάου: ΑλλάΖουμε τον Δήμο | Νίκος Κοκκίνης

Δήμος Ιεράπετρας: Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα | Αργύρης Πανταζής

Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου: Λασιθιώτικο Κάλεσμα | Γιάννης Στεφανάκης

Δήμος Σητείας: Μαζί στο Αύριο | Νίκος Καραμανωλάκης

 

Οι συνδυασμοί

  • Αντιδράσεις υπήρξαν και από τους τέσσερις συνδυασμούς
  • Κατηγορηματικά διέψευσε, μιλώντας πριν λίγο στην ΑΝΑΤΟΛΗ, την στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Νίκος Κοκκίνης. Όπως τόνισε ο κ. Κοκκίνης «δεν έχουμε απολύτως καμία σχέση με κόμματα, με χρίσματα, με στηρίξεις. Και ούτε τις χρειαζόμαστε!».
  • Από το Συνδυασμό «Μαζί στο Αύριο» με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Νίκο Καραμανωλάκη εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:Ως συνδυασμός έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι τα κόμματα δεν πρέπει να έχουν κανένα ρόλο στις Δημοτικές εκλογές. Κατευθυντήριες γραμμές προς τους ψηφοφόρους, θεωρούνται για εμάς απαράδεκτες παλαιοκομματικές τακτικές του χθες, που δεν βοηθούν την ελεύθερη βούληση των πολιτών.Δεν επιθυμούμε λοιπόν και δεν αποδεχόμαστε καμιά κομματική στήριξη και από κανέναν. Καταδικάζουμε επομένως την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί εν αγνοία μας να καπηλευτεί την προσπάθειά μας. Δεν χαρίζουμε σε κανένα τον αγώνα μας και δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμούμε την στήριξη κανενός παρά μονάχα του Σητειακού λαού.
  • Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννης Στεφανάκης επικοινώνησε με την ΑΝΑΤΟΛΗ και δήλωσε: «Ήμουν και παραμένω ανεξάρτητος ως δήμαρχος στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, ανήκοντας στο Δημοκρατικό τόξο. Μέσα από το συνδυασμό μας εκφράζονται προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους, τους τιμώ και τους ευχαριστώ για αυτό. Πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να παραμένει ανεξάρτητη από πολιτικά κόμματα. Στόχος μας είναι να συνενώνουμε και όχι να διασπούμε δυνάμεις. Ορκίστηκα να είμαι και θα συνεχίσω να είμαι δήμαρχος για το 100% των πολιτών».
  • «Είμαστε ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, αυτό δεν αμφισβητείται, και τέτοιου είδους ανακοινώσεις σε καμία περίπτωση δεν διαταράσσουν την πολυσυλλεκτικότητα του ψηφοδελτίου μας», δήλωσε πριν λίγο στην ΑΝΑΤΟΛΗ σχετικά με την ανακοίνωση της στήριξης της υποψηφιότητάς του από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αργύρης Πανταζής, υποψήφιος Δήμαρχος Ιεράπετρας με τον συνδυασμό «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα», τονίζοντας: «Ήμουν και παραμένω ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος, μαζί με μια δυνατή ομάδα η οποία διεκδικεί το Δήμο».

Ο κ. Πανταζής παρέπεμψε και στο κείμενο αρχών και θέσεων του συνδυασμού του που έχει δοθεί από τον Ιανουάριο στη δημοσιότητα και το οποίο αναφέρει «ξεκινούμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, όμως αυτό δεν μας εμποδίζει από το να βάζουμε υψηλότερα αυτό που μας ενώνει και αυτό δεν είναι άλλο από την Ιεράπετρα. Στα πλαίσια αυτά δεσμευόμαστε πως δεν θα ζητήσουμε χρίσματα από πολιτικά κόμματα, την ύπαρξη των οποίων σεβόμαστε αλλά σε καμία περίπτωση δεν μας δεσμεύουν».