Την ικανοποίηση που επικρατεί στις τάξεις των κτηνοτρόφων του Λασιθίου και της Ανατολικής Κρήτης συνολικά εξέφρασε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λασιθίου Γιάννης Μπρόκος αναφερόμενος στις εξελίξεις που καταγράφηκαν με τις αποζημιώσεις του κλάδου για τις καταστροφές ζωικού κεφαλαίου το φετινό χειμώνα.

Πρόκειται ουσιαστικά για την έκτακτη στήριξη που θα δοθεί στους κτηνοτρόφους για τις απώλειες που καταγράφηκαν. Σκοπός της έκτακτης στήριξης είναι η αναπλήρωση του εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων του νησιού, λόγω των πρόσφατων έντονων δυσμενών καιρικών φαινομένων, που είχαν σαν αποτέλεσμα την κήρυξη εκτεταμένων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, με αφορμή το γεγονός ότι το ποσό που δεσμεύτηκε με σχετική απόφαση, φτάνει στα 9.100.000 ευρώ αντί για τα 4 εκ. περίπου που αρχικά είχαν ανακοινωθεί αποτελεί κορυφαία εξέλιξη για τους κτηνοτρόφους της Ανατολικής Κρήτης.

«Είχαμε μια θετική εξέλιξη αφού άρθηκε η αδικία που υπήρχε σε βάρος των κτηνοτρόφων της ανατολικής Κρήτης», σημειώνει ο κ. Μπρόκος. Όπως υπενθυμίζει, το γεγονός ότι είχε εγκριθεί το ποσό των 4.000.000 ευρώ αρχικά για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων της Δυτικής Κρήτης, δεν λάμβανε υπόψη τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η πλευρά των κτηνοτρόφων σε Λασίθι και Ηράκλειο. «Μετά από παρέμβαση και ερώτηση των βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη και Μανόλη Θραψανιώτη, ο υπουργός υπέγραψε την απόφαση να ενισχυθούν και οι δικοί μας κτηνοτρόφοι. Για το Ηράκλειο και το Λασίθι αυτή η ενίσχυση μεταφράζεται σ’ ένα συνολικό ποσό των 5 εκ. ευρώ και αποτελεί ενίσχυση για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου που είχαμε τον περασμένο χειμώνα και για την απώλεια γάλακτος λόγω των καιρικών συνθηκών», δηλώνει ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων του Λασιθίου.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή πρόκειται να καταβληθούν τις αμέσως επόμενες μέρες ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας (de minimis) στον γεωργικό τοµέα και ειδικότερα σε αιγοπροβατοτρόφους της Περιφέρειας Κρήτης και µετά από την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης στο πλαίσιο του Κανονισµού (Ε.Ε.) 1408/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως τροποποιήθηκε µε τον Καν. (Ε.Ε.) 316/2019. Η ενίσχυση δίνεται με βάση τα θηλυκά αιγοπρόβατα των εκμεταλλεύσεων που έχουν παραδώσει γάλα το έτος 2018 ή έχουν προβεί σε επίσημη σφαγή το έτος 2018 ή 2019.

«Είναι μια σωστή απόφαση αυτή που ελήφθη και θέλω να υπογραμμίσω πως η στάση των δύο κυβερνητικών βουλευτών πρέπει να επαινεθεί, διότι χωρίς την συνδρομή τους εμείς που εκπροσωπούσαμε τον κλάδο δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα», σημειώνει ο κ. Μπρόκος.

Να σημειωθεί πως ο κτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής, όπως ο ίδιος εξηγεί, δέχθηκε την εξέλιξη αυτή με αίσθημα ανακούφισης, δεδομένων των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει. «Πέρα από κομματικές και πολιτικές ταυτότητες, υπάρχει η αγωνία και ο αγώνας των κτηνοτρόφων για επιβίωση σε δύσκολες συνθήκες και για αυτό εκφράσαμε την άποψη πως πρέπει να επαινεθεί αυτή την ώρα η βοήθεια και η στάση των δύο βουλευτών για να αρθεί μια αδικία που υπήρξε. Διότι κι εμείς είχαμε δύσκολο χειμώνα, κι εμείς απώλεια ζωικού κεφαλαίου και γάλακτος και έπρεπε να δοθούν και σε εμάς», σημειώνει ο κ. Μπρόκος.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ