«Κοιτάζουμε στα μάτια τους συμπολίτες μας και τους καλούμε να μας ξαναδώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, διότι σε δύσκολες εποχές διαχειριστήκαμε τις δημοτικές υποθέσεις με εντιμότητα, εργατικότητα, διαφάνεια, προστασία του δημοσίου χρήματος χωρίς να δίνουμε αίωλες υποσχέσεις», τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, απαντώντας στις ερωτήσεις της ΑΝΑΤΟΛΗΣ. Η συνέντευξη:

ΑΝΑΤΟΛΗ: Τί σας ώθησε στη διεκδίκηση του Δήμου Σητείας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αναλάβαμε την ευθύνη των Δημοτικών υποθέσεων σε μία δύσκολη εποχή για την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. Αυτό χαλύβδωσε ακόμη περισσότερο τη θέλησή μας για προσφορά και δημιουργία στον τόπο μας. Οραματιστήκαμε, θέσαμε στόχους, νοικοκυρέψαμε τον Δήμο. Δεν προλάβαμε όμως στην 8ετία να ολοκληρώσουμε τον χρηματοδοτημένο σχεδιασμό μας. Διεκδικούμε λοιπόν με τη συμμετοχή μας στις εκλογές την ομαλή ολοκλήρωση όλων όσων σχεδιάσαμε στις υποδομές, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον πρωτογενή τομέα, στην καθημερινότητα του πολίτη.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Ποιός είναι ο σχεδιασμός σας αναφορικά με κύριες αρμοδιότητες του Δήμου όπως αυτές της καθαριότητας και της διαχείρισης του νερού- ύδρευση, άρδευση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είμαστε στη φάση υλοποίησης του σχεδιασμού μας σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει 1) ετήσια προμήθεια κάδων (συμβατικών, ανακύκλωσης), 2) έχουμε ήδη προμηθευτεί 3 απορριμματοφόρα και έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για 2 επιπλέον. 3) Έχουμε ήδη εκτελέσει μία μικρή επέκταση του ΧΥΤΑ και είμαστε στη φάση υπογραφής σύμβασης για την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του (προϋπολογισμός 2,7 εκατομ. €). 4) Αναμένουμε τη χρηματοδότηση για την κατασκευή εργοστασίου διαλογής απορριμμάτων (προϋπολογισμός 20 εκατομ. €), δίνοντας μ’ έναν σύγχρονο τρόπο την οριστική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στην άρδευση δεν έχουμε αυξήσει την τιμή του νερού και: 1) Έχουμε ήδη εκτελέσει έργα (αξιοποίηση γεωτρήσεων και αντικαταστάσεις δικτύων, προϋπολογισμού περίπου 2,5 εκατομ. €). 2) Έχουμε υπογράψει σύμβαση για την αξιοποίηση 3 ακόμη γεωτρήσεων (Σκοπή, Πισκοκέφαλο, Έξω Μουλιανά) με προϋπολογισμό 300.000 €.

Εντός των επόμενων ημερών υλοποιούμε προμήθεια αρδευτικών δικτύων προϋπολογισμού 80.000 €. Με την καλύτερη οργάνωση της υπηρεσίας και τον σχεδιασμό μας, καταφέραμε να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες εξασφαλίζοντας συγχρόνως τις απαραίτητες ποσότητες νερού για τον αγρότη.

Στον τομέα της ύδρευσης έχουμε καταφέρει εκσυγχρονίζοντας και επεκτείνοντας τα δίκτυα στην πόλη και στα χωριά να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα και στον μικρότερο οικισμό, παρά την ανομβρία των τελευταίων ετών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αντικατάσταση των σωλήνων ύδρευσης στην πόλη της Σητείας (προϋπολογισμού 1 εκατομ.) και την αναβάθμιση των συνθηκών ύδρευσης στο Μόχλος, Παλαίκαστρο και Καλό Νερό (340.000 €).

Σ’ αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τις μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις που γίνονται από τη ΔΕΥΑΣ για εξασφάλιση της ομαλής παροχής πόσιμου νερού στους πολίτες.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Πώς προτίθεστε να συμβάλετε στην ανάπτυξη των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Σητείας;  Γιατί να σας ψηφίσει ο κάτοικος του χωριού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ανάδειξη των χωριών μας με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους ήταν και παραμένει το βασικό μας μέλημα. Συγχρόνως κάναμε μία τεράστια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των θεμάτων της καθημερινότητας (άρδευση, ύδρευση, αποχέτευση  (10 νέοι βιολογικοί και έτοιμοι για χρηματοδότηση άλλοι 6), απορρίμματα, αγροτική οδοποιία). Παρά τη μεγάλη έκταση του Δήμου μας, το τεράστιο σε μήκος αρδευτικό και αγροτικό δίκτυο, τους πολλούς κατοικημένους οικισμούς, έχουμε καταφέρει, χωρίς να επιβαρύνουμε με επιπλέον κόστος τον πολίτη, να του παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Επίσης αναδείξαμε και αναδεικνύουμε ακόμη περισσότερο τα πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία των χωριών με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών.

Με την ένταξή μας στο παγκόσμιο δίκτυο των Γεωπάρκων στο σύνολό της σχεδόν η ενδοχώρα αναδεικνύεται και διαφημίζεται με τις υποδομές που έχουν υλοποιηθεί (Καρύδι, Ζάκρος) και είναι στη φάση της υλοποίησης (Μέσα Μουλιανά, κέντρο πληροφόρησης στην Κεφαλοβρύση, Συκιά (Αστροσχολείο-Πλανητάριο), Έξω Μουλιανά (Ξενώνας, Κέντρο υποδοχής επισκεπτών).

Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις που έγιναν και που είναι σε φάση εκτέλεσης, δίνουμε τη δυνατότητα επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό, κρατώντας τους νέους στα χωριά τους.

Έτσι θα πορευτούμε και στη συνέχεια. Όχι με λόγια, αλλά με έργα. Γι’ αυτό πρέπει να μας ξαναψηφίσουν οι κάτοικοι των χωριών.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Καθώς  η πόλη της Σητείας δείχνει να «ασφυκτιά», ποιές είναι οι προθέσεις και οι προτάσεις σας στο κυκλοφοριακό, αλλά και  στην επέκταση του σχεδίου πόλης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Διαφωνώ με την έκφραση «ασφυκτιά». Η πόλη της Σητείας είναι ζωντανή, καθαρή πόλη. Διαθέτει μία αναβαθμισμένη χερσαία ζώνη (από το Πάρκο Χλουβεράκη έως την Πλαζ), όπου με ασφάλεια ο ντόπιος και ο επισκέπτης μπορεί να κάνει τη βόλτα του, να απολαύσει τη θέα και να γευτεί τις γαστρονομικές εκπλήξεις που του επιφυλάσσουν οι χώροι εστίασης και αναψυχής.

Το όποιο κυκλοφοριακό πρόβλημα δημιουργείται περιστασιακά, οφείλεται στο γεγονός ότι θέλουμε να μετακινούμαστε συνεχώς με αυτοκίνητο εντός του κέντρου, ενώ η Σητεία διαθέτει 6 πάρκινγκ δωρεάν.

Η υλοποίηση δε της τροποποίησης της κυκλοφοριακής μελέτης στο νέο σχέδιο πόλης (αναμένεται η έγκρισή της από την αρμόδια αρχή του Π.Ε.Χ.Ω. Κρήτης) θα εξομαλύνει τις δυσκολίες στην κίνηση των τροχοφόρων και των πεζών στην περιοχή της Λαϊκής.

Με μία καλύτερη αστυνόμευσης τις ώρες αιχμής της ημέρας και με την υλοποίηση της παραπάνω μελέτης, αλλάζοντας βέβαια και εμείς συνήθειες, η εικόνα θα βελτιωθεί τα μέγιστα.

Για την επέκταση του σχεδίου πόλης προς την περιοχή του Κολονέλου, δυστυχώς από κακή επιλογή (είχε ενταχθεί και το ρέμα του Κολονέλου στην περιοχή επέκτασης του σχεδίου) το Π.Δ. έγκρισης του ρυμοτομικού (το οποίο εμείς προχωρήσαμε τάχιστα) κρίθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας μη νόμιμο, με αποτέλεσμα να πρέπει να κάνουμε εξαρχής μία σειρά μελετών (Μ.Π.Ε., νέα υδραυλική μελέτη, κλπ.), τις οποίες έχουμε ήδη ξεκινήσει και με την ολοκλήρωσή τους θα επανυποβάλλουμε το Π.Δ. για έγκριση και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην πράξη εφαρμογής, δίνοντας έτσι στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα δημιουργίας νέων οικοπέδων για οικοδόμηση.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Ποιό είναι το όραμα και η στοχοθεσία σας για την τουριστική, αλλά και την γενικότερη ανάπτυξη του τόπου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είχαμε θέσει στόχους:

– Να αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε το τουριστικό προϊόν του τόπου μας καθιστώντας τον Δήμο μας ποιοτικό προορισμό που να ικανοποιεί τον επισκέπτη, αλλά και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων.

– Βασικό στοιχείο της προσπάθειάς μας ήταν να προσελκύσουμε τον «ωφέλιμο τουρισμό», ο οποίος σέβεται τον πολιτισμό μας, το φυσικό περιβάλλον. Το πετύχαμε!

Και συνεχίζουμε ενδυναμώνοντας την προσπάθεια:

– Αξιοποιώντας τη συμμετοχή μας στο παγκόσμιο δίκτυο των Γεωπάρκων.

– Προβάλλοντας την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά μας, συνδέοντας τον πολιτισμό με τον τουρισμό (2019 «Έτος Ερωτόκριτου»).

– Ισχυροποιώντας την τουριστική μας ταυτότητα (καθαρές ακτές, τοπικά προϊόντα, ανάδειξη ενδοχώρας).

– Προωθώντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

– Συνδέοντας το τουριστικό προϊόν με τον πρωτογενή τομέα (2018 Έτος ελαιολάδου).

Διαθέτουμε στην τεράστιου μήκους ακτογραμμή μας και στην όμορφη ενδοχώρα μας ένα τεράστιο τουριστικό απόθεμα, το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε σωστά. Χωρίς να είμαστε αφοριστικοί σε κανενός είδους και μεγέθους τουριστική επένδυση, αρκεί να σέβεται το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους της περιοχής μας, θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές για να πείσουμε τους επενδυτές, ξένους και ντόπιους, να επενδύσουν. Π.χ. 1) οδικοί άξονες ( Σητεία- Ανάληψη, Παλαίκαστρο, Ζάκρος, Ανατολική Παράκαμψη Σητείας, ΒΟΑΚ), 2) Σωστή διαχείριση απορριμμάτων, 3) Υποδομές ύδρευσης, 4) Καθαρές παραλίες, 5) Υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών.

Όλα αυτά με κατάλληλες συνεργασίες και αλληλοϋποστήριξη των εμπλεκομένων (Περιφέρεια, Δήμος, Ιδιώτες) μπορούν να επιτευχθούν για το συμφέρον όλων.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Πείτε μας τον λόγο για τον οποίο να σας επιλέξει ο αναποφάσιστος ψηφοφόρο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κοιτάζουμε στα μάτια τους συμπολίτες μας και τους καλούμε να μας ξαναδώσουν ψήφο εμπιστοσύνης διότι σε δύσκολες εποχές διαχειριστήκαμε της Δημοτικές υποθέσεις με εντιμότητα, εργατικότητα, διαφάνεια, προστασία του δημοσίου χρήματος χωρίς να δίνουμε αίωλες υποσχέσεις:

– Διότι δε χρησιμοποιούμε τον καταγγελτικό και γεμάτο υποσχέσεις προεκλογικό λόγο που χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι συνδυασμοί.

– Διότι εμείς έχουμε να παρουσιάσουμε έργο στον πολιτισμό, τον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στην καθημερινότητα. Όλα αυτά ποσοτικοποιημένα και ορατά από κάθε καλόπιστο πολίτη.

– Διότι έχουμε έναν σχεδιασμό, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, να υλοποιήσουμε που θα πάει τον τόπο μας ακόμη πιο μπροστά.

– Διότι εμείς θεωρούμε τη συμμετοχή μας στα κοινά βίο και πράξη και όχι απλή ενασχόληση και υποχρέωση, όπως οι άλλοι.

– Διότι όλοι μας από μικροί μεγαλώσαμε στη βιοπάλη της ζωής και ξέρουμε τί σημαίνει αγώνας για δημιουργία και προκοπή του τόπου.

– Διότι έχουμε γνώση των προβλημάτων του κληρονομήσαμε και δίνουμε συνεχώς λύσεις.

– Διότι με εξωστρεφή λογική πετύχαμε διεθνή αναγνώριση, χτίζοντας το αύριο του τόπου μας.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ