Για τρίτη κατά σειρά θητεία αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Σητείας «Ο Μύσων»  ο κ. Αλέξανδρος Αλεξάκης. Πρόσφατα έγινε η συγκρότηση του νέου ΔΣ, αποτελούμενο επίσης από τους Αγγέλα Ζαχαριάδου, Ελένη Σαντιμπαντάκη, Γιάννη Γιωργουλάκη, Ιωάννα Χρυσουλάκη, Μαρία Ζιάννα και Κλεοπάτρα Θωμαΐδου.

Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε εκ μέρους και του ΔΣ του Συλλόγου, ο κ. Αλεξάκης προς όλους τους συναδέλφους του. «Τους ευχαριστούμε για την συνεχή εμπιστοσύνη να τους εκπροσωπούμε και που βρίσκονται δίπλα μας. Και εμείς από την πλευρά μας το ίδιο θα εξακολουθήσουμε να πράττουμε, να είμαστε δίπλα τους, σε όλα τους τα θέματα, σε ότι και αν προκύψει», τόνισε.

Άνοιγμα στην κοινωνία

Εστιάζοντας στον Σύλλογο, τόνισε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει κάνει ένα άνοιγμα στην κοινωνία: «Εκτός από ένα συνδικαλιστικό όργανο που προασπίζεται τα πάγια αιτήματα του κλάδου αλλά και εκείνα που αφορούν τα σχολεία μας, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ο Σύλλογος έχει κάνει ανοίγματα προς τους γονείς και την τοπική κοινωνία. Και αυτό πρωτίστως γιατί εμείς παλεύουμε για τα παιδιά τους, τα παιδιά μας. Το πρώτο ζητούμενο για εμάς είναι η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και κατ’ επέκταση το παιδαγωγικό κομμάτι που αφορά τους μαθητές. Για αυτόν τον λόγο έχουμε κάνει άνοιγμα στην κοινωνία με δράσεις αρκετές, πολιτιστικές, κοινωνικές, ενημερωτικές. Δράσεις οι οποίες φέρνουν κοντά τους συναδέλφους μας με την κοινωνία της Σητείας, με όλους τους υπόλοιπους κλάδους. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας προασπίζοντας τα συμφέροντα τους όποτε αυτό έχει χρειαστεί. Θεωρούμε ότι ο Σύλλογος οφείλει να έχει ένα κοινωνικό πρόσημο και για αυτό όπως προαναφέρθηκε υλοποιεί πολλές κοινωνικές δράσεις».

Μεταξύ αυτών έχει υλοποιήσει μαθήματα προσφύγων, έχει προχωρήσει στην συλλογή τροφίμων και εκπαιδευτικού υλικού στηρίζοντας και ενισχύοντας τους αδύναμους οικονομικά μαθητές, έχει διοργανώσει ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς και άλλες δράσεις.

Προγραμματισμός

Στον προγραμματισμό του Συλλόγου είναι η διεξαγωγή μίας πολιτιστικής δραστηριότητας εντός του Καλοκαιριού ενώ με αφορμή την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς είναι και η διοργάνωση – όπως και πέρυσι– ενός beach party στις 14 Ιουνίου.

Όπως ανέφερε παράλληλα ο κ. Αλεξάκης, δεδομένου ότι η εποχή που διανύουμε, είναι εποχή μεγάλων ανακατατάξεων στον χώρο της εκπαίδευσης, πρέπει να υπάρχει ενεργοποίηση των εκπαιδευτικών. «Αυτό πράττει και ο Σύλλογος μας ο οποίος μπορεί να είναι ένας μικρός σύλλογος, ωστόσο είναι αναγνωρισμένος σε όλη την Ελλάδα, με παρουσία σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε. Σε αυτήν την εποχή των ανακατατάξεων οφείλει ο κάθε Σύλλογος να λαμβάνει τα μέτρα του, να διασφαλίζει και να προασπίζεται το δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου μας».

Απολογισμός

Με αφορμή εξάλλου και την ολοκλήρωση της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ο κ. Αλεξάκης προχωρώντας σε ένα σύντομο αλλά περιεκτικό απολογισμό, σημείωσε ότι σε γενικές γραμμές ήταν μία ομαλή και καλή χρονιά η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί η πρόσληψη όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην ώρας τους. Στις 6 Σεπτεμβρίου ήταν όλοι στα σχολεία με μία έλλειψη στην ειδική αγωγή και συγκεκριμένα στην παράλληλη στήριξη. Η χρονιά κλείνει και έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες σε ειδικότητες, εκπαιδευτικούς σε δημοτικά, νηπιαγωγεία και στην ειδική αγωγή. Είναι η πρώτη χρονιά φέτος που έχουμε πλήρη κάλυψη και στην ειδική αγωγή στην περιοχή της Σητείας. Πέρυσι είχαμε κλείσει με 22 κενά, φέτος έχουν καλυφθεί αυτές οι ανάγκες.

Βέβαια ζητούμενο είναι για τον κλάδο η στελέχωση των σχολείων με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. «Οφείλουμε να πούμε ότι συνεχίζουμε να έχουμε αναπληρωτές. Μας έχει απασχολήσει ο διορισμός των συναδέλφων μας αναπληρωτών. Προκηρύχτηκαν 4.500 προσλήψεις από τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου. Θεωρούμε ότι χωρίς μόνιμες προσλήψεις δεν μπορεί να λειτουργήσει η εκπαίδευση και δεν μπορούμε να έχουμε μία ποιοτική, αναβαθμισμένη εκπαίδευση στους μαθητές μας».

Επίσης ένα θέμα που θα ασχοληθεί ο Σύλλογος όπως σημείωσε ο κ. Αλεξάκης είναι αυτό του κτιριακού των σχολείων της περιοχής. Πρέπει όπως ανέφερε το επόμενο χρονικό διάστημα να γίνει ένας στρατηγικός σχεδιασμός και σε αυτό το ζήτημα. «Επίσης έχουμε μία νέα σχολική χρονιά μπροστά μας. Ενδεχομένως και πολιτικές ανακατατάξεις. Πρέπει λοιπόν γενικότερα να λάβουμε τα μέτρα μας, να ενημερώσουμε τους γονείς ώστε να προγραμματίσουμε και να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη σχολική χρονιά για να ξεκινήσει με τις λιγότερες δυνατές ελλείψεις», κατέληξε.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ