Ο 64χρονος διάσημος Βρετανός συγγραφέας Άντονι Χόροβιτς (Anthony Horowitz), που ζει στο Λονδίνο, υπογράφει τη σειρά βιβλίων με τον κατάσκοπο Alex Rider, με πωλήσεις 20 εκατ. αντίτυπα. Έγραψε τις επίσημες νέες περιπέτειες των θρύλων Σέρλοκ Χολμς και Τζέιμς Μποντ. Είναι δημιουργός πολυβραβευμένων τηλεοπτικών σειρών («Foyle’s War», «Midsomer Murders»), γράφει θεατρικά, ταξιδιωτικές στήλες και άρθρα σε μεγάλες εφημερίδες, ενώ συμμετέχει σε πρωτοβουλίες εναντίον του σχολικού εκφοβισμού, θύμα του οποίου υπήρξε και ο ίδιος.

Με αφορμή τα βραβεία βιβλίου Public και τα 80 χρόνια του Βρετανικού Συμβουλίου (British Council), αλλά και την κυκλοφορία των μυθιστορημάτων «Η λέξη είναι φόνος» και «Οι φόνοι της κίσσας» (εκδόσεις Διόπτρα), η «Καθημερινή» ρώτησε τον Άντονι Χόροβιτς για το μεσογειακό καταφύγιο του στην Κρήτη… και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο.

Όταν ρωτήθηκε «Υπήρξε η Ελλάδα έμπνευση για εσάς; Τι σας τράβηξε στην Κρήτη;» η απάντηση του Άντονι ήταν: Οι «Φόνοι της κίσσας» τελειώνουν στον Άγιο Νικόλαο… και εκεί ξεκινά και η συνέχειά του, το νέο μου βιβλίο. Έχω γράψει τρία, ολόκληρα παρακαλώ, μυθιστορήματα στην Κρήτη και νομίζω πως εκεί είμαι πιο ευτυχισμένος από οπουδήποτε στον κόσμο. Μου γνώρισε το νησί η φίλη μου συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, και την ευγνωμονώ. Αγαπώ τους ανθρώπους, τον καιρό, το εκπληκτικό Αιγαίο, την ιστορία, τη μυθολογία που διάβαζα παιδί, τους ελαιώνες, τις βραδιές με πανσέληνο, τον νυχτερινό ουρανό. Κάποτε κατάφερα να διακρίνω την Αφροδίτη, τον Άρη και τον Δία ταυτόχρονα. Το μόνο μου πρόβλημα είναι η απίστευτα δύσκολη γλώσσα σας. Αλλά το παλεύω.»

Λ.Κ.