Ολοκληρωμένη μελέτη, που θα αντιμετωπίζει συνολικά τις ανάγκες συντήρησης των σχολικών κτιρίων, νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, ξεκινά ο Δήμος Αγίου Νικολάου, δίνοντας έμφαση στις παρεμβάσεις που χρειάζονται για τη μόνωση των κτιρίων αυτών. Μετά από μια περίοδο με εκτεταμένες βροχοπτώσεις, οι διευθυντές των σχολείων κατέθεσαν υπομνήματα με τα προβλήματα και ζημιές που είχαν παρουσιαστεί, τα οποία καταγράφτηκαν σε χωριστό μητρώο στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, προβαίνοντας σε κατηγοριοποίηση και ομαδοποίησή τους.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αγίου Νικολάου συνάντηση των διευθυντών των 12 νηπιαγωγείων του Δήμου με τους υπεύθυνους του Δήμου. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Γ. Γραμματέα του Δήμου Γιάννη Στεφανάκη και παρέστη εκτός από τον ίδιο, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μελετών Μαρία Πρατσινάκη, και τα στελέχη της Τ.Υ., Σταύρος Καρυωτάκης, Γιάννης Παπαγιάννης, Νίκος Καραβελάκης.

Η κ. Πρατσινάκη εξήγησε, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ότι η συνάντηση ήταν η πρώτη εκ των τριών που θα γίνουν, γιατί θα ακολουθήσουν αντίστοιχες, με τους διευθυντές των δημοτικών και των γυμνασίων και λυκείων.

Ανέφερε ότι σχεδιάζεται να γίνει μια μεγάλη μελέτη, που θα αφορά κυρίως τις μονώσεις των κτιρίων παράλληλα με αποκαταστάσεις σοβάδων και ελαιοχρωματισμών που έχουν υποστεί ζημιές από την υγρασία. Επίσης εξετάζονται συντήρηση τουαλετών, κιγκλιδώματα, κουφώματα, δάπεδα, πιθανόν και ηλεκτρολογικά. Η μελέτη θα εκπονηθεί από την Τ.Υ. του Δήμου.

 

Πυρασφάλεια

Παράλληλα θα εξεταστεί και η δυνατότητα αξιοποίησης χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Φιλοδημος» για εγκαταστάσεις συστημάτων πυρασφάλειας σε όσα σχολεία δε διαθέτουν τέτοια. Σε όσα σχολεία έχουν ήδη εγκατεστημένα συστήματα πυρασφάλειας, οι μελέτες θα επικαιροποιηθούν για να γίνουν και συμπληρώσεις όπου χρειάζεται, για να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας, είπε η κ. Πρατσινάκη.

 

Θα καταρτιστεί ένα πλήρες αρχείο

Επίσης, με την ευκαιρία αυτή, συμφωνήθηκε να γίνει και συλλογή από τα γραφεία διεύθυνσης κάθε σχολείου των εγγράφων που αφορούν τα κτιριολογικά στοιχεία του (οικοδομικές άδειες κλπ.), με σκοπό να καταρτιστεί ένα πλήρες και συστηματικό αρχείο για κάθε σχολείο που λειτουργεί στο Δήμο Αγίου Νικολάου.

 

Αυτοψία από την υπηρεσία

Κλιμάκιο της Τ.Υ. του Δήμου επισκέπτεται τα νηπιαγωγεία για να κάνει αυτοψία και προμετρήσεις, συλλογής στοιχείων που χρειάζονται για τη μελέτη. Αντίστοιχη θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσει σε όλα τα σχολικά κτίρια.

Την Τρίτη θα γίνει στο Δημαρχείο αντίστοιχη συνάντηση για τα δημοτικά σχολεία και την Τετάρτη, για τα γυμνάσια/λύκεια.

Πρόκειται για μια μεγάλη μελέτη που μπορεί να ξεπεράσει σε προϋπολογισμό τις 500 χιλιάδες ευρώ και θα δημοπρατηθεί ολόκληρη, μόλις ολοκληρωθεί, ανέφερε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός.

Αναφερόμενος στο θέμα, εξήγησε ότι, όπως είχε δεσμευθεί, τώρα πλέον που οι μεγάλες προτεραιότητες έργων, τις οποίες η δημοτική αρχή είχε προτάξει να προωθήσει το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν, η μέριμνα του Δήμου εστιάζεται στις σχολικές υποδομές, ξεκινώντας από παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης υφιστάμενων υποδομών. Η θωράκιση και αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων ξεκινά με τη μεγάλη αυτή μελέτη, που βασικά θα αφορά τη στεγάνωση των κτιρίων. Στην ίδια μελέτη, όπως εξήγησε, θα ενσωματωθεί και το έργο στεγάνωσης του δημοτικού σχολείου Κριτσάς. Τα στοιχεία, προμετρήσεις κλπ. που ήδη έχουν συλλεχθεί στο πλαίσιο χωριστής μελέτης που είχε ξεκινήσει να κάνει η Τ.Υ. θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της νέας μελέτης, για να αξιοποιηθεί και νεώτερη τεχνογνωσία.

Οσον αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση/αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος Γυμνασίου/ Λυκείου Νεαπόλεως, δεν θα ενταχθεί στη μελέτη αυτή, είπε ο κ. Ζερβός. Είχε εκπονηθεί χωριστή μελέτη η οποία δεν πέρασε την αξιολόγηση της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Κρήτης για ένταξη και χρηματοδότηση. Εάν μέχρι τέλος του μήνα η Περιφέρεια Κρήτης δεν αποσαφηνίσει σχετικά με τη δυνατότητα του Δήμου να υποβάλει ξανά το φάκελο της μελέτης, ο Δήμος θα προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου με πόρους του Δήμου.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ