Στις στοχευμένες επιτυχείς παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κρήτης για την ορθολογική διαχείριση αποβλήτων, στην έγκριση του πρώτου στην Ελλάδα Περιφερειακού σχεδιασμού, αλλά και στη ανάπτυξη δράσεων σε συνεργασία με τους φορείς για την κυκλική οικονομία, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στο “7ο διεθνές συνέδριο για τη βιώσιμη διαχείριση στερών αποβλήτων” που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με οργανωτές το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Περιφέρεια Κρήτης, τον ΕΣΔΑΚ και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Μάλιστα για το μείζον κεφάλαιο της κυκλικής οικονομίας ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια διεκδικεί
την εδραίωση της κυκλικής οικονομίας στα νησιά της Μεσογείου με τη δημιουργία Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας με έδρα την Κρήτη.

Παράλληλα εξήγησε ,ότι, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, η Κρήτη θέλει να αναδείξει τη δυναμική της κυκλικής οικονομίας μέσα από την προώθηση νέων μοντέλων επιχειρηματικότητας, την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, την οικονομική ανάκαμψη και την περιβαλλοντική προστασία στους τομείς των αποβλήτων, της ενέργειας και των υδατικών πόρων.

Ο κ. Αρναουτάκης χαρακτήρισε επίκαιρο και πολύ χρήσιμο το συνέδριο, καλωσορίζοντας Έλληνες και ξένους συνέδρους. Με ενδιαφέρον -πρόσθεσε -θα μελετήσουμε τα συμπεράσματα σας, τις καλές πρακτικές που θα ακολουθήσουμε και δεσμευόμαστε τους πολίτες της Κρήτης, τους ξένους και Έλληνες επισκέπτες του νησιού μας ότι θα προσπαθήσουμε και πάλι να είμαστε πρωτοπόροι στην διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων.

Ο Περιφερειάρχης κλείνοντας έδωσε συγχαρητήρια για την άρτια οργάνωση στους συνδιοργανωτές, ενώ για την επιτυχή συνεργασία και την προώθηση των στρατηγικών στόχων της Περιφέρειας, ευχαρίστησε δημόσια την Μαρία Λοιζίδου, καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και πρόεδρος του Συνεδρίου και συντονίστρια της ομάδας του πολυτεχνείου που κατάρτισε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων στην Κρήτη (ΠΕΣΔΑΚ).

Επίσης ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε δημόσια για την συμβολή του τον Σταύρο Κρεμλή Επίτιμο Δ/ντη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG Environment και υποστηρικτή της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας να ιδρύσει Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας στα νησιά της Μεσογείου για την “Κυκλική Οικονομία” με έδρα στην Κρήτη.

Στο σημαντικό διεθνές συνέδριο από πλευράς Περιφέρειας την έναρξή του κήρυξε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ενέργειας Νίκος Καλογερής, ο οποίος και αναφέρθηκε διεξοδικά στα θέματα που υπάρχουν, στις συνεργασίες που γίνονται, στους στόχους και δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης.