Η εξαιρετική έκθεση «Μνήμες Γαίας» φιλοξενείται στο κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο «Μελίνα Μερκούρη» του «Πολύκεντρου» Σητείας.

Η περιοδική έκθεση «Μνήμες Γαίας Παγκόσμια -Γεωπάρκα Unesco Ελλάδας- Κύπρου», παρουσιάζει τα εντυπωσιακά γεωλογικά μνημεία που φιλοξενούν τα Γεωπάρκα της Ελλάδας και της Κύπρου, την ομορφιά των τοπίων, τις διεργασίες που σμίλεψαν τα τοπία σε συνάρτηση με τον χρόνο και διαμόρφωσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ποικιλίας των σύγχρονων φυσικών οικοσυστημάτων και του πολιτισμού από την προϊστορία μέχρι τις μέρες μας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται γεωλογικά και φυσικά μνημεία με διεθνή αναγνώριση, εντυπωσιακά τοπία και γεωμορφές, γεωλογικοί σχηματισμοί, απολιθωμένα δάση, φαράγγια, καταρράκτες, σπήλαια, αναδυμένες ακτές, κοιλάδες, απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων.

Πρόκειται για μία έκθεση που από την πρώτη στιγμή κερδίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Μέσα από τα εντυπωσιακά πόστερ, την προβολή βίντεο και την παρουσία ιδιαίτερων και μοναδικών εκθεμάτων και φυσικά την ενημέρωση των υπευθύνων, ο επισκέπτης ενημερώνεται  για τα Γεωπάρκα, για το τί είναι και ποιός ο σκοπός τους, την αλληλεπίδραση τους με τον άνθρωπο κλπ. Αλλά και για το πρόγραμμα «GEO –IN». Ενημερώνεται και αντιλαμβάνεται την σημασία του Ευρωπαϊκού και  Παγκόσμιου Δικτύου  Γεωπάρκων  της Unesco με 140 Γεωπάρκα σε 38 χώρες. Καθώς προχωράει η περιήγηση, το ενδιαφέρον αυξάνεται, αφού παρουσιάζονται -με την σειρά ένταξής τους-  τα Παγκόσμια Γεωπάρκα Unesco, Ελλάδας –Κύπρου, δηλαδή η νήσος Λέσβος, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, το Εθνικό Πάρκο Χελμού -Βουραϊκού, η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου -Αώου, το Φυσικό Πάρκο Σητείας και το Τρόοδος της Κύπρου. Ανά περιοχή επίσης φιλοξενούνται ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εκθέματα, ενώ εντυπωσιακός είναι ο μεγάλος κορμός δέντρου του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.

Τα προαναφερόμενα Παγκόσμια Γεωπάρκα είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και αναδεικνύουν όλες τις πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής τους με απώτερο στόχο την βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Η έκθεση υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Γεωτουρισμός στα Νησιωτικά Γεωπάρκα» και ακρωνύμιο GEO- IN του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα Κύπρος 2014-2020 με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Θα παραμείνει στην Σητεία μέχρι την Κυριακή 3 Αυγούστου και λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από 10 π.μ.-2 μ.μ. και 6-9 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 6-9 μ.μ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μία θαυμάσια έκθεση που αξίζει πραγματικά να επισκεφθεί ο κάθε πολίτης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ