Μείζον θέμα για την περιοχή της Σητείας, εξακολουθεί να είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που πηγάζουν από τον ποταμό Παντέλη. Τα πλημμυρικά φαινόμενα της 6ης Απριλίου ανέδειξαν εξάλλου την αναγκαιότητα διευθέτησης ζητημάτων προκειμένου να αποφευχθεί μία παρόμοια, ίσως και πιο δυσμενής, συνθήκη στο μέλλον.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα δύσκολο ζήτημα. Η διαδικασία για την αντιμετώπισή του έχει ωστόσο ξεκινήσει και μάλιστα σχεδόν αμέσως μετά τα γεγονότα της 6ης Απριλίου, με μία συνολική προσπάθεια των αρμοδίων, των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου και με δεδομένη την ανησυχία, τον προβληματισμό αλλά και τις πιέσεις της τοπικής κοινωνίας και δη των πληγέντων της περιοχής.

Στην διαμορφούμενη σημερινή κατάσταση καθώς και στο τι μέλλει γενέσθαι αναφέρθηκε ερωτηθείσα από την ΑΝΑΤΟΛΗ η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη.

Σε ότι αφορά τον ποταμό Παντέλη, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη της προσωρινής αποκατάστασης. Ο λόγος για το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ που αφορά κατασκευή έργου το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί στα τέλη Αυγούστου.

Παράλληλα, σε ότι αφορά τα προβλήματα από τις πλημμύρες, στο ρέμα του Γούδουρα ετοιμάζεται αντίστοιχη μελέτη η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Αυγούστου. Ο προϋπολογισμός του έργου, της προσωρινής αποκατάστασης και της βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης του ρέματος, εκτιμάται σε 1.200.000 ευρώ.

Αυτός είναι ο προγραμματισμός που έχει γίνει έως τώρα για τα συγκεκριμένα θέματα, ωστόσο εκκρεμότητες όπως σημείωσε η κ. Πετράκη υπάρχουν και σε άλλα ρέματα στην περιοχή του Δήμου Σητείας όπου έχουν προκύψει προβλήματα λόγω των πλημμυρών.

Επίσης όπως ενημέρωσε η κ. Πετράκη, ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για την μελέτη οριοθέτησης – διευθέτησης του ρέματος του Παντέλη. Εκτιμάται ότι μετά τον Αύγουστο όταν το κρατικό σύστημα λειτουργήσει με ομαλότητα, θα ολοκληρωθούν. «Αυτό θα μας οδηγήσει και σε οριστικές λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που είναι και το ζητούμενο όλων», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μελέτη περιλαμβάνει και τμήμα – περίπου ενός χιλιομέτρου – του ποταμού Σκλαβεδιάκου, που βρίσκεται κάτω από την επαρχιακή οδό. Αντίστοιχα για τον Παντέλη αφορά τμήμα πάνω των 3,5 χιλιομέτρων και βέβαια τα συνοδά έργα που απαιτούνται. Θα προηγηθεί μεταξύ άλλων η αντιμετώπιση του προβλήματος της γέφυρας του Αη Γιάννη.)

Τέλος όπως ανέφερε η κ. Πετράκη, προγραμματίζεται στο πλαίσιο του έργου της προσωρινής αποκατάστασης του Παντέλη, τα υλικά που θα ληφθούν από την περιοχή (Σκλαβεδιάκου και Παντέλη), θα εναποτεθούν σε σημείο πιθανότατα κοντά στην Λιμνοδεξαμενή Ζου. Σκοπός είναι με ένα επόμενο έργο που είναι ενταγμένο στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας (προϋπολογισμού 100.000 ευρώ ), να γίνει επεξεργασία των υλικών και αυτά που έχουν την σωστή διατομή και μετά την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση, να εναποτεθούν στην παραλία της Σητείας για αναπλήρωση της ακτής στα σημεία που έχει πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται η αποκατάσταση του προβλήματος σε ένα μεγάλο βαθμό ωστόσο είναι κάτι που θα μελετηθεί, η «συμπεριφορά»  δηλαδή της θάλασσας και της ακτής με την αναπλήρωση αυτή.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ