Εντονότατο προβληματισμό προκαλούν  τα δεδομένα αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Περίπου δέκα ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία και με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας Αλέξανδρος Αλεξάκης, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έλλειψη προετοιμασίας που καταγράφεται στο παρά πέντε  της έναρξης του νέου σχολικού έτους.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Αλεξάκης, υπάρχει καθυστέρηση στο χρονικό πλαίσιο των μεταβολών για να ξεκινήσει εύρυθμα η σχολική χρονιά, δηλαδή εργασίες, μεταβολές υπηρεσιακές, πίνακες αναπληρωτών που ακόμη δεν έχουν βγει ενώ διανύουμε το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και θα έπρεπε να είχαν βγει τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου… Είμαστε πίσω περισσότερο από ένα μήνα. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει υπερβολικά και οι ανησυχίες όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας και κατ’ επέκταση όλης της κοινωνίας είναι αν θα έχουμε δασκάλους την ημέρα του Αγιασμού, τόνισε εκφράζοντας ξεκάθαρα τους φόβους του.

Είναι κατανοητό ότι υπήρξαν εκλογικές διαδικασίες όμως δεν είναι λογικό λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς να μην έχει γίνει τίποτα, τόνισε.

«Και στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Νομού στο οποίο συμμετέχω, ενώ είχαν γίνει μεταβολές 20 Ιουλίου την περυσινή χρονιά και είχαμε μία σαφή εικόνα τέτοια μέρα για το τι θα κάνουμε από 1η Σεπτεμβρίου, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία προετοιμασία. Πάμε στο Σεπτέμβριο τελείως απροετοίμαστοι» ανέφερε ο κ. Αλεξάκης κάνοντας λόγο για ολιγωρία του Υπουργείου την ώρα μάλιστα που η κ. Κεραμέως ήταν και παλαιότερα Υφυπουργός Παιδείας άρα γνωρίζει τις διαδικασίες, όπως σημείωσε. «Αυτή η ολιγωρία κινδυνεύει να τινάξει την σχολική χρονιά στον αέρα».

 

Οι αναπληρωτές και οι προσλήψεις

Σε ότι αφορά τους αναπληρωτές και τις προσλήψεις, έχουν υπογραφεί από Μάρτιο, Απρίλιο οι πιστώσεις του ΕΣΠΑ αυξημένες κατά 5% σε σχέση με πέρυσι. «Δηλαδή οι συνάδελφοι αναπληρωτές που προσελήφθησαν πέρυσι θα προσληφθούν και φέτος για να καλύψουν τα κενά, συν μία μικρή αύξηση. Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, δεν έχουν γίνει από το 2010 μέχρι σήμερα διορισμοί εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα κάθε χρονιά που υπάρχουν συνταξιοδοτήσεις, αντιλαμβανόμαστε ότι τα κενά πληθαίνουν και είναι πολύ πιο δύσκολο να καλυφθούν. Έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις του ΕΣΠΑ και είναι θέμα διαχείρισης ξεκάθαρα του Υπουργείου τώρα να κάνει τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε οι άνθρωποι αυτοί να προσληφθούν και να έρθουν στα σχολεία μας την ημέρα του Αγιασμού».

 

Τα κενά

Σε ότι αφορά το Νομό και την περιοχή της Σητείας, είναι γνωστό όπως σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετά κενά σε εκπαιδευτικούς. Στο Νομό υπάρχουν 96 κενά δασκάλων, 50 νηπιαγωγών καθώς και κενά σε όλες τις δομές ειδικοτήτων και ειδικής αγωγής (αφού δεν έχει γίνει πρόσληψη τα τελευταία 20 χρόνια). Στην Σητεία και δη στα σχολεία των τοπικών κοινοτήτων υπάρχουν 28 κενά σε δασκάλους, 24 σε νηπιαγωγούς ενώ κανένας εκπαιδευτικός δεν υπάρχει στον τομέα της ειδικής αγωγής, καθώς και σοβαρές ελλείψεις σε ειδικότητες όπως είναι η πληροφορική, εικαστικά κλπ. Επίσης καταγράφεται σοβαρή έλλειψη σε ότι αφορά Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Βοηθητικό προσωπικό ενώ πέρυσι υπήρχε αντίστοιχο προσωπικό. Όπως πρόσθεσε ο κ. Αλεξάκης πέρυσι υπήρξαν 4.500 μονιμοποιήσεις στην ειδική αγωγή που αφορούν δασκάλους, νηπιαγωγούς, βοηθητικό προσωπικό, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς αλλά αυτή την στιγμή – πέραν από τους πίνακες που συγκροτήθηκαν στον Ιούνιο – δεν έχει γίνει καμία διαδικασία ώστε αυτοί οι άνθρωποι να διοριστούν και να αναλάβουν καθήκοντα στις θέσεις τους τον Σεπτέμβριο. «Είμαστε πολύ πίσω στο κομμάτι της ειδικής αγωγής για τις μονιμοποιήσεις των 4.500 εκπαιδευτικών που έχουν υπογραφεί, δηλαδή παγιοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2018. Επίσης είχαν εξαγγελθεί 10.500 προσλήψεις στην γενική αγωγή. Σε ερωτήσεις που έχουν γίνει στην Υπουργό Παιδείας, δεν υπήρξε δέσμευση για το μέλλει γενέσθαι και δυστυχώς από ότι φαίνεται θα συνεχιστεί το μοτίβο των αναπληρωτών με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία των σχολείων και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η χρονιά ξεκινάει με δυσοίωνες προβλέψεις. Χωρίς καμία προετοιμασία, δείχνοντας ότι βρισκόμαστε ακόμη σε μήνα Ιούνιο ενώ στην πραγματικότητα είμαστε λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία Αυτή η ανοργανωσιά και η ολιγωρία από την πλευρά του Υπουργείου είναι απαράδεκτη», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Αλεξάκης σημείωσε ότι η Σητεία είναι η μόνη πόλη του Λασιθίου που έχει δομές προσφύγων, τάξεις υποδοχής. Υπάρχουν περισσότερα από 30 προσφυγόπουλα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Θα πρέπει από 1η Σεπτεμβρίου όπως ανέφερε να υπάρχει προσωπικό στα ιδρυμένα τμήματα και να είναι στελεχωμένα ώστε να ξεκινάει απρόσκοπτα η χρονιά.

 

Κτίρια

Σε ότι αφορά το ζήτημα των βιβλίων ανέφερε ότι βρίσκονται στα σχολεία από τον Μάιο αφού μετά τις εγγραφές που ολοκληρώθηκαν εγκαίρως, δηλώθηκε στο ενιαίο σύστημα ο αριθμός των μαθητών για την σχολική χρονιά 2019 -2020

Αναφορικά με το θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων της περιοχής της Σητείας, υπάρχουν θέματα και όπως γνωστοποίησε ο κ. Αλεξάκης πρόθεση του Συλλόγου δεδομένων και των αλλαγών στην Δημοτική Αρχή, είναι να έρθει σε επαφή με τους αρμοδίους (Δήμαρχο, Δημοτικό Συμβούλιο, Επιτροπή Παιδείας όπου ο Σύλλογος συμμετέχει) ώστε να τεθούν όλα τα ανοικτά θέματα να υπάρξει σωστή προετοιμασία και σχεδιασμός για την αντιμετώπιση τους. Πέραν του κτιριακού, το θέμα της στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό σε ότι αφορά τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων, το θέμα των συντηρήσεων των σχολείων καθώς και η χρηματοδότηση τους.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας στο πλαίσιο κοινωνικού έργου που επιτελεί, συνεχίζει και φέτος την προσπάθεια των τελευταίων χρόνων με σκοπό την θεσμοθέτηση της, αναφορικά με την συγκέντρωση  υλικού όπως τσάντες – με την βοήθεια όπως τονίστηκε και της κοινωνικού λειτουργού κ. Αργυρώς Κολυδάκη – προκειμένου και φέτος να προσφερθούν σε παιδιά, οι οικογένειες των οποίων βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. «Η τσάντα για τους αδύναμους οικονομικά μαθητές μας έχει λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια και θέλουμε η δράση αυτή να θεσμοθετηθεί συνδράμοντας κι εμείς από το δικό μας μετερίζι σαν εκπαιδευτικοί διότι δεν μας ενδιαφέρει μόνο το μάθημα μέσα στην τάξη αλλά μας ενδιαφέρουν πρωτίστως οι μαθητές μας», είπε.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ