Η γυναικεία Μονή Κρεμαστών βρίσκεται νότια της Νεάπολης, πάνω στον δρόμο που οδηγεί στο χωριό Βρύσες και σε μεγάλο ύψος με θέα την πεδιάδα της Νεάπολης και των Λιμνών. Κτισμένη με φρουριακή αρχιτεκτονική σε απότομη και κατάφυτη βουνοπλαγιά του όρους Καβαλαρά, δίνει την εντύπωση ότι κρέμεται, ένα φαινόμενο στο οποίο οφείλει το όνομα της. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται η Μονή της Κουφής Πέτρας που είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Βίντεο: Λεωνίδας Κλώντζας

Στους εκκλησιαστικούς κύκλους είναι γνωστή ως Μονή των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ Κρεμαστών, καθώς είναι αφιερωμένη στους αρχαγγέλους αυτούς. Θεωρείται ότι κτίστηκε το 1583, όπως αναφέρει κτητορική επιγραφή στην είσοδο, και διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στη μόρφωση των ντόπιων καθώς από τα μέσα του 19ου ως και τις αρχές του 20ου αιώνα λειτούργησε εδώ αλληλοδιδακτικό σχολείο.

Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει το όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 19ου αιώνα με εικόνες της ίδιας περιόδου και εικόνα του ένθρονου Χριστού που ακολουθεί τα πρότυπα της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας (17ος αιώνας). Άξια λόγου είναι η Αγία Τράπεζα του 1622 που φέρει ανάγλυφη μορφή του Χριστού και διακόσμηση με αμπέλι. (cretenbeaches.com)