Συμμετοχή Γυμνασίου Κριτσάς στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας
Ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ στον Αγ. Νικόλαο για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Μεταστέγαση των γραφείων της ΔΑΕΑΝ
Τα Κάλαντα του Λαζάρου από τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας
Εκδήλωση του “Χαμόγελου του Παιδιού” στην Νεάπολη με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό
Διευθέτηση της παραλίας ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν
Η θέση του Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού Λ. Τερζή για τα Αιολικά Πάρκα σε περιοχές της Σητείας
Σε οριακή κατάσταση το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου
Ρέιτσελ: Βλέπω παντού πολέμους, μάχες, θάνατοι, μίσος, για τις πατρίδες.
Η Κρητική Διατροφή στη Σχολή Γονέων του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας
Τροχαίο ατύχημα μέσα στο τούνελ στο δρόμο Αγ. Νικόλαος-Καλό Χωριό

Ερευνα του ΣΕΒ: Οι 11 ειδικότητες που λείπουν από την αγορά για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση

Παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την αύξηση του αριθμού των πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης και το ευρύ φάσμα επιλογών που προσφέρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, σε επίπεδο βαθμίδων, διαδρομών και ειδικοτήτων, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας και εντοπίζουν ελλείψεις, τόσο τεχνικών όσο και οριζόντιων δεξιοτήτων, στο ανθρώπινο δυναμικό τους.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του ΣΕΒ, που παρουσιάστηκε σήμερα, και στην οποία επισημαίνεται πως παρότι η ζήτηση για τεχνικά επαγγέλματα είναι σημαντική, παραδοσιακά, η συντριπτική πλειονότητα των νέων (και των οικογενειών τους) στοχεύει σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η νοοτροπία αυτή έχει ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξεύρεση εργαζομένων τεχνικών κατευθύνσεων και όσοι υπάρχουν, γίνονται ανάρπαστοι, με τους μισθούς να είναι υψηλότεροι από 14% έως και 30% σε σχέση με τον μέσο όρο.

Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ, δυσεύρετοι είναι σήμερα οι εργαζόμενοι στις εξής 11 ειδικότητες:

1. Μηχανικός Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων

2. Μηχανικός Ανάπτυξης Λογισμικού

3. Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων

4. Τεχνικός Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων

5. Τεχνικός Αυτοματισμών

6. Στέλεχος Διαχείρισης Ασφάλειας & Ποιότητας Τροφίμων

7. Εργοδηγός κλάδου εξόρυξης

8. Στέλεχος προώθησης εξαγωγών

9. Στέλεχος εφοδιαστικής αλυσίδας

10. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

11. Χειριστής μηχανημάτων έργου

Σύμφωνα με το ΣΕΒ, σε αυτά τα επαγγέλματα απασχολούνται περισσότεροι από 240.000 εργαζόμενοι. Οι 80.000 περίπου από αυτούς απασχολούνται στη μεταποίηση και σε άλλους δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων απασχολείται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Οι μισθοί και η απασχόληση έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η βελτίωση αυτή έχει επιτευχθεί με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στο σύνολο της οικονομίας.

Επίσης, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης είναι ευοίωνες για πολλά από αυτά, καθώς βρίσκονται στο προπύργιο της τεχνολογικής εξέλιξης.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκε η νέα πρωτοβουλία του ΣΕΒ για τις Νέες δεξιότητες και τα Επαγγέλματα με Μέλλον.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας, «στο παρόν και μέλλον της εργασίας, κεντρικό ρόλο έχει η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των εργαζομένων, ενόψει των νέων προκλήσεων, σε έναν κόσμο που εξελίσσεται και αλλάζει ταχύτατα».

Ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένα καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις για την ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη φορολογία, και άλλα, ως κρίσιμες προϋποθέσεις για το άλμα προς τα εμπρός. Όμως, η αναβάθμιση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και η κάλυψη του χάσματος γνώσης και δεξιοτήτων είναι ο πλέον κρίσιμος συντελεστής ανάπτυξης και ευημερίας στο κατώφλι της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε το διαρθρωτικό πρόβλημα των αστοχιών της τεχνικής, τεχνολογικής και επαγγελματικής μας εκπαίδευσης και κατάρτισης, που σηματοδοτεί την αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος να ευθυγραμμιστεί με τις σημερινές παραγωγικές προκλήσεις. Αποτέλεσμα είναι οι επιχειρήσεις να μη βρίσκουν τις δεξιότητες που αναζητούν και πολλοί συμπολίτες μας να μη βρίσκουν δουλειά. Είναι ενδεικτικό ότι το 35% των επιχειρήσεων του δείγματος στην έρευνα του ΣΕΒ αδυνατεί να βρει εργαζόμενους και στελέχη με τις κατάλληλες δεξιότητες, τη στιγμή που η ανεργία στη χώρα μας παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist