Βρήκαμε μια λύση για τα σκουπίδια που συχνά μαζεύονται στη θάλασσα μπροστά από το Επιμελητήριο Λασιθίου. Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Ψαράδων και Φίλων Θαλάσσης Γιώργος Σαρειδάκης, δύο Αυστραλοί μηχανικοί κατασκεύασαν έναν πλωτό κάδο απορριμμάτων, τον Seabin, που μπορεί να εγκατασταθεί σε μαρίνες σκαφών για να φιλτράρει σκουπίδια από το νερό. Ο κάδος είναι σχεδιασμένος για κλειστές υδάτινες λεκάνες, όπου μεταφέρονται πολλά σκουπίδια από τους ανέμους και τα θαλάσσια ρεύματα.

Το Seabin πιάνει οτιδήποτε επιπλέει στο νερό: πλαστικά μπουκάλια, χαρτί, λάδι μηχανής και απορρυπαντικά. Ο θαλάσσιος κάδος επιπλέει στην επιφάνεια του νερού και είναι συνδεδεμένος με μια αντλία νερού που απορροφά διαρκώς νερό μέσα στο δοχείο διαχωρίζοντας τα σκουπίδια ή τα υγρά απορρίμματα, όπως τα ορυκτέλαια και τα απορρυπαντικά. Στη συνέχεια, το νερό φιλτράρεται μέσω της αντλίας και διοχετεύεται εκ νέου στη θάλασσα σε μια αδιάκοπη διαδικασία καθαρισμού.

Τα πρώτα Seabin στην Ελλάδα τοποθετήθηκαν στο λιμάνι της Καβάλας (Πρόγραμμα Urban Waste) και στη Μαρίνα Φλοίσβος του Δήμου Παλαιού Φαλήρου (Πρόγραμμα Lite Gate Plastic Less).

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ