Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε η φετινή διοργάνωση με τα “Κρητικά μαγειρέματα” στο δρόμο της Κιτροπλατείας στον Άγιο Νικόλαο.

Χιλιάδες επισκέπτες κατέκλυσαν το βράδυ της Παρασκευής την περιοχή και γεύτηκαν κρητικές και ελληνικές συνταγές στο μεγάλο “τραπέζι” που έστησαν για τρίτη συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου (ΠΑΟΔΑΝ), με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, την ενεργό παρουσία και στήριξη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης και υπό τον γενικό συντονισμό του γνωστού σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Μανόλης Παπουτσάκης, Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Σωτήρης Ευαγγέλου, Γιάννης Λουκάκος, Μιχάλης Χάσικος, πατήρ Επιφάνιος, Νανά Γκαμπούρα, Μυρσίνη Λαμπράκη και Μαρία Λόη  τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και μαζί με τους συναδέλφους τους από ξενοδοχεία της Ελούντας, του Αγίου Νικολάου και της Ιεράπετρας, αλλά και των εστιατορίων της περιοχής, παρουσίασαν ευφάνταστα μαγειρικά πιάτα με αφετηρία παραδοσιακές κρητικές γεύσεις και υλικά της κρητικής γης.

Περίπου 60 πάγκοι στήθηκαν κατά μήκος του δρόμου της Κιτροπλατείας για να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους οι σεφ, αλλά και τα προϊόντα τους παραγωγοί από το Νομό Λασιθίου, οινοποιοί από όλη την Κρήτη, αποσταγματοποιοί, σχολεία και πολιτιστικοί σύλλογοι. Για πρώτη φορά στην εκδήλωση συμμετείχε ο Σύλλογος Αποσταγματοποιών Λασιθίου με τα μέλη του να καζανεύουν επί τόπου αλλά και δύο ζαχαροπλαστεία της πόλης.

Ενεργό συμμετοχή στις μαγειρικές δημιουργίες των φιλοξενούμενων σεφ είχαν και μαθητές από το ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου, το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου και το 2ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου, αλλά και παιδιά που φιλοξενούνται στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Λασιθίου (πρώην Παιδόπολη).

Στο περιθώριο της διοργάνωσης, ο Δήμος Αγίου Νικολάου βράβευσε πρόσωπα με σημαντική και διαχρονική προσφορά στην ανάπτυξη του τουρισμού του τόπου. Συγκεκριμένα, τίμησε την οικογένεια Μαμιδάκη, τους επί χρόνια Διευθυντές στα ξενοδοχεία Elounda Beach και Elounda Bay Μανώλη Ρασούλη, St Nicolas Bay Κωνσταντίνο Ζαρμπαλά και δύο σεφ με σημαντική παρουσία στα ξενοδοχεία της περιοχής, τον Αλέξανδρο Λευκαδίτη από το Blue Palace και τον Τάσο Παπαδάκη από το St Nicolas που είναι και ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.

Μουσική έπαιξε το συγκρότημα του Γιώργου Γεροντή ενώ η σχολή χορού Γιαννίκου – Ταμιωλάκη παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς.

Την εκδήλωση παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Ατσαλάκης και Αναστασία Μπιτζηλαίου.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ