Πυρετωδώς εργάστηκαν οι επτά ξυλογλύπτες στην Πλαζ του ΕΟΤ, εμπνεόμενοι, όπως δήλωσαν, από τον χώρο και το τοπίο που τους παραχώρησε ο Πολιτιστικός Οργανισμός για να δημιουργήσουν γλυπτά, λαξεύοντας ολόκληρους κορμούς δέντρων.

Οι Νίκος Γιώτης, Ευάγγελος Μίχος, Νίκος Λαμπρόπουλος, Βασίλης Ταταρίδης, Εμμανουήλ Πετράκης και Γιώργος Αθανασάκης αποδέχτηκαν την πρόταση του Νίκου Μάνεση και συμμετέχουν στο 2ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Γλυπτικής επί Ξύλου», το οποίο φιλοξενεί για πρώτη χρονιά ο Άγιος Νικόλαος (το  Συμπόσιο είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι στη Χερσόνησο).

Σκοπός, όπως δήλωσε ο κ. Μάνεσης στην ΑΝΑΤΟΛΗ, είναι το Συμπόσιο να καθιερωθεί να γίνεται στον Άγιο Νικόλαο και τα γλυπτά που θα δημιουργούν οι γλύπτες που θα συμμετέχουν και θα τα δημιουργούν επί τόπου, να κοσμούν για ένα χρόνο δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους, πριν μεταφερθούν σε ένα μουσείο ξυλογλυπτικής. Και αυτό να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση, αφού θα ανανεώνονται από τα νέα γλυπτά που θα προκύπτουν από τη δουλειά των γλυπτών σε κάθε Συμπόσιο. Το μουσείο, ο κ. Μάνεσης φιλοδοξεί, με τη συνεργασία τοπικών φορέων, να δημιουργηθεί στη Νεάπολη, όπου είναι εγκατεστημένος ο ίδιος και διατηρεί το εργαστήριό του.

Στην ΑΝΑΤΟΛΗ μίλησε ένας από τους ξυλογλύπτες που συμμετέχουν στο Συμπόσιο, ο κ. Βαγγέλης Μίχος, ο οποίος συμμετείχε και στο Α’ Συμπόσιο το 2018. «Ένα συμπόσιο είναι ένας καλός λόγος για να μαζευόμαστε από διάφορα μέρη της χώρας. Είναι κατά κάποιο τρόπο συνέχεια του περυσινού. Είναι αλήθεια ότι στην Κρήτη υπάρχουν υπέροχα έργα που έχει δημιουργήσει η ίδια η Φύση. Εμείς, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να ανακαλύψουμε τι κρύβουν. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε σκαλίζοντας το ξύλο, κορμούς δέντρων. Είναι κάτι που θα παραμείνει στο χρόνο και θα θυμίζει την παρουσία μας εδώ», είπε ο κ. Μίχος.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ