Η αναζήτηση κατάλληλης θέσης για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς Αγίου Νικολάου, τίθεται και πάλι επί τάπητος. Η αλλαγή θέσης της λαϊκή αγοράς συνδέεται με το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, που από τον ερχόμενο μήνα θέτει σε εφαρμογή την απόφαση μονοδρόμησης της Ακτής Στυλ. Κουνδούρου (παραλιακό δρόμο) φορτίζοντας κυκλοφοριακά την οδό Κων. Παλαιολόγου, την οποία θα επιχειρήσει να «ανακουφίσει» με ορισμένες παρεμβάσεις (π.χ. απαγόρευση στάθμευσης στη μία πλευρά, αποφόρτιση της κυκλοφορίας και στάθμευσης την ημέρα πραγματοποίησης της λαϊκής αγοράς κλπ.).

Προφανώς, με αυτά τα μέτρα, πιθανόν και κάποια άλλα, που θα κριθούν απαραίτητα στην πορεία, εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσει και την πίεση που θα υποστούν οι περίοικοι από την κατάργηση 50 περίπου θέσεων ΙΧ αυτοκινήτων.

 

Νότια του Θεραπευτηρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ως επικρατούσα θέση για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς είναι ένας κοινόχρηστος χώρος που διαθέτει ο Δήμος, στην επέκταση του σχεδίου πόλεως, νότια του Θεραπευτηρίου και δυτικά από τον Σταθμό του ΚΤΕΛ.

Η περιοχή θεωρείται ως κατάλληλη για να φιλοξενήσει τη λαϊκή αγορά, αφού κατ’ αρχήν απέχει ελάχιστα από τη σημερινή της θέση. Υπάρχει ικανή επιφάνεια για να τοποθετηθεί ο βασικός πυρήνας των πάγκων των πωλητών αλλά και παράλληλοι και κάθετοι δρόμοι για να τοποθετηθούν όλοι οι πάγκοι.

Ένα άλλο βασικό κριτήριο, που ωθεί τους παράγοντες του Δήμου να προσανατολίζονται σε αυτή την επιλογή είναι ότι πέριξ του χώρου αυτού που αναπτύσσεται οικιστικά, υπάρχουν δρόμοι με διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης. Η περιοχή διαθέτει προσβάσεις και διεξόδους, από πολλές πλευρές και προς διάφορες κατευθύνσεις. Έτσι, θα μπορούν οι πελάτες της λαϊκής αγοράς να προσέρχονται με τα οχήματά τους και να σταθμεύουν άνετα, αλλά και να απομακρύνονται με τα ψώνια τους εύκολα από το υπάρχον οδικό δίκτυο που παρέχει εναλλακτικές διαφυγές.

 

Τουριστική «ατραξιόν»

Η λαϊκή αγορά του Αγίου Νικολάου έχει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό, ότι αποτελεί μια «τουριστική ατραξιόν» για την πόλη κατά την θερινή περίοδο. Και εκτός αυτού, η πορεία των τουριστών για να την προσεγγίσουν είναι σταθερή, με το κύριο «ρεύμα» να κατευθύνεται από το λιμάνι προς το νοσοκομείο, περνώντας μέσα από πολλά καταστήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο παρελθόν, οι πωλητές της λαϊκής αγοράς είχαν βρει συμμάχους για τη διατήρηση της λαϊκής αγοράς στη σημερινή της θέση, το Σύλλογο Εστίασης και Διασκέδασης…

 

 Δεν συμφωνούν όμως οι πωλητές

Οι πωλητές λαϊκών αγορών έχουν κατά καιρούς, όποτε τέθηκε το ζήτημα της αλλαγής θέσης για τη λαϊκή αγορά, αντιδράσει σε μια τέτοια προοπτική. Και σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ ο σύλλογός τους παραμένει, προς το παρόν,  αμετακίνητος στη θέση αυτή.

Το θέμα προφανώς θα ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, αφού θα πρέπει να συνταχθεί πρόταση και να προσδιοριστεί ακριβώς η έκταση που θα καταλαμβάνουν οι πάγκοι, για να περάσει από φάση διαβούλευσης εμπλεκόμενων φορέων και αρμοδίων επιτροπών και φυσικά από το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ