Με λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης κορυφώθηκαν σήμερα στα Χανιά οι εορταστικές εκδηλώσεις για την πολιούχο και προστάτιδα της πόλης Παναγία την Θεοτόκο.

Η σημερινή ημέρα είναι αργία για την πόλη των Χανίων και από νωρίς το πρωί πλήθος πιστών συνέρρευσε στον Μητροπολιτικό Ναό για να παρακολουθήσει την θεία λειτουργία και για να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας.

Στην θεία λειτουργία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυδωνίας – Aποκορώνου Δαμασκηνός, ενώ το «παρών» έδωσαν μητροπολίτες και εκπρόσωποι μητροπόλεων από την Κρήτη και άλλες περιοχές της χώρας.

Η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας έγινε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης υπό τους ήχους της μπάντας της 5ης Μεραρχίας Κρητών και της φιλαρμονικής του δήμου, με ενδιάμεσους σταθμούς την είσοδο του δημαρχείου και την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, όπου τελέστηκαν δεήσεις.

Την εικόνα της Παναγίας «συνόδευαν» τιμητικό άγημα των Ενόπλων δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, πρόσκοποι, εκπρόσωποι παραδοσιακών συλλόγων και αντιπροσωπείες σχολείων.

Οι εκδηλώσεις έγιναν παρουσία του υφυπουργού Παιδείας, αρμόδιου για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Βασίλη Διγαλάκη, της βουλευτού Ντόρας Μπακογιάννη, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Παράλληλα με την εορτή των Εισοδίων τιμήθηκε και η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων με την τέλεση δοξολογίας και την κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης.

Στον διπλό εορτασμό, αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης ευχόμενος χρόνια πολλά σε όλους, ενώ παράλληλα στάθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Ατενίζουμε με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον, εργαζόμαστε σκληρά για αυτό. Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, προχωράμε στο αμέσως επόμενο διάστημα σε νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα είναι στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει για πανεπιστήμια, τα οποία θα αποδοθούν ελεύθερα στην ακαδημαϊκή τους κοινότητα, για πανεπιστήμια εξωστρεφή, για πανεπιστήμια που θα κατατάσσονται στα καλύτερα του κόσμου και της Ευρώπης».

Ο κ.Διγαλάκης ερωτήθηκε και για το έγγραφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το οποίο ζητείται η εκκένωση δημοσίων και άλλων κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη.

Στην Κρήτη υπό κατάληψη τελούν, κτίριο που ανήκει στο Πολυτεχνείο και το κτίριο του Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο.

Όπως τόνισε, «είναι γνωστό ότι έχει ζητηθεί η εκκένωση των κτιρίων. Είναι μια παράνομη κατάληψη που πρέπει να τελειώσει, ώστε να αξιοποιηθούν τα κτίρια. Είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην ανακοίνωση δεν άκουσα να υπάρχει καμία εξαίρεση».

Στη δήλωσή της η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε:

«Είναι μια μεγάλη γιορτή σήμερα. Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά».

Στη δήλωσή του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά, λέγοντας ότι είναι μια ξεχωριστή ημέρα, μια διπλή γιορτή, των Εισοδίων της Θεοτόκου και της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων. «Χρόνια πολλά σε όλες και όλους, η Παναγία να μας δίνει δύναμη να μας βοηθά» τόνισε, προσθέτοντας ότι, «αρχές, φορείς, πολίτες τιμούμε και είμαστε δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις που αποτελούν τους άγρυπνους φρουρούς και τους υπερασπιστές της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Ο Ιερός ναός των Εισοδίων, ως Καθεδρικός και Μητροπολιτικός και Πολιούχος Ναός, έχει ταυτιστεί με την ιστορία της πόλης. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο Ναός, υπήρχε από τις αρχές του 11ου αιώνα ένας μικρός ναός αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Τον ναό γκρέμισαν οι Ενετοί χτίζοντας στη θέση του μια μεγάλη αποθήκη για τις ανάγκες του Μοναστηριού τους, που βρισκόταν σε κοντινό σημείο.

Όταν οι Τούρκοι υποδούλωσαν την Κρήτη (1695) μετέτρεψαν την αποθήκη των Καθολικών σε σαπωνοποιείο το οποίο και λειτούργησε έως το 1850 για να ξαναλειτουργήσει ο Ναός το 1860. Ο ναός των Εισοδίων είναι γνωστός και με το χαρακτηρισμό Τριμάρτυρη επειδή απαρτίζεται από τρία κλίτη: Το κεντρικό όπου τιμώνται τα Εισόδια της Θεοτόκου, το δεξιό, όπου τιμώνται οι Τρεις μεγάλοι Ιεράρχες Πατέρες και προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων και το αριστερό εις το οποίο τιμάται ο Άγιος Νικόλαος.