Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου δεκάδες μέλη και φίλοι του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου (https://orsian.blogspot.com) συμμετείχαν σε πεζοπορία στις χιονισμένες πλαγιές της Σελένας και στη συνέχεια σε εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Λίγες μέρες μετά την τελευταία χιονόπτωση, οι βουνοπλαγιές της Σελένας μας περίμεναν κατάλευκες, για να μας χαρίσουν την σπάνια (για την περιοχή μας) εμπειρία της πεζοπορίας σε χιονισμένο τοπίο. Ο απρόσμενα ζεστός καιρός και ιδιαιτέρα ο καταγάλανος ουρανός και ο λαμπερός χειμωνιάτικος ήλιος, πρόσθεσαν στην πορεία μας στα χιονισμένα Λασιθιώτικα βουνά την απόλαυση μιας σπάνιας εμπειρίας!

Βίντεο: Γιάννης Πάγκαλος (Photo Pagalos)

Η διαδρομή μας ξεκίνησε από φιδογυριστό μονοπάτι ανάμεσα από περιβόλια με γυμνά δέντρα, μέσα από το χιονισμένο ορεινό χωριό των Μέσα Ποτάμων. Λίγο πιο πάνω συναντήσαμε την επιγραφή με την ένδειξη: «Ζάρωμα, Άγιος Παντελεήμονας». Από το σημείο αυτό άρχισε η συνεχής πορεία μας επάνω στα χιόνια. Συνεχίζουμε -πάντα ανηφορικά -μέχρι το διάσελο, όπου βρίσκεται το γραφικό ξωκλήσι του Αϊ Παντελεήμονα (θέση Ζάρωμα, 1145 μ.).

Μετά από 4ωρη πορεία και 13.705 «παγωμένα» βήματα, έχοντας διανύσει 8 χλμ. καταλήξαμε στους Μέσα Ποτάμους, όπου σε παραδοσιακή ταβέρνα του χωριού μας περίμεναν φίλοι του συλλόγου για την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Λεωνίδας Κλώντζας ευχήθηκε καλές πεζοπορικές και το 2020 με υγεία και το τυχερό φλουρί να «πέφτει» στο Γιάννη.

Η φετινή μας εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, καθώς έγινε και απονομή τιμητικής πλακέτας στο μέλος του συλλόγου Κώστα Νικολάου, που παρά τα 80+ χρόνια του συνεχίζει ακμαίος να συμμετέχει ανελλιπώς στις κυριακάτικες εξορμήσεις μας και να σκαρφαλώνει σε βουνοκορφές…
♦ Αναλυτικό ρεπορτάζ στην ΑΝΑΤΟΛΗ της Τρίτης 14 Ιανουαρίου