Αλλαγές με θετικό πρόσημο καταγράφονται στη λειτουργία του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, το Παθολογικό Τμήμα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου λειτουργεί με δύο εξεταστικά κρεβάτια αντί με ένα, όπως μέχρι πρόσφατα, με αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών που προσφεύγουν σ’ αυτό και παράλληλα την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των γιατρών που υπηρετούν στο Τμήμα. Αν και η αλλαγή μοιάζει – σε όσους δεν έχουν σχέση με τον χώρο – εξαιρετικά απλή και μικρής σημασίας, εντούτοις από τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής της οδήγησε σε αποσυμφόρηση, σε ταχύτερους χρόνους παροχής ιατρικών υπηρεσιών και καλύτερη εξυπηρέτηση.

«Με την ύπαρξη ενός μόνο κρεβατιού στο σημείο όπου φτάνουν όλοι οι παθολογικοί ασθενείς και τα έκτακτα περιστατικά του νοσοκομείου, δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα δύο άτομα. Τώρα δεν χάνεται χρόνος για κανέναν και προχωρεί με ικανοποιητικό τρόπο η διαδικασία», επισημαίνει ο Διευθυντής του ΤΕΠ Νίκος Κακολύρης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως είναι μια πολύ καλή αλλαγή αυτή που έγινε. «Ο Διοικητής κατανόησε από την αρχή την αναγκαιότητα, μιλήσαμε, είδαμε πως έχουμε τις ίδιες απόψεις και προχώρησε σε μια σημαντική αλλαγή που βοηθά τη λειτουργία του Νοσοκομείου και είναι προς όφελος ασθενών και γιατρών», σημειώνει.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΤΕΠ αναφέρει ότι έπονται και άλλες αλλαγές που θα βελτιώσουν τον χώρο, επισημαίνοντας πως «η αρχή είναι σημαντική και υποδηλώνει και την πρόθεση του Διοικητή για επίλυση των προβλημάτων».

Η αλλαγή αυτή αποτελεί ένα παράδειγμα της αντίληψης που διακατέχει το νέο Διοικητή του Νοσοκομείου Μανόλη Ανδρεαδάκη στον τρόπο λειτουργίας του. Έχοντας υπηρετήσει στο Νοσοκομείο ως γιατρός, στο ξεκίνημα της θητείας του ως Διοικητής συζητά με τους υπευθύνους κάθε τομέα και τμήματος για τον τρόπο λειτουργίας. Το σκεπτικό του είναι πως θα πρέπει να επιλέγεται η καλύτερη λύση που μπορεί να βοηθήσει όλους να λειτουργήσουν με αποτελεσματικότητα για το καλό του Νοσοκομείου και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς.

 

Νέο χωροταξικό

Είναι προφανές πως στην παρούσα συγκυρία οι συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές  λόγω κυρίως της έλλειψης προσωπικού, ωστόσο ο νέος Διοικητής εμφανίζεται αποφασισμένος να συνδράμει καθοριστικά για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο Νοσοκομείο, το οποίο πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο του και να παράσχει τις βέλτιστες υπηρεσίες σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.

«Να εξυπηρετηθεί ο κόσμος καλύτερα και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής, είναι ο γενικός στόχος που έχουμε κι αυτό ίσχυσε και στην αλλαγή που έγινε στα ΤΕΠ», σημειώνει ο κ. Ανδρεαδάκης, εξηγώντας παράλληλα ότι ξεκίνησε η προσπάθεια ανάταξης και αναβάθμισης σε επίπεδο χωροταξικό, αλλά για την ολοκλήρωση του νέου χωροταξικού θα χρειαστούν κι άλλες ενέργειες. Ξεκαθάρισε πάντως πως το κριτήριο θα είναι «να διαπιστώσουμε τι βοηθά καλύτερα το προσωπικό και τον κόσμο. Γιατί οι αλλαγές θα γίνουν σε συνεργασία με το προσωπικό για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα», υπογραμμίζει ο κ. Ανδρεαδάκης, που προετοιμάζει στις επαφές του το επόμενο διάστημα να προωθήσει τις αλλαγές που χρειάζονται για την καλύτερη λειτουργία του ιδρύματος.