Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου με επιστολή του ενδυναμώνει το ηθικό φρόνημα του ιατρικού κόσμου σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να κρατηθεί στις δύσκολες ώρες δοκιμασίας που διάγουμε. Είναι πασιφανές πλέον πως μπαίνουμε σε μια περίοδο σκληρότερης δοκιμασίας. Ξεφεύγοντας από την θεωρητική προσέγγιση του προβλήματος και την ανάλυσή του και με δεδομένο πως ο ιός έχει ταξιδέψει και στην Κρήτη, είναι προφανές πως βρισκόμαστε στο σημείο, όπου θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις και τα ανακλαστικά όλων για να περάσουμε μια περίοδο δοκιμασίας με την απαιτούμενη ψυχραιμία, το σωστό συντονισμό και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σε όλη αυτή τη πρωτόγνωρη περίσταση που βιώνουμε ο ρόλος των υγειονομικών λαμβάνει διαστάσεις μυθολογικών ηρώων αφού καλούνται να υπερβούν τις προσωπικές δοκιμασίες και να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστας Νικολαράκης, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, χωρίς να διστάζει να αποτυπώσει την τιτάνια αποστολή την οποία καλούνται οι υγειονομικοί να φέρουν σε πέρας, με μια πολεμική φράση: «Μένουμε όλοι στις επάλξεις εν μέσω πανδημίας».

Μια φράση που υποστηρίζει με την προσωπική του πρακτική ως ιδιώτης γιατρός πλέον παραμένοντας καθημερινά στο ιατρείο του και μαζί του δεκάδες συνάδελφοι του, μέλη του ιατρικού συλλόγου που καλούνται από τα γεγονότα και τις συνθήκες που διαμορφώνονται να πράξουν «ἐπ’ ὠφελείῃ καμνόντων κατὰ δύναμιν καὶ κρίσιν ἐμὴν», ακολουθώντας τον όρκο του Ιπποκράτη, προασπίζοντας την υγεία τους και την υγεία των ασθενών τους.

Αυτή η προτροπή του Κώστα Νικολαράκη, αποτυπώνει και την οριακή συνθήκη που έχουμε αρχίσει να βιώνουμε ως ελληνική κοινωνία.

Να σημειωθεί πως η επιστολή του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου προς τους συναδέλφους του εστιάζει σε μερικά θέματα που σχετίζονται με το έργο των γιατρών σε αυτή τη χρονικό περίοδο, αφού επισημαίνει την ανάγκη της διαρκούς υπεύθυνης ενημέρωσης από την ιστοσελίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος δίνει διαρκώς οδηγίες όπως και ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας με τις δομές και τα όργανα του σε όλες τις βαθμίδες. «Διατηρούμε υψηλό ηθικό και Ιώβεια υπομονή. Συντεταγμένα πιστεύω να βγούμε νικητές σε ένα αγώνα που μόλις άρχισε», τονίζει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου.

Στο ερώτημα που του θέσαμε για το τι θα μπορούσε να πει σ’ ένα πολίτη μετά από 35 χρόνια γιατρός στο δημόσιο τομέα, τα 20 από τα οποία ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, σε μια τόσο δύσκολη ώρα, ο κ. Νικολαράκης επιλέγει να είναι λακωνικός και με μια φράση που αποτελεί μια κοινή εικόνα για κάθε πολίτη, προτρέπει το αυτονόητο: «Μένουμε σπίτι μας, τώρα ο ιός είναι στην αυλή μας. Δεν του επιτρέπουμε την είσοδο».