«Η υπόθεση των σχολών, είναι μια ιστορία που μας πονάει όλους», δήλωσε στη τηλε-συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Κοκκίνης, βάζοντας εκτός ημερήσιας διάταξης την εξέλιξη με την εξαγγελία ίδρυσης της Σχολής Ξεναγών, στο Ρέθυμνο. Το ζήτημα των σχολών αφορά το σύνολο του Νομού Λασιθίου και ειδικά τον Άγιο Νικόλαο, που είναι η μήτρα του κρητικού τουρισμού, είπε ο κ. Κοκκίνης, βάζοντας την παράμετρο της επιδίωξης μιας καλύτερης πληροφόρησης μέσα από επαφές και συναντήσεις, διεκδικώντας το κομμάτι που μας αναλογεί σε ό,τι αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ, έθεσε την μεγάλη καθυστέρηση, ευχόμενος να μην αποτελεί άλλη μια χαμένη ευκαιρία, στην απάντηση που περιμένει το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην απόφασή του να ιδρύσει στον Αγιο Νικόλαο Κέντρο δια Βίου Μάθησης και Θερινά Σχολεία.

Επίσης αναφέρθηκε στον Σταθμό Μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων στο Φινοκαλιά, στον οποίο ο Δήμος πρέπει, όπως είπε, να δείξει προσοχή, γιατί θα προσελκύσει φοιτητές, μεταπτυχιακούς ερευνητές κ.α.

Αναφερόμενος στα δύο υπό αναστολή λειτουργίας Τμήματα του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, είπε ότι το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης έχει κάνει παρέμβαση, και με τη συναίνεση του υφυπουργού Παιδείας κ. Διγαλάκη, εξέδωσε δελτίο Τύπου, ότι το θέμα των έξι υπό αξιολόγηση πανεπιστημιακών τμημάτων, που η κυβέρνηση έθεσε σε ανατολή λειτουργίας, «βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση» και ότι τον επόμενο μήνα θα περάσουν την αξιολόγηση από την αρμόδια επιτροπή, έχοντας και τη δική του στήριξη….

Δήλωσε αιφνιδιασμένος σε ό,τι αφορά την πομπωδώς εξαγγελθείσα σχολή ξεναγών στο Ρέθυμνο, τονίζοντας ότι από μήνες πριν ο Δήμαρχος Ρεθύμνης είχε έτοιμο ακόμη και το κτίριο που παραχώρησε, αγνοώντας με την απόφαση αυτή το υπουργείο ότι ο Άγιος Νικόλαος είναι η μήτρα του τουρισμού και δικαιούται μιας άλλης αντιμετώπισης. Επανέφερε πρόταση, για συγκρότηση ολιγομελούς, ευέλικτης ομάδας που θα εξασφαλίζει άμεση πληροφόρηση σχετικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συμβάλλοντας και στη διεκδίκηση που πρέπει να εκδηλώσει ο Αγιος Νικόλαος σε ό,τι αφορά τις πανεπιστημιακές δομές, «γιατί, αυτό που δικαιούται, δεν μας το χαρίζει κανείς», όπως είπε χαρακτηριστικά. Το όλο ζήτημα συνδέεται και με την κρίση και πως οι σχολές μπορούν να στηρίξουν την περιοχή μας.

Ο κ. Κοκκίνης πρότεινε ο Δήμος να προχωρήσει σε έντονη διαμαρτυρία, με βάση ότι ο Αγιος Νικόλαος είναι η μήτρα του τουρισμού. Ο ίδιος έχει εκφράσει τη δυσφορία του στον Υφυπουργό Παιδείας για την εξέλιξη και πρότεινε στο κ. Ζερβό να πράξει το ίδιο.

Τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα

Ο επικεφαλής της «Νέας Πορείας» Ιωάννης Ανδριώτης δήλωσε, τοποθετούμενος για το θέμα, ότι «στην περίπτωση της εξαγγελθείσας Σχολής Ξεναγών στο Ρέθυμνο, είμαι σίγουρος ότι κανείς πολιτικός δεν πήγε να χτυπήσει την πόρτα του δημάρχου Ρεθύμνου κ. Μαρινάκη και να του πει «έχω μια σχολή, αν θέλεις, πάρε τη…». Και πρόσθεσε ότι «τα παθήματα δεν μας έχουν γίνει μαθήματα. Δεν φταίει κανείς αλλά μόνο το κεφάλι μας… Κανείς πολιτικός δεν είναι αντίπαλός μας … Έχω την εντύπωση ότι ακόμη και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης να ήταν από το Λασίθι, πάλι το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά θα έπαιρναν τις σχολές και μεις θα μέναμε στο μηδέν… Όλα αυτά οφείλονται σε λάθη και ατέλειες από πλευράς της δημοτικής αρχής και τίποτα παραπάνω».

 

Ο Δήμαρχος

Σε αντιπολιτευτικούς λόγους απέδωσε ο Δήμαρχος κ. Αντώνη Ζερβός, την κριτική που άσκησε η μειοψηφία, επιρρίπτοντας ευθύνες για την εξέλιξη σχετικά με την Σχολή Ξεναγών στη δημοτική αρχή. Αναρωτήθηκε δε «ποια ήταν η μελέτη σκοπιμότητας που υπεβλήθη άραγε από το Δήμο Ρεθύμνου και έγινε δεκτή εν κρυπτώ και παραβύστω, ενώ η ΠΕΔ επικοινώνησε με τον υφυπουργό Παιδείας και έλαβε διαβεβαιωση ότι η τύχη των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που αξιολογούνται είναι προς τη θετική κατεύθυνση…

Όταν μια ολόκληρη ΠΕΔ δεν μπορεί να λάβει υπουργική διαβεβαίωση ότι τα τμήματα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα, όλα τα υπόλοιπα, λέγονται για άλλους λόγους».

Δήλωσε δε ότι αν και είχε σκοπό να παραστεί στην συνεδρίαση της ΠΕΔ στο Ρέθυμνο, για να υποστηρίξει τα ζητήματα – αιτήματα των δήμων σε σχέση με την κρίση που διατύπωσε και με επιστολή που είχε αποστείλει, δεν θα το κάνει για να μην έλθει σε αντιπαράθεση με το Δήμαρχο Ρεθύμνου, για το ζήτημα της σχολής.

Ρώτησε τον κ. Κοκκίνη, που μετέχει ως μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης, αν η ΠΕΔ θα θέσει πλέον το ζήτημα της ισχύος δύο μέτρων και δύο σταθμών στην κατανομή δομών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κρήτη. Σημείωσε δε ότι η εξέλιξη στο θέμα αυτό δεν εξαρτάται καθόλου από τους δημάρχους, αλλά από τις ισορροπίες και επιρροή που μπορούν και ασκούν οι τρεις νομοί σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, λόγω της πολιτικής εκπροσώπησης και οικονομικής ισχύος, που έχουν. «Καλό είναι να κρατήσομε τα πράγματα στο επίπεδο που είναι πραγματικά αποδίδοντας τις ευθύνες εκεί που πρέπει, και να μην τρωγόμαστε μεταξύ μας, γιατί κανείς μας δεν αντιτίθεται στο να έχομε θετική εξέλιξη στα ζητήματα αυτά», είπε ο δήμαρχος.

Ο κ. Ζερβός είπε ότι έχουν δοθεί απαντήσεις για τα θερινά σχολεία και ενημέρωσε για τις θετικές ενέργειες και τη σημαντική συμβολή του Δήμου στη στήριξη λειτουργίας του πανεπιστημιακού Περιβαλλοντικού Σταθμού στο Φινοκαλιά (μοναδικού στην Ν.Α. Ευρώπη), για τις ανάγκες του οποίου ο Δήμος παρεχώρησε το κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου η ανακαίνιση του οποίου έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Leader. Επίσης εξήρε τη συμβολή της εταιρείας «Πλαστικά Κρήτης» που παρεχώρησε, μετά από παρέμβαση του Δήμου, έκταση γης στην οποία βρίσκονται οι λυόμενες κατασκευές που στεγάζουν σήμερα το σταθμό. Εχει υπογραφεί τεχνικό δελτίο από την Περιφέρεια με χρηματοδότηση 60.000 ευρώ για εκπόνηση μελέτης κατασκευής ξενώνα, με δέσμευση του Περιφερειάρχη να χρηματοδοτήσει την κατασκευή.