Σε προηγούμενο φύλλο της ΑΝΑΤΟΛΗΣ διαβάσατε για την επίσκεψή μου στην «Κουφάλα του Εγγλέζου», ένα ιστορικό σπήλαιο στο Κυπαρισσόδασος του Καθαρού. Υπήρχε ακόμα ένας λόγος που επισκέφθηκα το μοναδικό αυτό δάσος του τόπου μας. Ήθελα να θαυμάσω ένα από τα πιο όμορφα αγριολούλουδα της Κρητικής γης, τις παιώνιες του Κλουσίου (Paeonia clusii), που είναι το μόνο είδος αυτοφυούς παιώνιας που έχουμε στην Κρήτη και τελεί υπό καθεστώς προστασίας.

Έχουν πει ότι κανένα άλλο φυτό δεν μπορεί να συναγωνισθεί σε λαμπρότητα τα μεγάλα λευκά ή ροζ προς μοβ χρώμα άνθη της. Σε θεά αναγόρευσαν οι Αθηναίοι το μαγικό αυτό φυτό, ενώ στην Κίνα το αποκαλούν «βασιλιά όλων των λουλουδιών». Το πανέμορφο αυτό λουλούδι θεωρείται ότι κρατά ζωντανή την αγάπη, τον πόθο και τον έρωτα.

Συναντάται σε μικρούς πληθυσμούς, σε δύσβατα μέρη, αλλά επειδή η περίοδος της ανθοφορίας του είναι πολύ σύντομη, είναι λίγοι αυτοί που το έχουν δει. Ανάλογα με το υψόμετρο και την περιοχή ανθίζει τον Απρίλιο ή το Μάιο. Φυτρώνει κάθε χρόνο στα ίδια μέρη που το συναντά κάποιος. Το πόσο σημαντικό ήτανε το φυτό για τους αρχαίους Έλληνες το μαρτυρά το ίδιο το όνομά του αφού ο Παιώνας ήτανε ο γιατρός θεραπευτής των θεών του Ολύμπου.

Στο Κυπαρισσόδασος βρήκα τις παιώνιες «μου», αλλά τα λουλούδια τους φέτος καθυστερούν να ανοίξουν. Πρέπει να επιστρέψω μετά από δυο εβδομάδες.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ